Romania va reitera la reuniunea NATO angajamentul pentru misiunea din Afganistan

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 21:20
912 citiri
Romania va reitera la reuniunea NATO angajamentul pentru misiunea din Afganistan
Foto: Arhiva

Ministrul interimar de externe Catalin Predoiu participa vineri la reuniunea ministrilor de externe NATO de la Bruxelles, unde Romania isi va reitera "angajamentul" pentru operatiunea militara din Afganistan si va "saluta" noua strategie anuntata de Barack Obama pentru aceasta misiune.

Romania va reitera, la reuniunea formala a ministrilor de externe din statele membre NATO, angajamentul "fata de continuarea politicii 'usilor deschise' a NATO, precum si in privinta operatiunii militare a NATO din Afganistan (ISAF), in contextul salutarii declaratiei presedintelui SUA, Barack Obama, referitoare la strategia pentru Afganistan", se arata intr-un comunicat al MAE.

Reuniunea ministeriala NATO intervine la numai cateva zile dupa ce Barack Obama a anuntat marti desfasurarea accelerata a 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, pentru combaterea talibanilor, si le-a cerut si aliatilor din NATO sa trimita intariri. De altfel, presedintele Traian Basescu a declarat la jumatatea lunii noiembrie, dupa ce a avut o intrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Romania "analizeaza cu toata deschiderea" solicitarile de crestere a contributiei in Afganistan, urmand sa trimita mai multe trupe deodata cu ceilalti aliati.

Catalin Predoiu va prezenta la Bruxelles, totodata, obiectivele pe care tara noastra le urmareste in cadrul procesului de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea unui sistem aliat de aparare antiracheta, in conformitate cu principiile indivizibilitatii securitatii si ale solidaritatii aliate.

Pe agenda discutiilor vor mai figura performantele inregistrate de Georgia si Ucraina in implementarea obiectivelor asumate in cadrul Programelor Nationale Anuale pe 2009 si relatia NATO cu Federatia Rusa.

Astfel, la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care va avea loc in marja reuniunii ministeriale, delegatia Romaniei "va actiona in directia valorificarii potentialului foarte mare al relatiei dintre membrii NATO si Rusia, atat in planul dialogului politic, cat si in cel al cooperarii practice", informeaza MAE. Romania sustine imbinarea abordarii pragmatice cu respectarea obiectivelor, principiilor si valorilor comune continute in Declaratia de la Roma din 2002, se mai explica in comunicat.

Cu prilejul participarii la reuniunile de la Bruxelles, ministrul de externe are programata si o intalnire bilaterala cu omologul sau din Georgia.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC) este primul eveniment oficial dupa decizia Aliantei de reluare a dialogului institutionalizat cu Federatia Rusa. Mentionam ca activitatile NRC au fost suspendate la 19 august 2008, ca urmare a interventiei militare a Federatiei Ruse in Georgia.

La reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO din 5 martie 2009, sefii diplomatiilor aliate au decis reluarea dialogului cu Rusia cat mai curand posibil dupa summit-ul NATO de la Strasbourg-Kehl.

In luna iunie 2009 a avut loc o prima reuniune cu caracter informal a NRC la nivelul ministrilor afacerilor externe. Dintre domeniile concrete de cooperare ale NATO cu Rusia, pot fi avute in vedere Afganistanul, controlul armamentelor, dezarmare si neproliferarea armelor de distrugere in masa si a mijloacelor purtatoare, managementul crizelor, combaterea traficului de narcotice sau combaterea pirateriei.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
#sustinere misiune Afganistan Romania, #reuniune NATO Romania, #Catalin Predoiu , #stiri Traian Basescu