Cei trei imaturi care-au speriat Puterea (Opinii)

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 20:11
5321 citiri
Cei trei imaturi care-au speriat Puterea (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Cei trei baietandri care vor sa dinamiteze tara, folosind explozibilul varanului Felix. Un trio iresponsabil, format din trei politicieni imaturi. De cand USL a adus in discutie tema referitoare la suspendarea lui Traian Basescu, liderii Coalitiei de guvernare se intrec in a-i cataloga, intr-un mod cat mai epitetic, pe liderii Opozitiei.

Incepand cu Roberta Anastase, trecand pe la Baconschi sau Igas, pana la Sever Voinescu si Emil Boc, nu observam decat declaratii aluzive, vorbe aruncate in mediul public fara niciun argument. Arunci cateva cuvinte cu subinteles in eter, apoi lasi cetateanul sa creada ce vrea. Daca doriti sa purcedem la un moment de aducere aminte, sa punctam episodul in care Traian Basescu vorbea despre Crin Antonescu, numindu-l pe acesta "Porumbac".

Tocmai ce aparuse pe cateva bloguri o informatie conform careia liderul PNL a turnat la Securitate sub acest pseudonim. Dupa ce a glasuit la TVR aceste "adevaruri", presedintelui i s-au cerut explicatii suplimentare in care sa aduca argumente si dovezi in sprijinul celor afirmate. Pana astazi, nimic din partea sa pe aceasta tema.

Exact la fel se procedeaza si in aceste momente, in care USL pare decisa sa inainteze Parlamentului petitia de suspendare a presedintelui. Vin in fata multimii liderii de frunte ai Puterii, incepandu-si tirada: ca USL vrea sa mascheze, prin acest gest, problemele din sanul aliantei, ca urmeaza mazilirea lui Adrian Nastase sau ca se urmareste ingroparea subiectului Geoana.

Nimeni nu vorbeste despre adevaratele motive pentru care s-a ajuns aici. Aproape nimeni nu explica, pe intelesul omului simplu, daca exista sanse de reusita si daca romanii vor fi cei care la final vor decide soarta prezidentiala a lui Basescu. Nu in cele din urma, trebuie sa ne intrebam daca, in acest caz, votul din Parlament trebuie sa fie unul politic. Nu-i acelasi lucru cu votarea unei motiuni de cenzura, moment in care majoritatea parlamentara este practic obligata sa-si apere interesele politice, votand impotriva unui astfel de document.

In cazul suspendarii presedintelui n-ar trebui sa fie vorba despre un vot politic, presedintele fiind, conform Constitutiei, mai presus de partidele politice, adica apolitic. Paradoxal, zilele trecute, Marko Bela de la UDMR, intrebat fiind daca formatiunea sa va vota motiunea, a dat o explicatie cel putin ciudata. El a spus ca partidul sau nu are cum sa fie favorabil unei asemenea actiuni pentru ca UDMR si partidul presedintelui sunt aliati, pentru a asigura guvernarea tarii. Practic, domnul Marko a confirmat ca Basescu este considerat in continuare alipit PDL, confundand o motiune de suspendare a presedintelui cu una de cenzura a Executivului.

Poti sa fii aliat pentru a asigura guvernarea tarii, dar ce legatura are acest pact cu suspendarea presedintelui? Aliantele politice in Romania se construiesc pentru a asigura continuitatea prezidentiala? Dimpotriva, Parlamentul este forul caruia i se supune presedintele si care are puterea deplina in Romania.

Legislativul n-ar trebui sa se comporte ca un organism inert, fara identitate, supus intereselor de grup. Poate demite Executivul si, in acelasi timp, il poate suspenda pe presedintele tarii.

Daca in cazul Executivului este de inteles uneori votul impotriva unei motiuni, data fiind pozitia partidului care are ministri in Cabinet, in cazul presedintelui votul politic nu se justifica. Parlamentul este dator sa arate Romaniei ca este cel mai important for decizional al tarii, cea mai importanta institutie a unei democratii.

Marko Bela, de exemplu, nu face decat sa-si infirme pozitia de ales al neamului, trimis in Parlament sa tina in frau derapajele altor institutii ale statului. Practic, ex-liderul UDMR se transforma din seful presedintelui in majordomul acestuia. Domnul Marko uita ca nu el este cel care trebuie sa-i deschida usa lui Basescu ci, eventual, ar fi dator sa i-o inchida daca constata ca acesta nu mai are voie sa apese pe clanta.

Calculele arata ca USL ar mai avea nevoie de 17 voturi din partea Coalitiei, pentru a-l aduce pe Basescu in fata maselor de votanti ai tarii. Asta in cazul in care toti parlamentarii Opozitiei vor fi apti de vot intr-o eventuala zi decisiva. Ma uit peste listele cu numarul de parlamentari ai fiecarui partid si descopar cu uimire ca UNPR are 34 de alesi in cele doua Camere.

Vorbim despre iresponsabilitate, despre ipocrizie, despre imaturitate, dar nu spunem nimic despre acest partid-surogat care a ajuns sa decida soarta Romaniei, desi poporul nu a pus stampila pe acest nume in precedenta campanie. Totul dintr-un motiv simplu: acest partid nu exista, fiind creat exclusiv pentru a sustine Cabinetul Boc. Cine l-a creat? Ghici, ghicitoarea mea!

De ce este iresponsabil si imatur un act democratic, prevazut de Constitutia tarii? Daca vor decide comisiile juridice ale celor doua Camere ca presedintele a incalcat legea fundamentala a tarii, nu e normal sa respectam hotararea celor care judeca cu legea in fata?

Pana la urma de ce nu ar vrea Traian Basescu sa se reintoarca la popor, cine stie, poate trece si de acest hop? Cu aceasta ocazie vom avea prilejul sa vedem si cata demnitate are Victor Ponta, pe care vom avea sansa sa-l admiram in pozitia de somer, dupa ce a promis ca, in cazul unui esec in fata electoratului, dupa ce Basescu va fi renegat de Parlament, isi va da demisia din Legislativ.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#suspendare Traian Basescu, #USL suspendare Basescu, #Crin Antonescu USL, #marko Bela suspendare Basescu , #suspendare Basescu