Referendumul lui Traian Basescu, necesar si electoral

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 12:32
5558 citiri
Referendumul lui Traian Basescu, necesar si electoral
Foto: presidency.ro

Referendumul pentru unicameralism si reducerea numarului de parlamentari trebuie tratat pe fond si ca manevra electorala.

Pe fond, referendumul este o initiativa salutara. Numarul parlamentarilor este mult prea mare in raport cu populatia Romaniei. Avem cam acelasi numar de parlamentari ca SUA, la o populatie incomparabil mai mica.

Bicameralismul in stil romanesc este aberant, cat timp cele doua camere au atributii identice, numai una dintre ele este decizionala pentru fiecare proiect de lege, iar deciziile cele mai importante sunt luate de catre camerele reunite.

Asadar, ori trecem la unicameralism, solutie adoptata de 15 din cele 27 de tari ale UE, fie delimitam foarte bine atributiile celor doua camere, astfel incat ele sa se completeze.

Acestea ar fi cateva argumente de baza, insa aceasta problema atat de importanta urmeaza, sa speram, sa fie dezbatuta si intoarsa pe toate fetele, astfel incat sa descoperim care e solutia ideala. Dezbaterea este esentiala, iar referendumul este absolut necesar, cat timp niciodata Parlamentul nu va lua de buna voie o astfel de decizie de autorestructurare.

O lege pe aceasta tema poate fi oricand modificata. Daca inainte de alegeri numarul parlamentarilor ar fi injumatatit, la fel de bine dupa alegeri poate fi dublat la loc.

Componenta electorala a acestui referendum este insa la fel de importanta si evidenta. Traian Basescu vrea ca in acest fel sa mobilizeze oamenii la vot. Stie foarte bine ca o prezenta mare la vot ii este favorabila, avand in vedere ca electoratul cel mai demobilizat in acest moment este cel propriu.

Apelul la suveranitatea poporului pe care politicienii nu vor indrazni s-o incalce reprezinta o retorica foarte importanta, insa nu sunt atat de sigur ca are si acoperire in realitate.

Totodata, Traian Basescu incearca sa demonstreze acestui electorat ca lupta pana in ultimul moment pentru reforma promisa, o reforma pe care adversarii i-au refuzat-o si i-o refuza in continuare. In acelasi timp, presedintele incearca sa capteze intreaga ura a poporului impotriva clasei politice si s-o foloseasca pe post de vehicul electoral. Daca are in sondaje in jur de 30%, popularitatea temei restructurarii Parlamentului ajunge la 80%.

Sigur, nu e obligatoriu ca un alegator care spune DA la referendum sa-l voteze si pe Traian Basescu. Este insa foarte probabil ca oamenii sa fie cuceriti de acest proiect si de cel care face apel la suveranitatea lor. Si poporului ii place puterea, nu numai politicienilor. Iar presedintele va folosi copios tema referendumului pentru a justifica alianta impotriva sa.

Referendumul de acum este, cumva, o replica in oglinda a referendumului pentru suspendarea presedintelui.

Daca unim cele doua componente, se poate ca aceea electorala sa saboteze in mod pervers demersul corect pe fond al reformei constitutionale. Si culmea, cel care face aceasta trimitere electorala este insusi Traian Basescu. In discursul oficial prin care presedintele Romaniei anunta, chiar de la Palatul Cotroceni, initierea referendumului pe o tema de maxima importanta, nu aveau ce cauta Dan Voiculescu, SOV, Ion Iliescu, Dinu Patriciu, Grivco sau mai stiu eu cine.

Toti acestia pot fi personaje ale discursului prezidential la televiziuni, la radio, in mitinguri electorale, dar nu intr-un discurs oficial al sefului statului.

De ce a facut-o e usor de inteles: a incercat sa fixeze si mai bine tinta urii populare. Dar Traian Basescu ar fi trebuit sa fie primul care se straduieste sa scoata demersul sau de sub incidenta electorala.

Deocamdata adversarii presedintelui par gata sa cada in capcana. Intai au dat aviz negativ referendumului, desi stiau ca nu au cum sa-l impiedice. In acelasi timp, liberalii au scos din joben o initiativa pe tema reducerii numarului de parlamentari, ridicola cat timp vine dupa ce presedintele a lansat tema referendumului.

In plus, proiectul legislativ aparut abia acum sugereaza ca initiativa presedintelui a fost necesara, caci fara ea, nici nu s-ar fi vorbit despre restructurarea Parlamentului. Iar parodierea referendumului pe o tema atat de importanta, prin consultari ironice pe tema prostitutiei si a consumului de droguri, ar putea jigni electoratul care s-a dus la referendum si ar putea avea efect contrar celui scontat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Traian Basescu referendum, #Basescu referendum uninominal , #stiri Traian Basescu