Traian Basescu, inger si demon

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 12:20
6374 citiri
Traian Basescu, inger si demon
Foto: presidency.ro

Emisiunea de luni seara de la Realitatea TV, desfasurata sub titlul "Pro sau contra Basescu", ne da intreaga dimensiune a nevrozei grave pe care o traversam, nevroza care ne consuma o energie imensa si ne intuneca mintile.

Este nevroza unei societati incapabila sa fie rationala in cele care trebuie judecate rational si dominata de afecte doar in cele care sunt ale afectului. La noi, toate se amesteca intr-atat incat politica si politicul nu mai au nimic lucid, fiind teritoriile stapanite de obsesii, pasiuni, tafne, resentimente, tenebre si viscere.

Realizatorii emisiunii cu pricina au impartit, demiurgic, ziaristii si intelectualii in doua tabere, asa cum i-ar fi pus in doua tarcuri: oile negre sunt sustinatorii presedintelui, oile albe sunt advesarii presedintelui. Mana carlanu'! Fara nuante, fara criterii, fara explicatii si, evident, fara sa se aseze si ei, disciplinati, in vreunul dintre tarcuri.

In pofida abordarii aberante si, evident tendentioase, tristetea cea mare e ca, cu cateva exceptii notabile de sprijin conditionat si nuantat fata de presedinte, asa si arata mare parte nu numai din presa, ci si din insasi societatea romaneasca.

Oile albe, oile negre

Avem tabara celor cazuti fara speranta in admiratia presedintelui, mai putini, e adevarat, si armata denigratorilor, macinati de o ura mistuitoare. Asa se face ca Traian Basescu este si inger, si demon, depinde pe cine asculti.

Pentru adulatorii sai, ziaristi sau nu, tot ce face domnia sa este bine, iar greselile care chiar nu pot fi negate, sunt puse pe seama unor capcane ticaloase intinse de adversari sau a unor cazuri de forta majora care l-au pus in fata unor alegeri ingrozitoare.

Pentru detractori, dimpotriva, absolut tot ce face Traian Basescu e rau, chiar si fapte sau acte cu care, in alte cazuri, se declarau de acord. Iar daca exista vreun bine ce nu poate fi negat, acesta este, nu-i asa, un bine spre care presedintele a fost impins impotriva vointei sale sau in care a nimerit intamplator, in timp ce incerca sa faca, ati ghicit, un mare rau.

Opriti macelul! Asa nu se poate, asa nu vom ajunge niciunde.

Traian Basescu nu este o idee, un principiu, un proiect, astfel incat sa poti fii transant pro sau contra lui. Este, sa zicem asa, suma ideilor, principiilor si proiectelor pe care care le sustine, precum si suma actiunilor sale, prin care dovedeste sau infirma adeziunea la aceste proiecte, idei si principii.

Media poate fi buna pozitiva sau negativa, dar este cu neputinta ca toate ideile, proiectele si actiunile presedintelui sa fie bune, respectiv rele. Ele trebuie luate si judecate bucata cu bucata. Ele sunt cele care merita sustinerea sau opozitia noastra, ziaristi sau nu, si numai in functie de media lor Traian Basescu ar trebui sa primeasca sau nu voturile.

Ca jurnalist, am sa fiu intotdeauna de partea lui Traian Basescu atunci cand sustine si promoveaza un set de valori autentice, cand lupta pentru reforma constitutionala, reforma educatiei, a statului, pentru independenta jutitiei sau cand condamna comunismul. Este o situare rationala de partea unor valori si principii nu de partea unui om. Sunt oricand de partea oricui le promoveaza.

Dupa cum l-am criticat si il voi critica dur pe presedinte atunci cand derapeaza de la exact acelasi set de valori, prin, sa zicem, consimtirea la fraudarea morala a votului promulgand o lege vadit imorala si inaplicabila, prin dubla masura, prin compormisuri de nefacut cu exponentii sistemului ticalosit, prin populism, ipocrizie sau abandonarea proiectelor.

Iar cand ajunge in fata urnei, fiecare cetatean roman, ziarist sau nu, ar trebui sa faca o medie rationala a masurii in care setul lui de credinte si valori se regaseste in proiectele si actiunile lui Traian Basescu. Este un mecanism rational, lucid, valabil pentru orice candidat pentru orice functie si este singurul care ne poate scoate din isteria nevrotica in care ne scufundam.

Dar in Romania arareori se discuta proiecte si fapte. Scena e dominata de afecte, smetii si resentimente. Avem un exemplu recent: propunerile din recentul raport al comisiei prezidentiale referitoare la riscuri demografice si sociale (tema asupra careia voi reveni ziele viitoare pe larg, pentru ca e de maxima importanta).

Desi vorbim despre o analiza de fond, desi vorbim despre potentiale solutii propuse tocmai spre analiza atenta, ne-am trezit cu personalizarea intregului demers numai bun de aruncat in capul lui Traian Basescu, fara o secunda de de meditatie. Cu ce ne alegem din munca de luni de zile a unor eminenti specialisti, in special sociologi?

Nu se voteaza si cu creierul, ci exclusiv cu emotiile. Adeziunea sau reactivitatea nu se mnanifesta in raport cu ideile, ci in raport cu persoanele, neconditionata si obsesiva. Iar cat timp asa va ramane, asa vom si trai in Romania: nevrotic, smucit si fara viziune.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Traian Basescu pro contra, #dezbateri Traian Basescu , #stiri Traian Basescu