Traian Basescu, infrant sau invingator?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Decembrie 2008, ora 12:26
6970 citiri
Traian Basescu, infrant sau invingator?

Luni seara, la Palatul Cotroceni, juramantul pe care cabinetul Boc il va depune, mai mult ca sigur, in fata presedintelui va marca infrangerea lui Traian Basescu de catre Traian Basescu.

Mai precis, parintele actuale puteri va da lovitura de gratie modelului politic pe care presedintele a pretins, pana acum, ca-l incarneaza.

Ne vom convinge, probabil, in urmatoarele luni care dintre cei doi Traian Basescu este cel real - infrantul sau invingatorul. Ne vom convinge daca acest guvern este miscarea disperata a unui politician care incearca sa salveze ce se mai poate salva, capituland in fata sistemului ticalosit, sau miscarea pragmatica a unui carnasier politic fara scrupule si principii care vrea doar putere absoluta, inca un mandat si distrugerea inamicilor.

Cert este ca presedintele si-a capatat popularitatea imensa datorita imaginii de luptator singuratic impotriva raului, a discursului contondent si intransigent, datorita cruciadei anticoruptie si antimafia, datorita principiilor pe care le-a clamat. Toate acestea s-au facut praf.

A infierat "mafia personala" a lui Adrian Nastase si iat-o acum pe cale sa fie instalata, cu binecuvantarea sa, in Palatul Victoria.

A condamnat public comunismul si iata-l pe presedinte pregatindu-se sa gireze la putere esalonul 2 al PCR si cine stie cati securisti sub acoperire.

A defilat sub stindardul anticoruptiei, dar iata in viitorul guvern persoane de pe lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament curat si chiar suspectate de relatii cu Cosa Nostra.

A promis un ministru independent al Justitiei si a ajuns, se pare, sa accepte un liberal mediocru pe care chiar el il ridiculizase anterior.

A patronat Pactul pentru Educatie in numele reformei absolut necesare si iata acest domeniu ajuns pe mana Ecaterinei Andonescu, cea care refuzase sa semneze Pactul.

A clamat necesitatea reformarii si intineririi clasei politice, dar n-a reusit sa impuna nici macar schimbarea garniturii de varf din PD-L.

A stigmatizat zoaiele politicii romanesti, dar a stat cu ele la masa pentru a negocia impartirea puterii.

A invocat regulile europene, insa accepta fara cracnire feudalizarea Romaniei si repolitizarea functiei prefectului.

Una peste alta, face exact compromisurile de substanta pe care pretindea ca nu le va face vreodata. Si ce a castigat?

Ce a castigat?

Este Roberta Anastase presedintele Camerei, dar e si Voiculescu vicepresedintele Senatului. O fi Monica Iacob Ridzi tanara speranta a guvernului, dar din el face parte si Gabriel Oprea, pe care l-a acuzat de nenumarate ori de fapte grave de coruptie. A gresit atunci, acuzandu-l, sau acum, acceptandu-l?

A scapat de petroliberali, dar s-a aliat cu baronii PSD cel putin la fel de toxici. De ce-o mai fi fost necesar razboiul pe viata si pe moarte cu Dinu Patriciu? Ca sa ajungem la Dragnea, Oprisan si Mazare? E Nicusor Constantinescu mai bun decat Relu Fenechiu? E mai bun Miron Mitrea decat Dinu Patriciu?

A instalat in ministerele cele mai expuse din punct de vedere social ministri ai PSD, asa ca, de exemplu, Ecaterina Andronescu ar putea fi cea nevoita sa-i anunte pe profesori ca nu primesc lefuri marite, insa nu va reusi niciodata sa se disocieze de acest guvern condus de omul sau cel mai fidel. Va deconta deopotriva cu fiecare ministru fiecare promisiune demagogica de campanie pe care a garatat-o.

A castigat, poate, bunavointa unei parti din electoratul PSD, dar si-a dezamagit crunt cel mai fidel electorat, pe oamenii care au iesit mereu la vot pentru a sustine principiile tradate acum.

Nu va fi suspendat, dar nu pentru ca ar fi invins alianta 322, ci pentru ca a pactizat cu ea.

Esecul, pas cu pas

Daca presedintele a crezut in ideile care i-au asigurat ascensiunea fulminanta, acum el este infrant si si-a construit pas cu pas esecul, prin greseli fundamentale care au facut jocul adversarilor sai. A pavat drumul iadului cu intentii bune.

Si cea mai mare greseala ar putea fi tocmai supraevaluarea propriilor puteri si strategii, pe termen scurt si improvizate, dar si a fortei in propriul partid, pe care nu-l controleaza, de fapt, atat de bine pe cat credea.

E drept, Traian Basescu a chemat poporul la referendum pentru a impune un vot uninominal autentic si poporul n-a venit, iar viitorul guvern este un rezultat al alegerilor marcate de un absenteism masiv. Demobilizarea propriului electorat este insa principala componenta a esecului sau.

Dar daca Traian Basescu este multumit cu noua sa constructie politica, atunci, da, el este un invingator cu putere absoluta. Si, odata cu el, sistemul ticalosit.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Traian Basescu, #strategii politice, #greseli, #succesuri , #stiri Traian Basescu