Rezultate alegeri: Basescu si Geoana merg in turul doi, scorul este foarte strans (Video)

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 08:04
21921 citiri
Rezultate alegeri: Basescu si Geoana merg in turul doi, scorul este foarte strans (Video)

Traian Basescu se afla pe primul loc in cursa pentru alegerile prezidentiale dupa numararea voturilor din 10.509 sectii de votare, a anuntat Biroul Electoral Central (BEC).

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat luni primele rezultate partiale, la ora 8.00, dupa numararea voturilor din 10.509 sectii de votare dintr-un total de 21.706. La urne s-au prezentat 53,84% din alegatorii cu drept de vot.

Dupa numararea a 48,41% din voturi, Traian Basescu a obtinut 32,84% din voturi, fiind urmat de Mircea Geoana cu 29,17%.

Partiale BEC la ora 8:00

1. Traian Basescu - 32,84

2. Mircea Geoana - 29,17%,

3. Crin Antonescu - 20,78%

4. Corneliu Vadim Tudor - 5,39%

5. Kelemen Hunor - 4,57%

6. Sorin Oprescu - 3,48%

7. Gigi Becali - 1,85%

8. Remus Cernea - 0,64%

9. Constantin Rotaru - 0,42%

10. Eduard Manole - 0,37%

11. Ovidiu Iane - 0,24%

12. Constantin Ninel Potirca - 0,20%

Traian Basescu conduce si in sondaje

Traian Basescu conduce cu 32-34% si in sondajele pentru alegerile prezidentiale realizate la iesirea de la vot de catre institutele de sondare a opiniei publice. El este urmat, in cursa pentru alegerile prezidentiale 2009, la mica distanta de Mircea Geoana - 30-32% si Crin Antonescu - 21-22%.

Procentele difera, in functie de institutul de sondare, astfel:

INSOMAR, comandat de Realitatea TV:

1. Traian Basescu - 32,8%

2. Mircea Geoana - 31,2%%

3. Crin Antonescu - 22,2%%

4. C.V. Tudor - 4,0%

5. Kelemen Hunor - 3,6%

6. Sorin Oprescu - 3,6%

7. George Becali - 1,7%

8. Remus Cernea - 0,4%

9. Eduard Manole - 0,2%

10. Ovidiu Cristian Iane - 0,1%.

11. Constnatin Ninel Potirca - 0,1%

12. Constantin Rotaru - 0,1%

CCSB, comandat de Antena 3

1. Traian Basescu - 34%

2. Mircea Geoana - 30,4%

3. Crin Antonescu - 22,4%

4. C.V. Tudor - 3,6%

5. Kelemen Hunor - 3,5%

6. Sorin Oprescu - 3,5%

7. George Becali - 1,6%

8. Remus Cernea - 0,5%

9. Ovidiu Iane - 0,2%

10. Eduard Manole - 0,2%

11. Ninel Potarca - 0,1%

12. Constantin Rotaru - 0,0%

CSOP si IRES, comandat de B1 Tv

1. Traian Basescu - 33,4%

2. Mircea Geoana - 30,1%

3. Crin Antonescu - 22,5%

4. Kelemen Hunor - 4,9%

5. Vadim Tudor - 4%

6. Sorin Oprescu - 3,2

7. Gigi Becali - 1,5%

CURS, comandat de TVR

1. Traian Basescu - 33,59%

2. Mircea Geoana - 31,20%

3. Crin Antonescu - 21,70%

4. Corneliu Vadim Tudor - 4,20%

5. Kelemen Hunor - 3,26%

6. Sorin Oprescu - 3,14%

7. Gigi Becali - 1,81%

8. ceilalti candidati - sub 1%

Referendumul va fi validat

Dupa numararea voturilor din 46,75% din sectii, prezenta la referendum a fost de 50,46%, din care 88,88% din alegatori au votat pentru reducerea numarului de parlamentari, iar pentru parlament unicameral 77,08%, a anuntat Biroul Electoral Central, luni, la ora 8.00. Acest lucru inseamna ca referendumul va fi validat, daca prezenta se mentine peste 50%.

In total, pentru referendum au votat 4.199.091 romani, din care voturi valabil exprimate au fost 3.932.593.

Primele declaratii dupa anuntarea rezultatelor

Traian Basescu: "Dincolo de rezultatele prezentate de televiziuni ca fiind rezultate estimative pentru alegeri cred ca avem cel mai mare motiv de bucurie, satisfactie din faptul ca referendumul pentru Parlamentul unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300 a fost validat".

"Va asigur ca in zilele urmatoare voi da prioritate solutiilor politice pentru trecerea prin Parlament a unui guvern", a mai spus Traian Basescu, in opinia caruia, rezultatul exit-poll-urilor demonstreaza ca votul electoratului roman a fost profund de dreapta, rezultat de care ar trebui sa se tina cont in alcatuirea viitorului executiv. "Ii asigur pe romani ca tot ce se va negocia si se va discuta cu privire la formarea guvernului sau la sustinerea actualului guvern propus in Parlament va fi transparent si binecunoscut de fiecare roman", a mai spus seful statului.

Basescu: Referendumul a fost validat

Mircea Geoana: "Este o noapte frumoasa pentru mine si pentru voi, colegii si colegele mele. Multumesc din inima celor ce m-au votat, multumesc fiecarui roman care a venit la vot. Am muncit zile si ore ca sa ajungem aici. Vom munci si mai mult si pe 6 decembrie vom invinge impreuna. (...) Le multumesc in egala masura celor care au votat cu ceilalti candidati. Si cu domnul Basescu, dar mai ales celor care au votat cu domnul Crin Antonescu, care a facut o campanie frumoasa si o campanie care sunt convins ca va avea consecinte bune pentru insanatosirea politicii romanesti.

Geoana: Pe 6 decembrie vom invinge impreuna

Crin Antonescu: "Avem sansa sa trecem in turul doi. Rezultatul alegerilor este dat de miile de oameni care stateau la cozi in marile orase. Domnule Vantu, domnule Voiculescu sfidati vointa atator romani. Va bateti joc de dreptul pe care romanii au vrut sa si-l exprime. Mircea Geoana era cam trist pentru un rezultat asa de bun. La fel de trist era si Victor Ponta. (...) Eu ii rog pe reprezentantii PNL in sectiile de votare sa nu tina seama de sondajele mincinoase pentru care cineva va trebui sa dea seama in fata opiniei publice si sa continue sa numere voturile".

Antonescu: Avem sansa sa trecem in turul doi. Sondajele sunt mincinoase

Sorin Oprescu: "Unii dintre romani au venit la vot si vocea lor s-a auzit, altii au venit si optiunea lor se va pierde in numaratoarea patronata de partide. Voi continua sa fiu alaturi de voi toti. Nu cred ca acest vot este o infrangere. Sunt un om puternic cu caracter, imi voi sustine mesajul in continuare. Lupta va continua, este o lupta pentru o Romanie normala. Voi continua sa ma bat pentru Romania mea, pentru ca este singura in care cred".

Sorin Oprescu: Nu cred ca acest vot este o infrangere

Marko Bela: "UDMR are o forta de negociere pe baza acestor voturi, nu stiu cum, in ce fel, cu cine vom negocia. Noi insine va trebui, in primul rand, sa analizam programul celor doi candidati si ce ofera ei in privinta reformei societatii romanesti, dar inclusiv in privinta relatiilor interetnice si, bineinteles, sansele celor doi - daca noi insine vom incerca sa contribuim cu voturile maghiarilor la reusita lor. Se vede ca rezultatul e foarte strans, lupta va fi stransa si in turul doi, deci cele cateva procente vor fi decisive. Din acest punct de vedere, voturile maghiarilor ar putea fi decisive".

Marko Bela: Procentele lui Kelemen Hunor ar putea fi "decisive" in turul doi

Remus Cernea: "Dincolo de numarul exact de voturi pe care le-am obtinut, am spus-o de la inceput ca sunt un om realist si ca acesta este inceputul unei constructii care desigur ca va dura ani, este insa un efort care cred eu ca poate da sentimentul foarte multor romani ca se poate face si o politica responsabila, serioasa in Romania si ca nu este totul pierdut".

Remus Cernea: Candidatura mea a creat o emulatie pe Internet

C.V.Tudor: "Inca nu am decis pe cine o sa sustinem in turul II. Nu vom negocia cu hotii. In mod normal, ar trebui sa chem electoratul meu, care este mai mare de 30%, pentru ca eu niciodata nu am fost la putere, sa boicoteze turul al II-lea (...) Daca scoatem noi lumea in strada, asa cum am mai scos-o? Traian Basescu are curajul sa iasa acum in Piata Universitatii cu mine?".

Vadim Tudor: Daca scoatem noi lumea in strada?

Ion Iliescu: "Traian Basescu a adus scandal, multe daune in plan extern si altele. Cred ca electoratul va judeca si pentru al doilea tur cu maturitatea necesara ca sa intram intr-un climat de nornalitate. Trebuie sa adunam fortele nu sa le dispersam si sa nu mai avem un om care nu stie ce sa faca. Trebuie sa intram intr-un cadru favorabil dialogului politic".

Desfasurarea zilei alegerilor, minut cu minut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezultate alegeri prezidentiale 2009, #rezultate alegeri, #exit poll alegeri prezidentiale , #stiri Traian Basescu