Seful de la retrocedari, de acord cu verificarea terenurilor lui Basescu: Am avut semne de intrebare

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 18:05
2934 citiri
Seful de la retrocedari, de acord cu verificarea terenurilor lui Basescu: Am avut semne de intrebare
Foto: Arhiva

Presedintele Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatii (ANRP), George Baesu, a declarat, miercuri, ca solicitarea DNA pentru verificarea unor terenuri agricole din Calarasi, anterior achizitionarii unui astfel de teren de catre Ioana Basescu, nu are ceva suspect si astfel de solicitari sunt de dorit in contextul situatiei privind retrocedarile.

Baesu a fost intrebat daca solicitarea DNA in cazul terenurilor din Calarasi a fost un abuz sau un demers la limita legii. "Solicitarea Parchetului de a verifica modul in care s-au transferat terenuri si cum s-au pus in posesie acesti oameni este de dorit in continuare. Trebuie sa verificam cum au ajuns unele terenuri, am impresia ca uneori s-au dat terenuri supraetajat", a afirmat presedintele ANRP.

Terenul lui Basescu pentru care Ponta vrea comisie. Explicatiile omului care a intermediat afacerea

"Nu este singura solicitare primita de la DNA, de la Parchet in general, sau de la Curtea de Conturi. Sunt mai multe institutii de control din Romania care in legatura cu modul in care s-au desfasurat reconstituiri de drepturi sau despagubiri pentru anumite persoane ne-au intrebat si noi am raspuns, deci nu este singura", a declarat Baesu.

Intrebat daca nu i se pare suspect faptul ca, dupa ce procurorul Lucian Papici a solicitat verificarea terenului agricol, Ioana Basescu a cumparat terenul in cauza.

"Nu, mie nu mi s-a parut nimic suspect, pentru ca noi avem de pilda si despre Timisoara. Sunt lucruri legate si de modul in care s-au facut reconstituiri la Timisoara si le vedem la televizor si nu am facut noi niciun fel de legatura (...) Nu ne explica noua parchetele sau alte institutii de control de ce ne cer noua documentele", a mai explicat seful ANRP.

El a fost intrebat daca este de parere ca ANRP a fost folosita in procesul de achizitie a terenului de catre fiica presedintelui.

"E prematur pentru mine. Ceea ce ma intereseaza pe mine ca reprezentant al Guvernului la ANRP este sa aflam noi toti daca terenurile Institutului Fundulea au fost date unor comisii locale in deplina respectare a legii (...) Am avut semne de intrebare vizavi de modul in care terenurile Institutului Fundulea au ajuns la anumite localitati din Calarasi si ramane sa se stabileasca daca acolo sunt fapte penale sau nu", a mai spus Baesu.

El a mai afirmat ca nu stie daca terenul achizitionat de Ioana Basescu a facut parte din loturile Institutului Fundulea. Seful ANRP a mai precizat ca in cazul de la Calarasi s-a constatat ca existau rezervele necesare de terenuri pentru restituiri, dar au fost cerute in mod suplimentar terenuri ca sa fie acordate unor persoane care nu aveau calitatea de fosti proprietari.

Ponta vrea ancheta in Parlament pentru terenul achizitionat de Basescu in Calarasi

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi".

Legat de cele doua comisii, Ponta a spus ca una ar viza modul in care au fost facute retrocedarile, in special cele din Ardeal, iar cealalta ar viza eventuale implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private.

Ioana Basescu explica achizitia terenului: 280.000 de euro am avut eu. Va plati rate 30 de ani (Video)

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ANRP teren Basescu, #ancheta teren Basescu, #ancheta Ponta Basescu, #verificari teren Basescu , #stiri Traian Basescu