Traian Basescu la TVR - vezi declaratiile in format live text

Autor: Ana Ilie
Joi, 08 Iulie 2010, ora 23:55
4596 citiri
Traian Basescu la TVR - vezi declaratiile in format live text

Traian Basescu, prezent la TVR dupa sapte luni de absenta de la televiziunea publica, a spus ca a vazut la inceputul inundatiilor "o oarecare agresivitate a presei ca presedintele nu iese la inundatii".

Vezi declaratiile lui Traian Basescu in format live-text

- Cred ca trebuie sa dau explicatii tuturor. Acea perioada a coincis cu promulgarea celor doua Coduri de procedura. Am considerat ca trebuie sa dau prioritate acelor legi. De obicei citesc legile.

- Am dedicat doua zile citirii acestor legi, de aceea am intarziat.

- Prima apreciere este ca autoritatile locale si centrale au actionat mai bine ca niciodata.

- Cea mai mare parte dintre victime sunt efect a (sic!) propriilor neglijente sau a unor intamplari nefericite.

- Daca am dubii asupra corectitudinii autoritatilor locale este la Dorohoi. Am mari semne de intrebare.

- Foarte multi batrani au fost victime a inundatiilor, iar la Dorohoi chiar in casa si-au pierdut viata si asta poate spune ceva despre solidaritate.

- N-au fost diguri care sa cedeze in zone importante, sau s-au intampla, dar nu asta a fost cauza inundatiilor. Cauza a fost lipsa lucrarilor de inaltare a digurilor existente.

- Este foarte clar ca Romania nu are in momentul de fata resurse, decat foarte reduse.

- Spre exemplu, anul trecut, veniturile pe care statul roman le-a colectat in bugetul consolidat au fost repartizate pe cheltuielile cu personalul bugetar - 30%. Anul acesta, cheltuielile cu bugetarii au fost 31,8%. Cheltuielile sociale au fost 46,2%, in crestere fata de anul trecut. Daca socotim 31,8 plus 46,2, ajungem la aproape 78% pe cheltuieli cu aparatul bugetar.

- Dupa dobanzi, ne mai raman 11% cheltuieli pentru spitale, etc.

- Au crescut cheltuielile in administratia locala, este o autonomie prost inteleasa, cred ca pot da salarii oricat de mari. Este foarte adevarat ca si Guvernul una a spus si alta a facut. Si in aparatul central au crescut cheltuielile.

- Se creeaza o anumita dificultate a mea in relatia cu Guvernul, pentru ca nu pot accepta ideea ca spunem << reducem personalul >> si cand tragem linia dupa primul trimestru constatam cresteri la cheltuieli.

- Nu este o dificultate a relatiei intre mine si premierul Boc. Eu am dat Guvernului termen de gratie pana in septembrie.

- Acest guvern trebuie sa corecteze cheltuielile cu aparatul bugetar, functionarimea (si salariatii MAI, si de la Sanatate si Agentii si administratii locale), si pensiile si ajutoarele sociale.

- Cheltuim pe trimestrul unu 46% pe aceste programe. Suntem o tara condamnata la nedezvoltare daca nu facem ce trebuie.

- In ceea ce priveste cheltuielile sociale, in primul rand trebuiesc taiate toate programele sociale care indeamna la nemunca. Cei din agricultura gasesc foarte greu zilieri, pentru ca ne-am obisnuit sa traim din banii care vin de la stat, avem venit minim garantat.

- Avem pensia minima garantata care eu nu spun ca trebuie anulata, ci impozitata. Orice venit trebuie impozitat. Sunt 18 pagini pe care sunt evidentiate scutirile - la transfer de mosteniri, exceptii, etc. Toata lumea este exceptata. Nu spun ca toate trebuiesc anulate - la veteranii de razboi nu se cade, au ramas saracii atat de putini si au un venit atat de mic.

- Inclusiv pensiile trebuiesc impozitate. Nu stiu daca indemnizatiile pentru mame pot fi o astfel de categorie, dar ajutorul de somaj da.

- Aceasta este o sursa, impozitarea tuturor veniturilor. O a doua sursa de reducere a cheltuielilor sociale este legata de exceptii si hotii. Hotie facuta in tandem, beneficiar si functionar al statului. Avem 900.000 de pensii de invaliditate, cu o dublare aproape in ultimii ani. Pana in prezent s-au verificat 12.000 de dosare si s-a constatat ca 3.000 trebuiesc trimise la reexaminare.

- La Botosani, 118 nevazatori aveau permis de conducere desi aveau aviz de invaliditate.

- Din 900.000 probabil o treime beneficiaza in mod ilegal.

- Va sunt cunoscute cazurile celor care au casa cu turnulete si merg cu Mercedesul sa-si ia pensia de invaliditate.

- Sunt o alternativa a dezvoltarii. Daca noi vrem sa ingropam tara in nedezvoltare, nu facem nimic pe fondul de salarii si cheltuieli sociale.

- N-am avut sansa sa fiu fluierat de pensionari la Galati ca premierul Boc, dar a venit un pensionar de altfel foarte viguros si mi-a transmis: "Sa nu indrazniti sa va apropiati de pensii".

Am recunoscut tipicul de om si vreau sa-i spun si lui si tuturor acelor care cred ca Romania poate sa suporte aceste cheltuieli, ca trebuie sa intelegem ca un sistem de cheltuieli sociale care implica 46,2% din veniturile bugetului de stat nu poate fi suportat de Romania.

- Eu nu le cer sa faca economii de dragul economiilor, ci ajustarea cheltuielilor la ce putem sa facem

- Eu nu pot da ordine nici Parlamentului nici Guvernului, dar ei trebuie sa stie ca, in calitate de sef al statului, cer acestor institutii sa nu ingropam aceasta tara in cheltuieli de consum

- Etapa a doua inseamna generalizarea impozitarii. Abia in a treia etapa, dupa ce facem curatenie, daca constatam ca inca mai avem probleme, putem sa vedem daca este cazul sa marim fiscalitatea. De asta sunt un adversar al maririi TVA.

- A fost un partid extrem de ferm care a spus daca se umbla la pensii noi plecam de la guvernare. Punctul meu este ca trebuie sa plece. Romania nu poate sa mai mearga la inca un imprumut. Unde se va duce? In consum- nu vom avea nici bani de diguri, nici de autostrazi sau de modernizare a retelei feroviare. Vom imprumuta bani ca sa sacrificam dezvoltarea.

- De zece ani, toate partidele politice care au fost la guvernare au preferat sa sacrifice dezvoltarea tarii in favoarea voturilor

- Cel putin din 2000 incoace, bugetul de stat a fost utilizat de partidele politice pentru a cumpara voturi

- Partidele dau ajutoare sociale, programe sociale, in baza bugetului de stat. Acum nu mai avem decat o alternativa, a responsabilitatii politicienilor in primul rand.

- Pentru mine este 1 septembrie in relatia cu guvernul. Eu nici nu pot demite guvernul, nici revoca ministrii, dar sper ca la 1 septembrie sa constatm impreuna cu premierul care sunt ministerele care nu au restructurat si vom trage concluzia ca acel ministru nu a inteles ca trebuie sa ramanem cu atat personal cat ne trebuie.

- Sper ca Ministerul Finantelor sa faca un proiect de impozitare a tuturor veniturilor, ca Ministerul Muncii sa analizeze dosarele, ca sa fie analizate programele administratiilor locale. A venit momentul adevarului.

- Pana la urma, au sansa sau nesansa de a guverna tara intr-un moment de criza. Sunt momente in care oamenii vor si trebuie sa guverneze tara nu pentru voturi.

- Daca nu va avea actiune responsabila iar din partea tarii nu va fi o intelegere fata de responsabilitatea pe care o avem, oamenii politici au obligatia sa fie la inaltimea acestui moment.

- Cartea populismului blocheaza folosirea banilor europeni. Daca aceasta coalitie are o sansa, o are in cele 32 de miliarde care asteapta la Bruxelles pentru indiguire, autostrazi, etc. Daca nu va exista resursa la buget, autohtona, nu vom avea parte de bani.

- Nu cred ca este fezabila crearea unei alte majoritati, cel mult se poate merge cu un guvern minoritar. Orice incercare de dialog cu partidele de opozitie s-au soldat cu pozitii obraznice fata de mine.

- Nici Puterea dar cu atat mai putin Opozitia manifesta responsabilitate fata de momentul prin care trecem.

- In urma discutiilor pe care le-am avut, sper ca puterea sa devina foarte responsabila in continuare

Legea ANI

- Evit sa nominalizez politicieni, totusi domnul Gyorgy Frunda a avut o pozitie impotriva intereselor Romaniei, probabil ca a avut ceva de ascuns el si clientela lui. El intelege perfect care va fi consecinta nefunctionarii in parametri acceptabili a ANI. Din pacate, interesele sale si ale grupului sau l-au facut sa puna interesele personale deasupra intereselor Romaniei. Repet, nu pentru ca este ungur. Sunt oameni extrem de loiali Romaniei.

- Efectele nu vor fi bune, exista riscul sa fim decuplati de Bulgaria si raportul pentru Romania in mod cert va fi mai rau decat pentru Bulgaria. Pentru domnul Frunda si cei din jurul lui acest lucru nu este important. In rest nu am ce reprosa UDMR.

- Eu stiu ca PD-L a sustinut fara rezerve propunerile pe care le-am facut, dar a lipsit unul din partenerii de coalitie. Nu UNPR, nu voturile lui au facut sa iasa legea ANI asa cum a iesit.

- Nu o pot intoarce.

- Poate o sa fiu foarte abrupt: nu. Romania s-a compromis din punctul de vedere al credibilitatii, ma obliga Constitutia sa promulg legea si anuleaza toate rapoartele de pana acum ale Agentiei. Arata ca actiunile anterioare au fost ori nelegitime, ori neconstitutionale.

Solutii de relansare economica

- Cel mai bun lucru in timp de criza este stabilitatea fiscalitatii, de aceea sunt un adversar al cresterii TVA. Nu il critic pe Boc, dar poate putea sa isi asume o alta masura.

- In ceea ce priveste cota unica, nu cred ca trebuie nici scazuta nici crescuta.

- Cei care pretind ca i-au aparat pe pensionari prin reducerea temporara a pensiilor i-au mintit din nou, pentru ca aceasta crestere de TVA nu este doar o crestere cu 5%, ea genereaza inflatie, tinta de inflatie se muta de la 3,5% undeva la 8, poate peste 8%.

- Solutia aceasta este mai rea pentru pensionari.

- In al doilea rand, este groaznic de nedreapta pentru cei din sistemul bugetar. Au o reducere de 25% a salariilor, catre ei s-a transferat si cresterea TVA si de inflatie.

- N-as face un pronostic, este obligatoiu sa speram ca va fi posibila revenirea salariului in conditiile in care toti ministrii sunt seriosi.

- Romania are o sansa fantastica de relansare deoarece nu are inca o datorie foarte mare - 35% din PIB, iar 32 de miliarde de euro ne stau la dispozitie

- Daca noi in acest an ne restructuram cheltuielile bugetare am putea sustine foarte bine in 2011 si 2012 dezvoltarea infrastructurii. Aici ar fi motorul relansarii - folosirea banilor europeni care nu merg in datorie. Avem nevoie de doua lucruri: proiecte si componenta autohtona care vine de la buget

- Mediul privat poate sa ceara cel mult reducerea birocratiei. Deocamdata, datoriile pe care le au firmele la stat sunt mai mari decat ale statului la firme.

- Firmele viabile trebuiesc ajutate. Patronatele trebuie sa fie credibile cand dicuta cu Guvernul. Ii rog sa ma scuze ca le spun frontal: presedintele UGIR, cand a auzit solutiile FMI, tuna si fulgera impotriva maririi TVA. Cand am reusit sa nu marim TVA, acelasi presedinte iesea pe toate televiziunile tunand si fulgerand impotriva solutiilor gasite, in conditiile in care sacrificiile pe care nu toti politicienii le fac, de voturi, eu si premierul, anuntand reducerea de pensii si salarii, au costat enorm in voturi.

- Ei sunt ridicoli. Eu ca sef al statului am obligatia la responsabilitate. Acest sef de patronate nu este serios.

- Romania are unul din cele mai scazute sisteme fiscale la adresa firmelor. Ei cand cer mereu reduceri, trebuie sa spuna si de unde platim salarii, sanatatea, politia, armata.

Pretul pentru PD-L

- Exista aceasta perceptie ca eu as mosi PD-L-ul in continuare. Nu e adevarat, va pot spune ca de foarte multa vreme eu nu am discutii legate de partid cu premierul si ministrii.

- Prima mea grija a fost sa le spun: Cautati-va un lider. Nu s-au grabit sa ma asculte pentru ca i-a furat valtoarea guvernarii, dar vor plati enorm daca nu isi gasesc o garnitura noua, oameni nu tineri ci noi.

- Nu e o viziune apocaliptica ci realista.

- Romania are o sansa uriasa, pentru ca nu este inglodata in datorii. Daca noi reusim sa ne gestionam resursele si sa accesam banii europeni, avem o sansa uriasa.

Pe final, un pronostic la finala Campionatului Mondial

- Mi-a placut enorm Spania, chiar daca am tinut cu Germania ieri, deci cred ca Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu TVR , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
O analiza pertinenta, dura dar reala, ca intodeauna Basescu spune pe nume lucrurilor
Poza maxi
maxi
rank 5