Ultimii basescieni in viata

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 23 Martie 2010, ora 23:58
5530 citiri
Ultimii basescieni in viata
Foto: AP

Ultimul si cel mai veridic dintre basescienii care s-au perindat in aceasta epoca a fost insusi Traian Basescu. Vorbim, pentru o mai buna situare in spatiu si timp, despre T. Basescu I, cel pana dupa alegerile de la sfarsitul lui 2009, care chiar la inceputul domniei celui de-al doilea mandat a anuntat ruperea cu trecutul si inceputul unei noi ere. Ne-a anuntat, in timpul mandatului Basescu II, domnia celui discret, impaciuitor si dispus mai mult ca niciodata catre compromisul care nu compromite.

Asadar, pana si Traian Basescu a incetat sa mai fie basescian, si a adoptat un alt stil de viata, un alt mod de a conduce tara. Acordandu-i un maxim de incredere, in ciuda experientelor trecute ale altor si altor promisiuni devenite simple vorbe in vant, am putea presupune ca presedintele chiar si intentioneaza, si mai si reuseste, sa se comporte asa cum nu a facut-o in timpul primului mandat, dar cum multa lume si-a pus speranta ca poate o va face vreodata. Odata cu aceasta detasare fata de multe principii urmate si propagate in timpul primului sau mandat, Traian Basescu isi pregateste si intrarea pe marea scena a Istoriei care conteaza cu adevarat.

Daca va reusi sau nu, daca si cat de sincer este in enunturile sale, daca nu cumva aceasta nu este doar o alta strategie de joc a celui recunoscut pentru placerea de a fiinta ca "jucator", nu vom reusi sa aflam decat in timp. Pana atunci, putem sa mergem pe buna credinta si sa ii acordam credit. Insa, deja in exercitiul sau de discretie si detasare de toti cei care l-au sustinut, insusi Traian Basescu a dat cateva semne, tot mai critice, de distantare fata de cei care pana acum erau considerati copiii sai de suflet. In principal "baronii" din fostul sau partid de suflet.

A criticat unele actiuni ale Guvernului, s-a distantat de unele practici din cadrul partidului aflat la putere si a lasat cel putin impresia ca nu este dispus sa sustina, orice ar fi, Guvernul si partidul aflat la putere. Cel putin la nivel de perceptie elementara, aceasta ar fi noua tactica a noului Traian Basescu. Unii dintre cei mai abili basescieni, dar care si ei au "pierit" odata cu disparitia vechiului Basescu, s-au adaptat noilor conditii, au invatat repede in cine si cum trebuie sa loveasca, ce joc sa practice si cum sa se prezinte. Pe principiul - Guvernul, Boc, ministrii, PDL si altii de la putere gresesc si sunt haotici, se inseala si ne inseala, dar, mai ales dar, "priviti cat de bun si bine intentionat este inca si inca Traian Basescu al II lea". Noul Traian Basescu.

Cea mai mare parte dintre basescieni, ultimii basescieni fanatici aflati in viata inca, sunt cei care inca nu s-au adaptat modificarilor, pentru ca poate nici nu le-au sesizat. Calati inca pe fostele clisee ale modelului Basescu I, ei critica, ataca si sar la gatul oricui isi permite sa critice tot ceea ce odata reprezenta vechiul presedinte. Se isterizeaza, devin agresivi in limbaj si in manifestari, amenintatori chiar, de cele mai multe ori irationali, atunci cand sesizeaza un nume portocaliu strecurat intr-un text critic la adresa puterii.

Ca si cum totul ar fi perfect si va si ramane astfel, ca si cum nimic nu ar fi perfectabil, ultimii basescieni in viata sunt aparatorii fara voie ai unei epave parasite de insusi proprietarul care s-a mutat pe o noua si moderna corabie, cu care deja i-a parasite si navigheaza de mult in larg. Ramasi la tarm, debusolati si nemaiintelegand nimic din ceea ce se petrece in jurul lor, basescienii de moda veche sunt acum mai agresivi ca niciodata. Ei nu mai au ingaduinta, caci doar vechiul si noul lor presedinte a castigat din nou si a demonstrat astfel ca el este inruchiparea dreptatii si binelui absolut.

Din aceasta izolare trista si patetica ei nici nu accepta ajutorul nimanui. Orbiti de propriile frustrari si lipsuri, de propriile limite de intelegere a realitatii, ultimii basescieni sunt, in fapt, ultimii reprezentanti ai urii si ai rautatii in gol, fara scop si fara obiect. Ei sunt ultimii reprezentanti ai obscurantismului post-revolutionar din Romania, cei din urma fanatici care sunt in stare sa urmeze si o fantoma, daca asta le pastreaza iluzia de invingatori ai neantului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#al doilea mandat Basescu, #basescieni Romania, #domnie Traian Basescu , #stiri Traian Basescu