Suntem oameni de stat. Sa ne isterizam, deci!

Autor:
Joi, 26 Iunie 2008, ora 23:30
3376 citiri
Suntem oameni de stat. Sa ne isterizam, deci!

Ma indoiesc ca Bogdan Olteanu si Traian Basescu mai stiau, ieri seara, de la ce s-au luat cand au inceput razboiul scrisorilor. Forta descarcarii nervoase care se poate citi in cele patru epistole era atat de mare, incat dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea pareau, la un moment dat, doar un pretext.

Un banal schimb de replici acide la inceput, conversatia dintre primul si al treilea om in statul roman a devenit un ping-pong al violentei, cu un leitmotiv previzibil: minciuna. Cu eforturi probabil destul de mari de a face slalom printre cuvinte mai "tari" si a ramane intr-un registru fara bulina rosie, atat Basescu cat si Olteanu s-au gratulat, in esenta, cu acelasi epitet: mincinosi. Si, daca privim cu atentie ce s-a intamplat la votul anulat din Parlament, constatam ca amandoi au dreptate.

Traian Basescu vorbeste in scrisoarea sa, despre faptul ca Parlamentul, prin Camera Deputatilor "intarzie nepermis de mult procedura de avizare" si "se substituie Justitiei". In principiu corect, doar ca seful statului omite doua lucruri.

Omisiunile basesciene

Primul - daca PD-L si-ar fi mobilizat oamenii in sala, votul ar fi fost valabil. Iar daca presedintele si-a permis in campania electorala sa dea semnale publice catre fostul sau partid si candidatii acestuia, cu siguranta ar fi fost considerat un derapaj mult mai putin grav un indemn public adresat parlamentarilor pedelisti de a veni la serviciu in ziua votului.

A doua omisiune basesciana: felul in care Palatul Cotroceni si Palatul Victoria au scurtcircuitat, in ultimii doi ani, Comisia prezidentiala de avizare a trimiterii in judecata a fostilor si actualilor ministri.

Poate fi considerat in sine un bruiaj al Justitiei pe care Basescu sustine ca si-o doreste cu atata ardoare. Atat premierul cat si presedintele au tras de si in respectiva comisie pana cand a ajuns o fantoma institutionala fara forma si fara fond.

Mai mult, felul in care Basescu, de la inaltimea functiei sale, si-a permis sa vorbeasca de-a lungul vremii despre "politicieni-mafioti" cu nume si prenume nu prea seamana cu discursul unui presedinte care se inchina la icoana unei Justitii al carei decalog incepe cu prezumtia de nevinovatie.

Bogdan Olteanu, cel care ii recomanda presedintelui sa aiba grija de propriile minciuni, spune si el adevaruri in cele doua scrisori, insa nu intregi si nu pe toate. De exemplu, absenta din sala de plen a 17 deputati PD-L este un fapt real.

Isterie fara cap si coada

Dar tot atat de adevarat este si ca 24 de liberali aveau alta treaba in momentul votului. Iar Olteanu, din dorinta sa acopere stridentele prezidentiale, nu reuseste decat sa produca si el acelasi zgomot din care, in locul unei lamuriri a problemelor de fond, nu razbate decat o isterie fara cap si coada.

In final, cel care le citeste scrisorile celor doi, nu pricepe cine e vinovat pentru anularea votului, ci vede doar doi politicieni care se chinuie sa strige fiecare mai tare decat celalalt. Iar adevarul despre sedinta de acum doua zile ramane un detaliu ascuns printre jumatatile de adevar spuse de cei doi.

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scrisoare, #Traian Basescu, #Bogdan Olteanu, #absenta, #plen , #stiri Traian Basescu