The Economist: Basescu a castigat o cursa murdara

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 14:11
5938 citiri
The Economist: Basescu a castigat o cursa murdara

Traian Basescu a castigat o cursa stransa dar murdara, si acum trebuie sa isi tina promisiunile facute in campania electorala.

Sub titlul "Impotriva tuturor obstacolelor", The Economist face o analiza "la rece" a cursei pentru presedintia Romaniei.

"Parea un pariu sigur. Mircea Geoana, candidatul de centru-stanga din alegerile prezidentiale din Romania, avea banii, presa si sprijinul politic necesar ca sa castige. Stilat si educat in occident, s-a portretizat drept candidatul sigur, de consens, impotriva lui Traian Basescu, fostul capitan de nava activ, dar exasperant", incepe analiza The Economist.

"Timp de cateva ore pe 6 decembrie, chiar a parut ca pariul s-a castigat. Exit-poll-urile ii ofereau lui Geoana un avans mic. Chiar a castigat, in interiorul tarii, cu 14.738 de voturi. Insa romanii din strainatate au stampilat 146.876 de voturi, din care 78% au fost in favoarea lui Basescu. Campania a fost exceptional de murdara: observatorii cred ca ambele parti au fraudat. Victoria lui Basescu impotriva acoperirii mediatice majoritar ostila a fost impresionanta. Geoana vrea alegeri din nou, insa sprijinul lui se disipeaza", continua textul.

Sursa citata continua sa enumere calitatile si neajunsurile fiecarui candidat. Basescu, criticat pentru "viata personala colorata chiar si potrivit standardelor locale", a tinut "presiunea asupra coruptiei tarii, dar selectiv". "Un stil impulsiv si abraziv ii reduce deseori eficienta", iar pozitia sa "aproape iredentista ii uimeste pe cei care vor sa stabilizeze Moldova, nu sa o submineze".

In schimb, Geoana "a adoptat o pozitie mai conciliatorie. Prea mult insa, se tem unii: o vizita particulara la Moscova la inceputul acestui an, dezvaluita in campanie, a ridicat temeri cu privire la loialitatile unora din sustinatorii sai ex-comunisti. Cealalata mare slabiciune a sa au fost legaturile cu magnatii care domina marile afaceri si presa din Romania".

"Romanii vor sa creada in domnul Basescu. Insa esecul acestuia de a-si continua ideile bune ii face sa se teama. Victoria lui se datoreaza mai putin lucrurilor pe care le-a facut in primul mandat si mai mult dorintelor votantilor care vor sa-l vada ducandus-i la capat promiskiunile din trecut", se incheie analiza.

A.I.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#alegeri prezidentiale 2009, #Basescu victorie alegeri prezidentiale 2009, #Economist analiza alegeri 2009 , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza prob
prob
rank 5
O cursa murdara pentru un mandat murdar, pentru un premier murdar, pentru distrugerea Romaniei
Poza SemiDocta
SemiDocta
rank 1
numai Basescu ne poate scapa de caracatita Vangheliana, care vrea sa puna mana pe putere