Traian Basescu a pierdut Bucurestiul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Iunie 2008, ora 08:12
6616 citiri
Traian Basescu a pierdut Bucurestiul

Daca exit-poll-urile de aseara se confirma, Sorin Oprescu este noul primar general al Capitalei. Diferenta dintre el si Vasile Blaga este mai mare decat marja de eroare a sondajelor, iar candidatul PD-L si-a recunoscut si asumat infrangerea.

Este un rezultat surpriza pentru orasul dominat copios de catre democrati in ultimii 8 ani. PD-L are acum doar 2 primari de sectoare - Liviu Negoita si Cristian Poteras si cei mai multi consilieri generali, insuficienti insa pentru a alcatui singuri majoritatea.

PSD si, mai ales, Ion Iliescu au obtinut o victorie zdrobitoare in orasul pana acum interzis, prin intermediul candidatului transformat peste noapte intr-un independent.

De ce acest rezultat?

Cred ca Bucurestiul nu a fost atat castigat de Sorin Oprescu si, prin el, de Ion Iliescu, ci a fost pierdut de PD-L si Traian Basescu.

Vasile Blaga a fost un candidat nepotrivit, total necarismatic, cu o campanie neconvingatoare, un candidat care a fost impins in lupta fara sa o vrea, un candidat facut pe genunchi, inventat la repezeala cu suficienta unui partid care a uitat ca mai poate pierde.

Degeaba a avut un program cu mult mai bun decat contracandidatul sau cat timp lipsa totala de carisma l-a impiedicat sa-si vanda marfa. Vasile Blaga ar fi, probabil, un excelent sef de santier insa acestia nu sunt votati. Acesta este si necazul lui Razvan Murgeanu.

PD-L s-a dovedit o masinarie greoaie, fara niciun strop de agilitate electorala, un partid fara initiativa care nu a reusit sa-si mobilizeze la vot propriul electorat.

Statistici ulterioare ne vor arata cati dintre votantii portocalii au migrat catre Sorin Oprescu, asa cum s-a intamplat, de altfel, si in turul intai. PD-L nu a fost in stare sa trimita in lupta candidatul cel mai potrivit dovedind o lipsa grava de personalitati eligibile individual. In plus, Adriean Videanu a dezertat cand ar fi trebuit sa-si termine proiectul, cu mult mai bun decat a fost in stare sa explice.

Traian Basescu, la randul sau, a pierdut astazi, intr-un fel, Capitala. Daca ar fi candidat el insusi, probabil, ar fi castigat. Insa nu a reusit sa-i mobilizeze pe bucuresteni sa-i voteze reprezentantii, in special pe Vasile Blaga, pe care l-a sustinut din toate puterile.

Daca forta presedintelui s-ar fi conservat in Capitala, indemnul si garantia lui ar fi fost mai puternice decat telenovela lui Sorin Oprescu. Bucurestenii nu mai cred insa in Traian Basescu la fel de mult ca pe vremea cand mergeau pe mana lui votandu-l din primul tur pe Adriean Videanu. Cu ce anume i-a dezmagit ar fi o buna tema de meditatie la Palatul Cotroceni.

Sorin Oprescu reuseste la treia incercare sa puna mana pe Bucuresti. Desi s-a declara independent, a fost si este, in mod evident, reprezentantul aripii Iliescu din PSD. Zambetul satisfacut al fostului presedinte la aflarea rezultatului spune totul despre relatia dintre proaspatul primar si tatal sau politic.

Oprescu a castigat cu o schita de program, total lipsit de consistenta, insa cu multa carisma, cu multa legenda si cu multa emotie. Cred ca a fost in mare masura vorba si despre un vot negativ, de dezamagire fata de PD-L in special si fata de clasa politica in general.

Oamenii au vrut sa creada ca Oprescu este independent, au vrut sa creada telenovela lui pentru ca temele ,,322", anticomunism si mineriada s-au uzat, iar altele noi si convingatoare nu au aparut.

Ce urmeaza?

Pentru Bucuresti, cel mai bun lucru ar fi ca Sorin Oprescu sa nu tina cont de propriul lui program si sa nu-si doreasca sa-l aplice. In plus, chiar daca, printr-o minune, va intelege ceva din administrarea orasului este foarte putin probabil sa si reuseasca mare lucru cat timp in Consiliul General echilibrul este atat de fragil.

Insa Sorin Oprescu nu va dedica, probabil, nici macar un gand primariei pe care o va lasa in seama viceprimarilor. El are acum in vizor alte doua obiective - presedintia PSD si a tarii, dupa modelul celui pe care il imita din momentul intrarii in competitie.

Cum va justifica intoarcerea in PSD? Cu binele orasului, nu-i asa, care are nevoie de un primar care sa fie sustinut politic in CGMB. Pretul intoarcerii in PSD - partid care acum i se va arunca la picioare si nu va sti cum sa-si ceara iertare pentru tradarea de acum doua luni - ar putea fi chiar capul lui Geoana, cel care tot acum vreo doua luni spunea despre actualul invingator ca ar fi fost candidatul PSD daca nu l-ar fi infruntat pe el in batalia pentru presedintia partidului.

Acum sa nu ne asteptam ca Geoana sa cada demn, va fi probabil in prima linie a celor care mor de dragul doctorului. Dupa ce Sorin Oprescu va reveni in PSD, chiar la conducerea lui, sa nu ne imaginam ca va fi cu adevarat la putere. In spatele lui, eminenta cenusie este si va ramane Ion Iliescu. Asta inclusiv daca Oprescu va tinde spre Cotroceni.

In aceste conditii, ce timp sa mai aiba Oprescu pentru primarie?

Pentru PD-L pare inceputul sfarsitului, pe care-l poate evita doar daca printr-o miscare spectaculoasa partidul se va trezi din suficienta si relaxare. Au obtinut rezultate bune la votul politic, pe liste, insa sunt deficitari la cel individual, adica exact cel care urmeaza la parlamentare. Partidul trebuie sa-si gaseasca personalitatea si sa si-o afirme prin personalitati credibile si eligibile.

Traian Basescu trebuie sa inteleaga ca trebuie sa permita PD-L sa aiba aceasta personalitate, macar pentru ca singur nu poate guverna Romania. In plus, el are nevoie de o criza pe care sa o rezolve dupa ce pe cele de pana acum s-a multumit sa le provoace.

Cert este ca efectul infrangerii de la Bucuresti, cu valoare de semnal, va fi major si se va propaga rapid catre alegerile din toamna. Daca nu-si vor schimba politica, democrat liberalii si Traian Basescu se pot socoti de pe acum invinsi la urmatorul scrutin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu, #primarie, #Capitala, #Blaga, #infrangere , #stiri Traian Basescu