Traian Basescu vs. moguli

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 19:43
5155 citiri
Traian Basescu vs. moguli

"Presa din Romania nu mai joaca un rol pozitiv in formarea opiniilor politice... Trusturile media controlate de Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au coordonat, in 2009, atacurile impotriva lui Traian Basescu... Strategia televiziunilor consta in reducerea interesului pentru politic, lucru pe care l-au si reusit la alegerile parlamentare din 2008, cand mai putin de 40% din electorat s-a prezentat la urne... Jurnalismul de investigatie a fost ingropat".

Concluziile apartin, cu subiect si predicat, prestigiosului institut de consultanta politica Oxford Analytica si au fost emise in cadrul studiului "Influenta trusturilor de presa in batalia pentru putere".

Ele nu vin insa decat sa confirme ceea ce se vede cu ochiul liber, zi de zi, pe ecrane.

Practic, in acest an electoral, nu exista niciun proiect cat de cat viabil si interesant, nicio dezbatere autentica, consistenta si utila, desi un moment mai prielnic pentru asa ceva decat criza nu cred sa existe.

Campania se consuma exclusiv pe axa moguli - Traian Basescu, razboiul este dus pe viata si pe moarte, iar munitia este de-o murdarie fara seaman, un arsenal impresionabil de intoxicari, fumigene, denigrari, fara verificare, fara probe. A devenit greu chiar si pentru un om cat de cat informat sa discearna intre adevar si minciuna, intre temele reale si cele inventate.

Restul candidatilor stau grupati in plasa televiziunilor de stiri profitand, dupa cat se pricep, de campaniile lansate de acestea.

Mecanismul discrediteaza grav nu numai viata politica romaneasca, ci si presa. Ma indoiesc ca exista multe categorii profesionale mai dispretuite de romani decat jurnalistii si pe buna dreptate.

Independenta nu mai este posibila decat la anvergura mica. Pe masura ce aceasta creste, miza este si ea mai mare, banii mai multi, si cei investiti, si cei in joc, si cei incasati de jurnalisti, asa ca onestitatea devine tot mai dificila spre imposibila.

Sacrificarea credibilitatii presei pe altarul intereselor politice si financiare ale mogulilor este un pret imens. Este asasinata o valoare platita cu sange in decembrie 1989.

Dar de vina nu este, ca mai mereu, numai criminalul. O mare parte de vina o au complicii si chiar victimele.

Complicii mogulilor

Nici SOV, nici Dinu Patriciu si nici Dan Voiculescu nu modereaza si nici nu produc talk-show-uri. Nu scriu si nici nu monteaza stiri. Asta fac profesionisti platiti. Platiti, de fapt, ca sa renunte la profesionalism.

Mogulii au fost ajutati sa compromita statutul presei din Romania de jurnalisti care s-au vandut pe bani mai multi sau mai putini. Ei sunt la fel de vinovati ca patronii lor.

Sigur, e usor sa cazi in plasa, iar mecanismul e bine cunoscut. Intai e o perioada buna, cu bani multi si libertate nestirbita, in care jurnalistul, om si el, apuca sa faca un credit, doua, pentru o casa, o masina, mai scumpe sau mai modeste dupa nivel, in care jurnalistul, om si el, se obisnuieste sa traisca bine, sa cumpere si sa calatoreasca, sa-si permita un oarecare lux.

Creditele leaga, nivelul de trai ridicat da dependenta si de aici pana la concesie nu mai e decat un pas, iar dupa prima concesie vine urmatoarea si nici nu stie jurnalistul cand a devenit un simplu mercenar, cu toate creditele platite la zi si nivelul de trai tot mai ridicat.

Capcana e foarte eficienta, cat timp practicile mogulilor sunt unitare. Ei au concentrat si controleaza cam tot ce misca in presa. Si de aici ajungem la vinovatia victimelor.

Responsabilitatea victimelor

Mogulii nu au aparut peste noapte, concentrarea presei nu s-a facut intr-o zi (dupa cum impecabil a explicat recent Alina Mungiu Pippidi, in Romnia Libera).

Toti au inceput cu cate un ziar, o televiziune, un radio, dupa care au inceput sa adune altele, mai pe fata, mai sub acoperirea unor firme dubioase, pe care nimeni nu le-a verificat, insa despre care toata lumea stia cine le controleaza de fapt.

La vremea cand societatea civila, in frunte cu SAR si Centrul pentru Jurnalism Independent, a inceput sa traga semnale de alarma, clasa politica a stat impasibila. Traian Basescu si PD nu s-au aratat catusi de putin deranjati de aceasta evolutie extrem de periculoasa a presei romanesti, pe care ar fi putut macar incerca sa o opreasca.

Nu am vazut niciun proiect de lege care sa blocheze concentrarile din presa si nici controale drastice asupra actionariatului firmelor de fatada. Nu am vazut decat un razboi de gherila intre Traian Basescu si moguli, dus mai mult cu bete varate prin gard.

Si nici acum PD-L si Traian Basescu nu par deranjati atat de fenomenul in sine, ci de faptul ca nu ii controleaza ei pe moguli.

Altfel cum sa interpretam faptul ca Traian Basesvu are si el minimogulul sau George Constantin Paunescu, personaj extrem de controversat devenit deodata frecventabil? Sau cum sa interpretam faptul ca ministrii Cotrocenilor, Ridzi si Udrea, au pompat bani cu nemiluita, mai cu licitatie, mai fara, mai legal, mai la limita, in televizunile mogulilor?

In loc de incercarea aceasta de imprietenire si continuare in interes comun a practicilor care ucid presa, n-ar fi fost mai normala o incercare onesta de a sparge trusturile de presa atat de toxice?

De ce sa fi facut insa asta? Pana la urma, este posibil ca Traian Basescu sa nici nu aiba atat de mult de pierdut din cauza coalitiei mogulilor impotriva lui. Strategia este atat de ostentativa si furibunda incat il victimizeaza. Este postura care ii convine cel mai mult presedintelui si din care a castigat intotdeauna.

Cu mult mai greu i-ar fi fost ca o presa libera sa il evalueze obiectiv pe Traian Basescu prin prisma bilantului sau real. Mai bine cu mogulii!

Democratia nu poate exista fara o presa libera, iar in Romania, in acest moment, presa nu este libera. Dar se pare ca nimeni nu vrea cu adevarat democratie, ci doar controlul asupra mijloacelor murdare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#presa moguli Basescu, #prezidentiale 2009 Basescu , #stiri Traian Basescu