Varianta Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 17:27
5435 citiri
Varianta Klaus Iohannis

Opozitia a pus pe masa cartea cu care sa-l trimita in corzi pe Traian Basescu: Klaus Iohannis propunerea majoritatii pentru postul de premier. Limitele eventualului mandat sunt insa neclare: va fi guvern de tehnocrati sau politic, doar pentru doua luni sau pentru mai mult timp?

Primarul Sibiului este o solutie abila: are aura profesionistului serios, confirmat de realegeri fara drept de apel, si o imagine publica, deocamdata, curata, desi undeva, intr-un colt, pandeste amenintarea celor sase case din salariu de bugetar.

Dar, mai ales, Klaus Iohannis este neamt, ceea ce in acceptiunea romaneasca inseamna un om serios si temeinic. Ba chiar mai mult, prin ascendenta, poate trimite, in acelasi mental colectiv, spre Carol I ajuns pe tron tot ca solutie salvatoare intr-un blocaj total. Cat de independent este in mod real Klaus Iohannis e discutabil, avand in vedere implicarea lui in campania PNL, insa nu e membrul niciunui partid parlamentar.

Prin aceasta propunere, Crin Antonescu a jucat foarte bine cartea momentului. Dupa ce PNL si-a indeplinit, de bine-de rau, rolul de opozitie de la inceput, nu numai la spartul targului ca PSD, liderul liberal a venit rapid cu o solutie constructiva si viabila. El preia in acest fel rolul de lider al opozitiei, in pofida eforturilor disperate ale lui Mircea Geoana de a pastra prim-planul.

De fapt, primul pe care-l incurca dl. Iohannis este prezidentiabilul PSD, care se vede anexat unui Crin Antonescu in plina ofensiva. Nu a reusit sa vina insa cu o solutie mai buna. Asa se face ca dl. Antonescu a reusit sa-si impuna premierul, macar la nivelul majoritatii unite, si a fixat in constiinta publica varianta cu care, probabil, va defila in campanie.

De altfel, e greu de crezut ca dl. Iohannis ar renunta la mandatul de la Sibiu doar pentru doua luni. Daca dl. Antonescu vine cu o solutie de continuitate chiar si dupa alegeri, pentru Mircea Geoana eventualul cabinet Iohannis nu poate fi decat o solutie provizorie, adica exact ceea ce oamenii nu mai vor.

Una peste alta, Crin Antonescu a facut miscarea cu care are toate sansele sa-i ia fata lui Mircea Geoana in optiunile de vot pentru turul I al prezidentialelor.

Klaus Iohannis nu-i pica bine nici lui Traian Basescu. E greu sa-l accepte exact din motivele pentru care primarul Sibiului ii pica atat de prost lui Mircea Geoana. Presedintele nu-si poate permite sa intre in alegeri cu imaginea unui infrant, care a pierdut initiativa. Dar nu poate sa-l refuze decat avansand o varianta mai tare.

Cu cine sa-l taie pe Klaus Iohannis, e greu de spus, dar ar trebui sa fie un personaj foarte puternic, cu mult mai puternic decat poate fi, de exemplu, o anonima consiliera prezidentiala, si cu valente economice importante, singurele pe care Iohannis nu le are.

Este posibil ca presedintele sa opteze si pentru un mazilit al adversarilor cu aura de tehnocrat, de tipul Daniel Daianu. A mai facut-o cu Mihai Razvan Ungureanu pe care l-a impus la SIE. Astfel i-ar bloca pe liberali si ar fisura pactul majoritatii. Dupa cum este foarte posibil ca Traian Basescu sa pluseze cu un guvern de uniune nationala, fortand mana partidelor cu argumentul responsabilitatii.

Insa, daca presedintele vine cu varianta lui, este foarte probabil ca intreg conflictul sa fie transat la Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Klaus Johannis premier , #stiri Traian Basescu