Romania lui Basescu si restul...

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 23:45
8111 citiri
Romania lui Basescu si restul...
Foto: Ziare.com/Vlad Piriu

In 2004, dupa pierderea alegerilor prezideniale in fata lui Traian Basescu, Adrian Nastase isi accepta infrangerea si lansa teza celor doua Romanii.

Una a mediului urban, care isi dorise schimbarea si votase cu Traian Basescu, iar cealalta Romanie era a ruralului, a romanilor in varsta, saraci si necajiti, care il votasera pe Adrian Nastase si care, spunea el, astepta inca un ajutor din partea stangii.

Dupa cinci ani, cele doua Romanii se pare ca au ramas in picioare, ba chiar s-au conturat si mai limpede. S-au schimbat cateva note de ambele parti, insa polarizarea a ramas intacta. Avem acum Romania lui Basescu, formata din basescieni si cei care, desi nu l-au putut vota pe Basescu, nu au putut pune stampila nici pe Geoana. Si Romania celor care l-au votat pe Geoana din convingere, probabil putini spre foarte putini, plus cei care au votat impotriva lui Basescu din diverse motive.

Ei bine, din aceasta impartire a votantilor in pro - Basescu si anti - Basescu rezulta si cele doua Romanii de astazi. Alegerile din 2009 ne-au separat in doua gasti pe toti, de data asta linia de demarcatia nemaifiind satul si orasul.

Cele doua tabere s-au instalat in familiile noastre, la serviciu, pe strazi, la sate in aproape aceeasi masura ca si la orase. Nu mai exista aceeasi diferenta ca in 2004. Acum totul s-a jucat pe cartea unui totul sau nimic. Odata cu nasterea imensei alianta anti - Basescu in jurul coalitiei PSD - PNL, societatea romaneasca s-a rupt in doua.

Au luptat intre ei dusmanii democratiei cu ingerii dreptatii si libertatilor individuale, moguli contra tirani, 'alesul poporului' impotriva grupurilor de interese, omul care promite modernizarea statului contra fantomelor comuniste, prosti contra smecheri si presa contra libertate.

Intre aceste exagerari si mistificari ale realitatii de dragul unei campanii electorale tot mai murdare, mai nebune si mai manipulatoare facute de ambele parti, romanii s-au trezit in fata unei alegeri care nu mai avea aproape nimic de a face ratiunea, ci doar cu emotia. Au ales influentati de amintiri, de simpatii, de resentimente inviate brusc, de frica si ura, de speranta sau disperarea lipsei de speranta.

Alegerile din 6 decembrie ne-au dezbinat pana si pe noi ca indivizi - o parte din noi l-ar fi votat pe Basescu, cealalta pe Geoana, sau invers. In ambele parti au existat o multime de motive pentru oricare decizie ai fi vrut sa o iei. Cateva voturi au facut diferenta. Insuficient pentru orgoliile celor care au pierdut, care au jucat totul sau aproape totul pe cartea victoriei.

Legitimitatea este o problema si pentru cel care a castigat, caci o diferenta de cateva zeci de mii de voturi pica oricand sub suspiciunile eterne care vor ramane in legatura cu fraudele imense care s-au facut, ce-i drept, de ambele tabere.

Din cauza acestui finish la limita avem si nebunia din zilele astea. Constestatiile absurde de acum ale PSD-ului si negocierile in gol ale PDL-ului pentru formarea viitorului Guvern ne dezbina si ne macina nervii din nou. Ciuruiti si macinati vom ajunge noi, caci luptele partidelor pentru putere sunt false si se poarta cu gloante oarbe.

Cartusele sunt adevarate intr-un singur sens, atunci cand ne privesc pe noi. Noi vom pica ciuruiti cu adevarat sub focurile continue ale crezei care va lovi cu adevarat anul viitor.

Pana atunci politicienii par sa nu inteleaga ca nu vor avea ce face cu o tara in faliment, indiferent cine va reusi sa puna mana pe intreaga putere. A sta si a calcula din nou fiecare vot, a te impiedica de orgolii prostesti doar pentru a-ti face mai putin rusinoasa infrangerea, inseamna a rata ultima sansa la o reconciliere adevarata.

Inseamna sa demonstrezi ceea ce stim deja cu totii - singurul interes adevarat al tuturor politicienilor este doar propriul lor interes si nimic altceva. Un adevar vechi, dar care, atunci cand este reafirmat si reconfirmat astfel, te intristeaza o data in plus.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Romania Geoana Basescu votanti, #campanie electorala 2009, #rezultate alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu