Dubla masura a suspendarii (Opinii)

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 23:59
8128 citiri
Dubla masura a suspendarii (Opinii)
Foto: Ziare.com

USL nu a pierdut ocazia sa mai vanture o data fantoma suspendarii presedintelui, de aceasta data pentru ca Traian Basescu a decis sa participe, ca invitat, la congresul popularilor europeni. "Participarea domnului Basescu la o manifestare a unui partid politic este in afara Constitutiei. Dar sa-l suspendam pentru asta?"

Deci sa intelegem asa: la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, se aduna cei mai inalti demnitari europeni ai momentului, in frunte cu presedintele CE si cu cancelarul german, pentru ca in acest moment curentul popular domina UE, indiferent cui convine sau nu acest lucru.

Ce trebuia sa faca Traian Basescu? Varful diplomatiei romane, colegul de Consiliu European al acestor lideri, trebuia sa stea zavorat in Palatul Cotroceni, pentru ca acesti oameni au o anumita culoare politica?

Pana la urma, ceea ce s-a intamplat la Palatul Parlamentului a fost un eveniment de politica externa de grad zero, care impunea, ca protocol diplomatic, prezenta presedintelui Romaniei ca sa-si salute partenerii europeni.

Ar fi trebuit sa se duca, daca ar fi fost invitat, si la congresul socialistilor europeni (daca el ar mai fi avut loc la Bucuresti). Un astfel de nivel de reprezentare excede cu mult partizanatul politic.

De altfel, presatia presedintelui nu a fost una de inflacarat popular, discursul a fost unul axat pe teme europene generale si pe interesele Romaniei in actualul context.

Iar, daca e sa o luam istoric, Traian Basescu nici nu a fost vreodata parte a curentului popular. Atunci cand a parasit ringul partidelor politice era sef al PD, partid afiliat la internationala socialista. Daca la Bucuresti ar fi avut loc un congres al internationalei socialiste in vremea mandatului lui Ion Iliescu, ce credeti ca ar fi facut fostul presedinte?

Interesant este ca, dupa ce a lansat acuzatia, tot Victor Ponta a facut un pas inapoi, sustinand ca presedintele nu va fi suspendat pentru aceasta participare. Nu pentru ca ar fi justificata o astfel de reactie, ci pentru ca, nu-i asa, USL este tolerant in marea sa lehamite.

Eu cred ca USL, sau macar o parte a ei, ar fi fost mai mult decat incantata sa treaca din nou la fapte si, cum Traian Basescu a fost foarte discret in ultima vreme, orice capat de ata, cat o fi ea de alba, merita exploatat. Dar demersul ar fi murit inainte de a incepe cu adevarat. Adica nici la referendum n-am fi ajuns.

Suspendarea nu se poate face fara voturile UDMR, iar UDMR este parte a PPE. Maghiarii au anuntat clar ca presedintele este binevenit la congresul PPE si ca nu este vorba despre nicio neconstitutionalitate. UDMR nu este sub nicio forma in situatia de a-si strica relatiile cu familia europeana, acceptand suspendarea presedintelui tocmai pentru participarea la un eveniment al acestei familii europene.

Si daca tot nu pot pune de inca o suspendare, liderii USL incearca macar sa-i pastreze amintirea vie. Prin astfel de declaratii Victor Ponta incearca sa ii tina in priza pe votantii anti-Basescu de la referendum.

Dar daca tot este atat de "scrofulos" la datorie, ma intreb de ce nu a fost dl. Ponta deranjat la culme de prezenta presedintelui interimar Crin Antonescu la mitingurile politice ale USL din timpul campaniei pentru referendumul de demitere a presedintelui. Presedintele interimar Crin Antonescu avea voie sa participe la intruniri politice cat se poate de partizane, fara nicio componenta de politica externa, de reprezentare internationala?

Daca Traian Basescu incalca acum Constitutia, dupa cum considera Victor Ponta, cum se numeste ceea ce a facut Crin Antonescu in timpul scurtului sau mandat prezidential?

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Ponta suspendare Basescu, #Ponta Basescu PPE, #Ponta Basescu incalca Constitutia , #suspendare Basescu