Sa dispara mai bine tara, decat justitia

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 18:58
7226 citiri
Sa dispara mai bine tara, decat justitia
Foto: Antena 3

Exista o vorba pe care stiu ca nimeni nu mai da doi bani - "fiat iustitia, et pereat mundus". Faca-se dreptate, fie si daca ar fi sa piara lumea. O vorba care a stat la baza cladirii lumii civilizate, asa cum o stim cu totii astazi.

Un ideal pentru care unii si-au sacrificat o viata, o credinta in numele careia milioane de oameni au ales sa moara mai degraba, decat sa traiasca in minciuna si nedreptate.

Ideea ca dreptatea sta deasupra tuturor lucrurilor este fundamentala intr-un stat de drept. Romania a ajuns in fundatura in care se afla astazi tocmai pentru ca nu a aratat nicio simpatie fata de justitie. Intr-adevar, nicaieri in lume justitia nu a facut mai mult rau unei tari decat in Romania. Nimeni nu mai are niciun respect pentru nimic astazi in tara asta, pentru ca ideea de dreptate si justitie este cel mult un banc de prost gust.

Dar pentru ca aceasta catastrofala atmosfera nu ar fi fost de ajuns in sine, presedintele nostru s-a gandit, taman de ziua domniei sale, sa o dinamiteze si mai mult. Pentru putinii nostalgici ai vremurilor apuse, care inca mai cred ca mai bine piere lumea decat sa nu se faca dreptate, noile sfaturi si "invataturi" ale lui Traian Basescu la adresa magistratilor trebuie sa fi fost halucinante. Pentru majoritatea romanilor sunt convins ca au trecut total neobservate.

Stiti, Traian Basescu le-a cerut judecatorilor sa indice "sursa de finantare" pentru deciziile lor, atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru reducerea veniturilor bugetarilor. Presedintelui i se pare absurd ca judecatorii sa judece fara sa se gandeasca si de unde ia statul bani sa plateasca drepturile cetatenilor sai. Adica, sfatul ar fi sa mediteze inainte de a hotara ceva, daca statul, in calitatea lui de reclamat si vinovat, are de unde sa plateasca despagubirile catre cei prejudiciati.

Altfel, magistratii pun statul intr-o situatie "extrem de dificila", probabil dand dovada de o iresponsabilitate crasa, din punctul de vedere al lui Traian Basescu. "Corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, nu ma refer la cele care vizeaza un om nedreptatit, ma refer la cele care vizeaza categorii sociale, sa ne spuneti si sursa de finantare" - Traian Basescu.

Dincolo de faptul ca in acest fragment presedintele pur si simplu dicteaza magistratilor cum sa isi faca treaba si care este sensul pe care trebuie sa il imprime deciziilor lor, Traian Basescu incita pur si simplu la nerespectarea deciziilor si hotararilor judecatoresti. Pentru ca daca statul invoca in apararea sa o astfel de scuza, de ce nu si-ar spune la fel fiecare cetatean care trebuie sa isi achite taxele, impozitele sau deciziile unei instante?

Pe acelasi principiu, fiecare cetatean al acestei tari il poate intreba pe statul roman daca s-a gandit el de unde si din ce sa isi plateasca el darile. "Ia arata-mi tu mie, stat roman, sursa de finantare pentru datoria pe care am sa o platesc catre tine" - oare cum ar suna o astfel de replica?

In concluzie, daca magistratii vor ajunge sa judece, dupa povetele presedintelui, in functie de "sursele de finantare" si mereu cu gandul la modul in care cel vinovat isi va plati pedeapsa, atunci mai bine sa dispara cu totul aceasta lume, daca nu este in stare sa isi respecte cel putin ideea si iluzia de justitie si dreptate. Pentru ca, poate, intr-o zi din viitorul apropiat, statul se va gandi sa mai taie inca o data, nu din salarii si pensii, ci din drepturi si libertati. Atunci nici macar nu va mai avea rost sa ne intrebam la ce bun justitia.

Dupa ce am aflat care este viziunea maxima asupra justitiei a presedintelui, putem sa stingem lumina si sa ne pregatim in liniste pentru un lung somn. Asa stie acest popor sa dormiteze de milenii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu justitie, #Traian Basescu judecatori , #stiri Traian Basescu