Adevaratele mize ale suspendarii: Voiculescu si Justitia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 11:52
11799 citiri
Adevaratele mize ale suspendarii: Voiculescu si Justitia (Opinii)

Sa suspenzi un presedinte cu doua luni inainte de finalul mandatului pentru motive care nu au in ele nimic urgent este nu numai inutil, ci si in afara logicii politice. Demersul poate avea desigur o logica electorala usor de inteles.

Campania prezidentiala ar deveni una despre basism si antibasism, tema care le convine doar lui Victor Ponta si Elenei Udrea. Restul candidatilor, in primul rand Klaus Iohannis, ar fi obligati sa se pozitioneze in raport cu aceasta falsa tema si in raport cu noncandidatul Basescu. Evident, orice alte subiecte, cu adevarat relevante, ar fi ingropate sub zgomotul si furia suspendarii. O dezbatere despre trecut in locul uneia despre viitor.

In plus, suspendarea ar crea o oarecare instabilitate in ACL, pentru ca vechile visceralitati ale liberalilor sunt greu de depasit si ar putea fi unii tentati sa se mai avante o data impotriva inamicului traditional.

Apoi, avandu-l in prim plan, ca initiator, pe Calin Popescu Tariceanu, suspendarea ii ofera acestuia o tema pentru campania prezidentiala, altfel goala pana acum de orice continut si il poate apropia astfel de solutia ideala pentru PSD, adica intrarea in turul al doilea impreuna cu Victor Ponta (cu un aport de voturi PSD, desigur, dupa model Diaconu).

Dar nu cred ca socoteala electorala este singura miza a suspendarii. Nu cred ca Victor Ponta are nevoie de toata agitatia, de criza politica, aceasta avand potential de mare risc economic si de imagine externa, doar pentru a-l avea pe Traian Basescu in centrul campaniei electorale, lucru pe care deja il reuseste in mare masura cu succes, mai ales dupa intrarea in cursa a Elenei Udrea. E mai mare daraua decat ocaua.

In plus, exista si riscul unui efect pervers, adica o enervare a electoratului satul deja de suspendari si scandaluri fara miza, care, dimpotriva, sa se indrepte spre candidatii care vor ramane in afara paradigmei parazitare pro-antiBasescu.

Si tocmai de aceea cred ca aceasta suspendare nu este doar un joc electoral. In opinia mea, se profileaza a fi cu mult mai mult decat atat, adica un nou asalt feroce si disperat impotriva justitiei.

Baronii PSD au aproape toate fraiele puterii in mana. Banii, contractrele, ordonantele imi par la cheremul lor. Dar cum sa te bucuri de ele cand DNA lucreaza cu toate motoarele turate? Lista "victimelor" anticoruptiei este lunga, contine nume grele, intangibile pana nu demult. Dan Voiculescu spunea inca din 2012 ca nu ai puterea pana nu ai justitia.

Incapacitatea de a opri asaltul DNA a fost mereu principalul repros pe care Victor Ponta l-a primit din partea greilor social-democrati. Pentru multi dintre ei, sa puna mana pe justitie a devenit o chestiune de viata si de moarte pentru ca funia n-a fost niciodata atat de aproape de par.

Cu mult mai importanta decat imaginea Romaniei, decat relatiile externe, decat stabilitatea tarii, decat riscul de a provoca o enervare a electoratului, decat orice. De viata si de moarte si foarte urgenta.

Pe de alta parte, Dan Voiculescu insusi are in fata perspectiva a cel putin vreo 3 ani si jumatate de inchisoare, adica o treime din pedepasa, pe care trebuie sa o execute. Pentru el, iesirea de dupa gratii nu are cum sa nu fie obiectivul numarul unu.

Dar cine sa-l scoata? Sigur nu Traian Basescu. Victor Ponta, odata ajuns presedinte, nu cred ca se va grabi sa-si lege de picior acest bolovan de imagine externa. Va juca totusi in liga mare a politicii europene. Din acelasi motiv, nu cred ca s-ar incurca sa revoce procurorul sef al DNA si presedintele ICCJ pentru a indeplini pofta cea mai apriga a baronilor. Sa dea socoteala cancelariilor occidentale, sa fie total compromis in plan extern, sa incaseze pumnii in cap cand el insusi va fi protejat de imunitate si va fi cu sacii mandatului in caruta? De ce?

Dar dl Zgonea? Dl Zgonea ca presedinte interimar ar avea ceva de pierdut? Nu vad ce. O asemena functie ar fi oricum mai mult decat tot ce a putut visa in viata domniei sale. Ambitii de politica externa nu are. Ar deveni eroul propriului partid si al Antenei 3. De ce sa nu o faca?

Daca Valeriu Zgonea ajunge presedinte interimar, in pixul lui va sta si gratierea lui Dan Voiculescu, si revocarea Laurei Codruta Kovesi, si revocarea Liviei Stanciu. In pixul lui va sta promulgarea oricarei legi de amputare a legislatiei penale.

Potrivit art. 98 din Constitutie, presedintele interimar are doar trei limitari mari si late: nu poate adresa declaratii politice Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate convoca referendum.

In rest, libertate totala de actiune timp de 30 de zile la butoane pentru dl Zgonea.

Asa ca Valeriu Zgonea poate fi cel trimis sa faca ceea ce Victor Ponta nu poate face fara sa-si rupa picioarele in politica externa. Asa cum cred ca dl Tariceanu a fost trimis sa initieze suspendarea pentru ca dl Ponta insusi nu o putea face.

PSD pare divizat in fata demersului. O parte evalueaza costul extern si masura in care el va putea fi absorbit exclusiv de Valeriu Zgonea sau se va rasfrange totusi si asupra lui Victor Ponta. Premierul incearca o dedublare: el nu prea vrea, dar Parlamentul e suveran, nu-i asa?

Exista insa dupa cum spuneam o tabara a penalilor pentru care aceasta socoteala este irelevanta si presiunea pentru suspendare enorma.

De aceea, ma tem ca ea va fi dusa pana la capat si ca tinta ei nici macar nu va fi Traian Basescu, ci justitia insasi, prin gratierea infractorului Voiculescu si prin decapitatea celor doua institutii, DNA si ICCJ, care bantuie cosmarurile puscariabililor.

Nu le-a iesit in 2012 si in "martea neagra". Au cazut tot mai multi. Tremura tot mai multi. Nu cred ca acum isi mai pot permite sa rateze si ma tem ca sunt gata sa mearga pana la capat cu orice pret pentru Romania. Daca nu reusesc acum, vorba lui Ponta, scapa cine poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#suspendare presedinte Traian Basescu, #suspendare Basescu gratiere Voiculescu, #PSD DNA Kovesi , #suspendare Basescu