Tokes acuza "romanizarea Transilvaniei"

Joi, 19 Februarie 2009, ora 16:06
3195 citiri
Tokes acuza "romanizarea Transilvaniei"
Foto: partidulcivicmaghiar.com

Europarlamentarul Laszlo Tokes a condamnat, intr-o interventie sustinuta in limba romana in Parlamentul European, "omogenizarea si romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbarii artificiale a proportiilor etnice".

Biroul de presa al europarlamentarului Laszlo Tokes a dat publicitatii, joi, interventia sustinuta cu o zi in urma de catre episcopul reformat, in limba romana, in plenul Parlamentului European, pe tema schimbarii proportiilor etnice in Tinutul Secuiesc si a "opozitiei" oficialilor de la Bucuresti fata de autonomia teritoriala pretinsa de reprezentantii etniei maghiare, informeaza Mediafax.

"Dupa alegerile din toamna din Romania si dupa formarea Guvernului - la fel ca in Slovacia - si in Romania revine in forta in viata politica instigarea antimaghiara", acuza Tokes.

El a amintit ca demonstratia din 8 februarie, din Sfantu Gheorghe, a fost organizata de bisericile maghiare in semn de protest fata de acest fenomen.

"In mod absurd, domnul presedinte Traian Basescu a acuzat secuii maghiari de 'epurare etnica'. Paralel cu aceasta, cu ocazia alegerilor pentru Primaria Clujului, foile volante ale 'democratilor' instigau impotriva candidatilor maghiari folosind aceeasi calomnie. Dupa decenii de discriminare si privare de drepturi, cine acuza pe cine?!", s-a intrebat europarlamentarul.

In continuarea interventiei sale, Tokes a afirmat ca se continua "romanizarea Transilvaniei".

"Doresc sa atrag atentia Parlamentului ca, in Romania, prin metode subtile, chiar si acum, continua omogenizarea, romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbarii artificiale a proportiilor etnice", a afirmat Tokes.

In comunicatul de presa care insoteste declaratia, Laszlo Tokes explica reactia sa prin faptul ca afirmatiile facute la Budapesta, dar si in tara, de catre presedintele Basescu cu privire la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc "au starnit o justificata indignare in opinia publica maghiara".

Totodata, Tokes apreciaza ca "manifestarile dictatoriale ale presedintelui, facute sub masca constitutionalitatii", au avut si efecte pozitive, prin faptul ca "au facut, in schimb, ca si UDMR sa se trezeasca la realitate privind greselile si omisiunile politicii sale legate de autonomie", iar "in urma intensificarii retoricii politice antimaghiare, starea de amenintarea a dus la inchegarea uniunii comunitatii maghiare din Transilvania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Laszlo Tokes, #romanizarea Transilvaniei, #manifestari dictatoriale, #Traian Basescu secui , #stiri Traian Basescu