Opinii: Traian Basescu si pregatirea pentru infrangere

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 09:23
7033 citiri
Opinii: Traian Basescu si pregatirea pentru infrangere
foto: innpolitics.ro

Traian Basescu se gandeste la infrangere. Cu siguranta o face. La cum stau lucrurile acum, seful statului trebuie sa ia in considerare faptul ca PD-L poate iesi de la guvernare, mai devreme de termen, prin tradare din partea celor cu care guverneaza.

Sau la termen, cu ocazia alegerilor parlamentare din 2012. Asa ca presedintele isi pregateste de pe acum atuurile? Care sunt ele? Faptul ca el si numai el desemneaza premierul, referendumul pentru modificarea Constitutiei si , in sfarsit, cea de-a treia si cea mai greu de realizat. Pasul inapoi.

Esecul si noul premier

Poate ca unii parlamentari ai puterii vor trece in banca Opozitiei si guvernul Boc va cadea. Poate ca UNPR sau UDMR vor schimba si ele tabara cu totul. Sau pur si simplu PD-L va pierde urmatoarele alegeri legislative. Si le va pierde zdrobitor, astfel incat nu mai poate emite nicio pretentie sa dea premierul, intr-o formula sau alta.

Scenariul e nu numai realizabil, dar cel mai probabil. Poate ca PD-L va mari salariile, poate ca va veni un premier popular in locul lui Emil Boc sau poate partidul de guvernamant va avea o serie de reforme foarte apreciate de o parte a populatiei.

Toate astea s-ar prea putea sa nu fie de ajuns. Democrat-liberalii se pot gandi asadar serios la bancile Opozitiei. Ce va face atunci Traian Basescu?

Putem sti cu siguranta ce nu va face. Nu il va numi premier nici pe Victor Ponta, nici pe Crin Antonescu. Premierul va fi cu siguranta un om convenabil pentru Traian Basescu. Un om cu care sa poata lucra, nu unul care il uraste si care ar incerca sa-i taie orice acces la palierele puterii.

Presedintele nu va mai suporta un al doilea Tariceanu. Daca scorurile electorale se apropie de cele pe care le vedem acum, premierul poate fi doar un fost pesedist, dar apropiat de Basescu, fie un tehnocrat de mare prestigiu.

In primul caz, presedintele se gandeste sigur, in primul rand, la George Maior, un fost pesedist foarte apreciat si actual director al Serviciului Roman de Informatii.

Nici Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante pesedist si actual reprezentant al Romaniei la FMI nu ar fi o optiune de lepadat. La fel de probabil e si cazul doi, in care cel numit premier va fi un tehnocrat de mare prestigiu. Mai ales intr-o situatie electorala in care nu vom avea un castigator clar sau nu se va putea constitui o majoritate parlamentara, nu e deloc exclusa aceasta ipoteza.

L-ar refuza oare PSD si PNL pe Mugur Isarescu, mai ales daca ar fi premierul unui guvern PSD-PNL? Sau pe un alt tehnocrat de mare valoare, cu o independenta dovedita? Poate ca da, poate ca nu. Dar sunt sanse mari sa nu aiba incotro. Iar Basescu se va asigura astfel ca nu e dat totalmente la o parte.

Basescu fara guvern

Sa zicem totusi ca, prin absurd, Basescu e nevoit sa accepte un premier si un guvern ales de PSD si PNL. Inca ar mai avea atuuri si asa. In primul rand, referendumul pentru modificarea Constitutiei.

Daca printr-o minune Basescu reuseste sa impuna noua lege fundamentala inainte de alegeri, mai mult ca sigur ca noile sale puteri vor fi mai mari decat cele din prezent si va putea lupta chiar si contra unui guvern ostil. Daca nu, faptul ca PSD si PNL s-au opus Constitutiei va constitui una din armele sale de atac.

In fine, mai exista si a treia cale. Greu de inchipuit la momentul actual, dar in niciun caz imposibila. Basescu sa faca un pas inapoi, astfel incat PD-L sa se poata alia cu PNL.

In ultima instanta si fortat chiar de ai lui, ar putea s-o faca. Cum anume, mai precis? Sunt mai multe modalitati. Poate acceptandu-l pe Iohannis premier si cu un guvern ales de el, poate altcumva. Ideea ar fi sa stea cat mai departe de treaba Guvernului, ceea ce pare aproape imposibil, la cum au dovedit-o anii. Nimic nu e insa exclus. Doar vorbim despre politica aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#infrangere Basescu, #alegeri 2012, #Basescu premier desemnat , #stiri Traian Basescu