CCR a dat un aviz ambiguu suspendarii presedintelui Basescu

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:36
8992 citiri
CCR a dat un aviz ambiguu suspendarii presedintelui Basescu

Curtea Constitutionala a dat vineri un aviz ambiguu asupra cererii Parlamentului de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu, avizand favorabil unele puncte si negativ altele, informeaza mass-media.

"Analizand cererile de interventie depuse la dosar, Curtea, deliberand,

respinge cererile formulate", se arata pe prima pagina a documentului remis de Curtea Constitutionala Parlamentului.

Astfel, Curtea Constitutionala a constatat ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. Pe de alta parte insa, magistratii au apreciat ca exercitarea de catre Presedinte a unui rol activ in viata politica si sociala a tarii nu poate fi caracterizata ca un comportament contrar Constitutiei.

Curtea Constitutionala a mai decis ca taierea pensiilor si a salariilor nu poate fi imputata presedintelui Traian Basescu asa cum sustine USL in cererea de suspendare. "Masurile legislative referitoare la diminuarea salariilor si a pensiilor au fost adoptate de catre Guvern, prin asumarea raspunderii", se arata in avizul consultative al CCR.

"Aceasta atitudine imputata domnului Traian Basescu nu poate fi incadrata in conceptul 'opinii si optiuni politice', astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constitutionala prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit caruia Presedintele Romaniei poate, in virtutea prerogativelor si a legitimitatii sale, sa exprime, sa formuleze observatii si critici cu privire la functionarea autoritatilor publice si a exponentilor acestora", spune CCR in avizul privind propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei.

"Curtea Constitutionala constata ca nu orice fapta de incalcare a prevederilor Constitutiei poate justifica suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, ci numai "faptele grave", cu intelesul complex pe care aceasta notiune il are in stiinta si in practica dreptului.

Din punct de vedere juridic, gravitatea unei fapte se apreciaza in raport cu valoarea pe care o vatama, precum si cu urmarile sale daunatoare, produse sau potentiale, cu mijloacele folosite, cu persoana autorului faptei si, nu in ultimul rand, cu pozitia subiectiva a acestuia, cu scopul in care a savarsit fapta.

Aplicand aceste criterii la faptele de incalcare a ordinii juridice constitutionale la care se refera art.95 alin.(1) din Legea fundamentala, Curtea retine ca pot fi considerate fapte grave de incalcare a prevederilor Constitutiei actele de decizie sau sustragerea de la indeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Presedintele Romaniei ar impiedica functionarea autoritatilor publice, ar suprima sau ar restrange drepturile si libertatile cetatenilor, ar tulbura ordinea constitutionala ori ar urmari schimbarea ordinii constitutionale sau alte fapte de aceeasi natura care ar avea sau ar putea avea efecte similare", se precizeaza in comunicatul Curtii.

Avizul este unul consultativ. El a venit la doua ore dupa termenul limita impus Curtii de Parlament - vineri, ora 12.00, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, anuntase ca Parlamentul si-a facut datoria de a cere opinia CCR, dar nu o mai asteapta, reuniunea plenului fiind decisa pentru ora 17.00 chiar si in absenta avizului consultativ.

Cu putin timp inainte de a se da publicitatii aceasta decizie, Curtea Constitutionala a remis presei un comunicat oficial in care se exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost "amenintata" in aceasta dimineata, fara a se preciza insa din partea cui au venit aceste amenintari, a adversarilor sau a sustinatorilor presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a comentat spunand ca magistratii Curtii au respectat Constitutia, s-au achitat de sarcinile avute, iar procedurile continua.

Decizia CCR a fost remisa in jurul orei 14.00 Parlamentului, urmand ca acesta sa decida prin vot, la ora 17.00, daca tine sau nu cont de opinia judecatorilor constitutionali.

La ora 16.00 vor avea loc sedinte la grupurile parlamentare ale PDL si USL, iar la ora 17.00 incep dezbaterile in plenul reunit, la care va participa si Traian Basescu.

Seara se va incheia cu votul parlamentarilor. Daca cel putin 217 senatori si deputati vor vota pentru suspendarea din functie a lui Traian Basescu, acesta va parasi Palatul Cotroceni, locul sau urmand sa fie luat de noul presedinte al Senatului, Crin Antonescu, pana la organizarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte.

Guvernul Ponta a modificat joi seara, prin ordonanta de urgenta, Legea Referendumului, astfel incat presedintele este mai usor de demis, doar cu votul a jumatate plus 1 din numarul celor care se prezinta la vot, nu cu jumatate plus 1 din numarul total al alegatorilor.

In cazul in care Traian Basescu va fi demis ca urmare a referendumului ce va avea loc la finalul lunii iulie, se vor organiza noi alegeri prezidentiale in maximum trei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aviz CCR Basescu suspendare, #aviz suspendare Curtea Constitutionala , #suspendare Basescu