Opinii: Basescu fenteaza suspendacii, fuge de popor si castiga tot

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 18:22
6706 citiri
Opinii: Basescu fenteaza suspendacii, fuge de popor si castiga tot
Foto: inpolitics.ro

Nu, Traian Basescu nu va demisiona in 5 minute. De aceasta data, nu a mai gafat. A fost cumpatat si a castigat tot ceea ce ar fi putut sa piarda, daca ar fi jucat in forta ca in 2007. Si da - presedintelui i-a fost frica si nu a promulgat o lege burdusita de suspiciunea furtului pus la cale de Roberta Alma Anastase cu ajutorul lui Sever Voinescu Cotoi.

La sahul dat de PSD, Basescu a batut in retragere. Ceea ce in actualul context e tot un succes.

Sa nu ne grabim sa echivalam teama lui Basescu de suspendare cu o infrangere. O minte lucida recunoaste ca suspendarea presedintelui inca este o misiune imposibila, chiar daca trece de Parlament, de CCR si ajunge la mana poporului. Fara o noua bomba sociala explodata, este aproape imposibil de imaginat de unde vor iesi la urne peste noua milioane de romani, dintre care jumatate plus unu sa voteze pentru demiterea lui Basescu. Altfel, referendumul nu va fi valid.

Ar trebui sa existe un motiv mult mai profund, care sa ii atinga pe romani atat de adanc in maruntaiele cotidiene, incat acestia sa iasa intr-o asemenea proportie la vot impotriva lui Basescu. Amintindu-ne cat de mult isi urasc romanii parlamentarii, vezi cum au votat pentru reducerea lor, a-ti face astfel de iluzii e o dovada de amatorism politic. Sa nu uitam si abilitatile presedintelui de a se victimiza si de a smulge emotia electoratului din pozitia de invinuit.

Profetii suspendarii ar trebui sa se resemneze, daca nu vor invata sa fie credibili. Pentru ca ei inca nu stiu sa faca din demiterea presedintelui prioritatea zero a Romaniei, sa o prezinte ca pe unica sansa pentru supravietuire, dezvoltare si modernizare. Poate ca nici nu au cum.

Totusi, de ce am interpreta decizia presedintelui de a retrimite Parlamentului Legea pensiilor ca pe o teama si un pas inapoi in fata Opozitiei? In fond, astfel, presedintele castiga timp. Evita o criza care l-ar fi afectat personal. Fenteaza suspendarea si anuleaza mutarea buna de sah a PSD, transformand-o printr-o ironie - "aveti grija ce va doriti, daca ma faceti dictator impotriva vointei mele" - intr-un subiect fara obiect.

Presedintele s-a balbait, a gafat, a gresit in argumentatie. La nivelul imaginii de ansamblu, ceea ce Basescu a transmis poporului a fost insa ca el detine controlul, ca in mainile sale sunt painea si cutitul, ca poate face si desface intr-o clipa ceea ce Opozitia se chinuieste de saptamani fara rezultat.

Sa nu uitam cui i s-a adresat joi Traian Basescu. El a vorbit pentru popor. Omului simplu care avea un dubiu apropos de eventuala frauda din Parlament. Lui, presedintele i-a spus ca, pentru a NU fi un tiran, el nu se va amesteca in treburile interne ale Parlamentului. Si-a dat seama ca a gresit in privinta varstei de pensionare a femeilor. Cu toate ca in urma cu trei saptamani era convins ca ele ar trebui sa munceasca pana la 65 de ani, acum si-a schimbat parerea. Ce mai conteaza, a gresi este omeneste, prea omeneste.

Oricat vor repeta televiziunile discursul lui Basescu din Parlament, din 21 septembrie, in memoria colectiva va ramane gestul tandru si intelept din data de 7 octombrie. Cat despre gafele din discurs, gen: "PSD a parasit Parlamentul si i-a lasat pe pensionarii NEAPARATI" (ca si cum ar fi recunoscut ca batranii urmau sa fie "atacati" de PD-L) sau confuzia intre "pensionar" si "parlamentari" care ofera un spectacol plin de ipocrizie... e psihanalizabil, da, insa nu de catre popor.

Tristetea cea mai mare ramane insa spectacolul pe care il ofera oamenii presedintelui, pedelistii inversunati, orbi si prostiti de ura, care pana acum sustineau ca Legea pensiilor e perfecta, iar de acum incolo vor trebui sa inghita in sec si sa proclame ca e foarte bine ca nu e perfecta. Cat de bine e ca presedintele le-a atras atentia, ce bucurie e pe capul lor ca au ocazia sa isi corecteze greselile pe care nu le-au vazut, dar care nu au scapat agerimii presedintelui.

Altfel, Basescu se prezinta ca singurul politician care stie sa castige razboaie, desi este constient ca nu mai este iubit de popor, desi fuge si se ascunde dupa fustele femeilor, desi cedeaza in fata santajului Opozitiei si gafeaza grav la nivel de subtilitati politice. Spre deosebire de toti ceilalti lideri politici, de la Boc la Ponta si de la Crin la Marko Bela sau Dan Voiculescu, presedintele demonstreaza ca nu conteaza cu ce arme castigi un razboi, atata timp cat victoria este de partea ta.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Traian Basescu suspendare, #Basescu legea pensiilor , #suspendare Basescu