Un neinteles exercitiu al umilintei (Opinii)

Marti, 13 Martie 2012, ora 23:59
5726 citiri
Un neinteles exercitiu al umilintei (Opinii)
Foto: Arhiva

Lamentatia publica a presedintelui Romaniei referitoare la umilintele indurate in timpul mandatului nu m-a impresionat deloc. Dimpotriva, mi-a lasat un gust amar. Da, este adevarat ca Traian Basescu a avut parte de o presa ostila si de o coalizare politico-mediatica fara precedent, ce nu s-a dat in laturi de la nicio manipulare si nicio calomnie, pentru a-i face de petrecanie politica.

Dar, pe de-o parte, presedintele se putea astepta la asa ceva, dupa ce a atacat frontal sistemul, la inceputul primului mandat, si dupa ce a adoptat postura extrem de incomoda a presedintelui jucator.

Pe de alta parte, nici domnia sa nu a fost chiar un etalon de eleganta in comportament si limbaj. Stim acum ce a simtit Traian Basescu din 2007 incoace, dar ma intreb ce-o fi simtit Raed Arafat, cand a fost acuzat de stangism antireformist?

Ce-o fi simtit ziarista invitata sa se suie pe masa pentru a i se face respiratie gura la gura? Ce o fi simtit Andrei Plesu cand a fost tratat ca o ordonanta? Si ce a simtit Regele Mihai cand a fost catalogat drept tradator si sluga a rusilor? Asta ca sa dau doar exemplele ce-mi vin rapid in minte? Comportamentul lui Traian Basescu nu ii prea da dreptul sa se victimizeze.

Si demnitatea ar trebui sa-i inhibe lamentatiile. Demnitatea pe care am vazut-o la oameni precum Monica Macovei, Daniel Morar, sau chiar Emil Boc, care au incasat fara sa cracneasca umilinte teribile, unele chiar mai dure decat cele traite de Traian Basescu, dar care nu s-au plans niciodata.

Dar dincolo de suferinta lui Traian Basescu se afla ceva mai grav decat limitele domniei sale. Se afla mentalitatea demnitarului roman, a politicianului roman incapabil sa inteleaga ca, da, exercitiul unei functii publice este in ultima instanta un exercitiu de umilinta in sensul smereniei. Demnitarul, politicianul, cu atat mai mult cel aflat in varful ierarhiei sociale, trebuie sa fie smerit in fata celor care i-au incredintat mandatul, cu puterea si privilegiile lui, si sa-i slujeasca cu, da, umilinta din zori si pana in noapte.

Si, da, un demnitar, cu atat mai mult cel aflat in varful ierarhiei sociale trebuie sa infrunte cu seninatate orice umilinta in numele principiilor in care crede, in numele binelui pe care vrea sa-l faca. Si dupa ce il face sa fie fericit cu sentimentul datoriei implinite, nu amarat ca nu i-a fost ridicat soclu.

Arareori am vazut asa ceva in Romania. Vanitatea este caracteristica dintai a politicianului roman. Nicio urma de smerenie, de recunostinta pentru norodul cel prost si mult nu-i tulbura imensa iubire de sine. Important nu e ce face pentru tara. Importanta este recunoasterea meritelor sale. Poporul este in serviciul sau, nu invers. Poporul trebuie sa-i fie vesnic recunoscator si indatorat. Nu invers.

Si politicianul care va reusi exercitiul smereniei si al datoriei implinite, va descoperi ca un mandat indeplinit cu buna credinta si in intres public, mai ales in cea mai inalta functie in stat, nu poate fi decat o imensa onoare. Onoarea de a-ti servi tara indiferent de recompense, socluri si recunoasteri.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#umilinta Basescu, #Traian Basescu umilit , #presedinte