Traian Basescu, Raul Absolut

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 01:10
7930 citiri
Traian Basescu, Raul Absolut
Foto-montaj: Ziare.com

Exista o isterie a criticilor la adresa presedintelui care, atunci cand se porneste, nu se mai opreste chiar daca acestia si-au epuizat resursele, chiar daca ajung sa nu mai aiba "materie prima" si nici argumente impotriva sefului statului. Pana la urma, din moment ce te-ai pornit, ajungi sa critici din inertie.

Sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa ne desprindem de simpatiile sau antipatiile noastre obisnuite, sa ne rupem de judecatile si prejudecatile noastre politice pentru un moment si sa reflectam un moment doar la mecanismele care s-au declansat in tabara antibasescienilor. Din momentul in care vom avea o imagine mai clara a acestui grup ii vom intelege mai bine si pe ceilalti, pe adversarii lor, care fac exact acelasi lucru, doar ca invers.

Sper ca va fi evident, intr-un final, ca ambele tabere, sau cel putin majoritatea reprezentantilor acestora, il critica sau il apara pe Traian Basescu fara a mai fi determinati in actiunile lor de vreun motiv concret, de o cauza obiectiva si bine intemeiata in realitate. In schimb, partizanii din ambele tabere vor ramane asa cum sunt in realitate - incremeniti in clisee, in dogme si prejudecati pe care refuza sa le puna din principiu in discutie.

Nu ne intereseaza daca criticii lui Basescu sunt platiti, fac acest lucru din credinta proprie sau pur si simplu din prostie. Sa ne limitam la cateva elemente din discursurile lor, la ticurile lor de rationament si la derapajele de exprimare pe care cei mai multi dintre ei le exerseaza.

Cei mai multi dintre opozantii constanti ai presedintelui critica doar pentru ca au dorinta de a se situa de cealalta parte a baricadei, pentru ca este mai importanta dorinta lor decat analiza faptelor si vorbelor, pentru ca ideea in sine de a gasi puncte slabe este din start deasupra celei de a intoarce pe toate fetele o situatie in sine. Este infinit mai greu sa detasezi persoana pe care o analizezi de sentimentele pe care i le porti si sa ii interpretezi fara prejudecati faptele decat sa iti dai drumul frustrarilor. Cel putin pe unii dintre criticii lui Basescu ii suspectez ca astfel si-au creat propria identitate. Dupa un timp, pastrarea identitatii proprii si existenta lor insasi au ajuns sa fie dependente de continuitatea demersului critic.

Cand nimic nu mai e de criticat, cand seful statului nu a mai facut nicio gafa, nu a mai spus nicio prostie, nu a mai jignit niciun ziarist si nu a mai strigat nicio pasarica, atunci e atunci... ce facem, ce spunem, de ce ne mai legam? Cum mai putem lovi si astazi in Basescu?

Ii luam trecutul si arhiva la puricat. Ii alaturam unele vorbe rupte dintr-un context altor vorbe luate din alte imprejurari, ii facem un montaj de poze sinistre ale unei realitati imposibil de negat in care inseram fragmente din discursurile sale gaunoase pline de promisiuni si viziuni ale unui posibil viitor. Orice, doar sa nu treaca o zi de la Dumnezeu fara sa gasim sau sa inventam ceva cu care sa il putem parodia, batjocori si umili pe intaiul om al statului.

Asa cum au observat si unii aparatori oficiali ai presedintelui, scepticii de serviciu ai lui Basescu ajung sa considere ca de vina pentru cutremurele de pe Pamant, pentru raspandirea pandemiilor, pentru esecul nationalei de fotbal, pentru Nobelul si Oscarul acordate subiectiv an de an, pentru cariera inca in asteptare a vedetei porno Sexy Braileanca - de vina pentru toate acestea nu poate fi decat Traian Basescu. Cum ajung sa isi demonstreze aceste teorii este o chestiune ce tine doar de puterea si inzestrarea intelectuala a fiecarui critic si de timpul si resursele pe care le au la dispozitie grupurile de interese.

Zi de zi, ca sa fie constanti si sa se poata recunoaste pe sine, criticii lui Traian Basescu isi tes cu grija argumentele ce il tranforma pe presedinte in Raul Absolut al acestei tari, in Dictatorul ce va sa vina care va nenoroci blajinul popor roman, in Carmaciul Tiran ce isi va zdrobi vasul si tara de stanci pentru ca aburii alcoolului ii vor lua definitiv mintile daca va primi si cel de-al doilea mandat. In fiecare seara, criticii de serviciu, reuniti cu totii sub numele generic de antibasescieni, adorm linistiti si multumiti ca a mai trecut o zi in care si-au facut datoria. Acest gand le umple sufletul, iar mintea prinde puteri la ideea ca maine ar putea sa isi faca treaba si mai bine...

De cealalta parte, avem o alta categorie, la fel de greu de digerat, care provoaca la fel de multa nedreptate unei minime decente intelectuale - aparatorii, fanii, ultrasii, simpatizantii, adoratorii, deontologii si intelectualii lui Basescu. Mecanismul care sta la baza activitatii lor principale, si anume aceea de a-i da dreptate intotdeauna lui Basescu, de a explica si a face intelese mereu gesturile, vorbele, gandurile si actiunile idolului lor, este identic mecanismului care functioneaza si in tabara adversa. Doar ca in acest caz este intors pe dos.

Potrivit lor, Traian Basescu nu greseste niciodata, iar cand o face, o face doar din bunatate si pentru ca vrea, oricum, doar binele poporului. Conform logicii lor, presedintele este cauza tuturor si singurelor lucrurilor bune care s-au intamplat romanilor in viata lor batjocorita de moguli, de grupuri de interese mafiote si de tonomate stricate. Si acest grup traieste si respira construindu-si in acelasi mod existenta si identitatea. Aplaudacii de serviciu ai sefului statului adorm la fel de linistiti. Nici somnul lor nu le este perturbat de nicio intrebare. Nici dubii prea multe nu le bantuie noptile.

Incremeniti intr-o singura idee si in dorinta oarba de a-si pastra identitatea confortabila, de aparatori fanatici sau critici duri, cu totii prefera sa isi mentina locul si rolul pe care si l-au castigat mai degraba decat sa se recunoasca macar o data invinsi de realitate. Macar atunci cand fiecare dintre ei e nevoit sa inchida ochii si sa uite ca sa isi mai poata sustine simpatiile sau antipatiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#critici Traian Basescu, #Traian Basescu laudatori, #aparatori critici Basescu , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Poza Nicolae30
Nicolae30
rank 5
BASESCU E SUMA DEFECTELOR POLITICII ROMANESTI !