Incepe sau nu jocul suspendarii?

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 07:58
3380 citiri
Incepe sau nu jocul suspendarii?
Foto: Arhiva

USL a intrat pe ultima suta de metri in ce priveste o noua procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Juristii Uniunii Social Liberale urmeaza sa prezinte, luni, raportul in baza caruia USL sa declanseze procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu pentru declaratiile facute saptamana trecuta la RRA.

Raportul urmeaza sa contina o evaluare a declaratiilor presedintelui, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a sa, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei.

Traian Basescu a declarat, marti, ca, indiferent de rezultatul sesizarii de catre Opozitie la Curtea Constitutionala a proiectului de act normativ care vizeaza inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, realitatea este ca "bani nu exista".

Basescu: Indiferent de decizia CCR, banii de pensii si salarii nu exista

A doua zi, "indignati si ingrijorati", liderii USL au semnat o declaratie in care anunta ca "au luat act de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi".

"Am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalcand prevederile Constitutiei Romaniei (...)", se adauga in declaratia semnata de Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Dupa anuntul facut miercuri, premierul Emil Boc a calificat noua incercare declansare a procedurilor de suspendare a presedintelui ca fiind "demagogica si inresponsabila".

"Declaratia demonstreaza si faptul ca si dupa doi ani de criza actuala Opozitie nu a inteles nimic din ce au facut in anul 2008 si in ce lume traiesc in 2011. Deci, din acest punct de vedere, nu are niciun fel de acoperire legala si constitutionala initiativa lor.

UDMR: Ne jucam de-a suspendarea - PSD acopera scandalul Geoana

Exista decizii anterioare ale Curtii Constitutionale care dau dreptul fara echivoc presedintelui Romaniei de a-si preciza punctele de vedere cu privire la subiecte de dezbatere publica de interes major in Romania.

Pe de alta parte, presedintele spune lucrurilor pe nume si stabileste o realitate economica pe care o cunoastem cu totii. Resursele financiare sunt acelea pe care le avem", a spus primul-ministru.

De altfel, pare-se ca anuntul i-a luat prin surprindere si pe pesedisti. Liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca anuntul liderilor USL este un act politic mai degraba si asta pentru ca nu exista o majoritate parlamentara ca procedura sa fie pusa in aplicare.

"Sunt actiuni strategice si tactice. Eu cred ca acum este un pas tactic, pentru ca practic nu prea exista majoritatea parlamentara necesara pentru a realiza asa ceva. (...) Este un act politic, pentru a trage un semnal in legatura cu respectarea locului si rolului care ii revine presedintelui in cadrul societatii romanesti" , a declarat Iliescu.

Mihai Voicu: USL ar putea amana procedura de suspendare a lui Basescu

Ulterior, duminica, vicepresedintele PNL Mihai Voicu, a nuantat anuntul USL privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, afirmand ca acesta "nu inseamna ca procedura va fi declansata maine" si nici ca Uniunea nu vrea sa vada, totusi, "in ce masura scenariul ipotetic se va si implini".

Deputatul a precizat ca este posibil ca aceasta actiune sa fie amanata, aratand ca, in pofida perspectivelor slabe ca initiativa sa fie incununata de succes in actuala configuratie a Parlamentului, este singura posibilitate institutionala a Opozitiei sa puna in discutie presupuse fapte grave ale sefului statului.

Conform Legii Fundamentale, cele doua partide au nevoie de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor pentru a initia propunerea de suspendare a presedintelui. Adica de cel putin 157 de parlamentari. Or, cele doua partide au impreuna la Senat si Camera Deputatilor au 218 parlamentari.

Problemele apar la votul pentru suspendarea din functie a lui Basescu. Acolo unde Opozitia ar avea nevoie de 235 de voturi, adica de majoritate plus 1 din numarul total de senatori si deputati.

In 2007, o propunere asemanatoare a picat la vot, iar in octombrie 2010, Opozitia a renuntat dupa ce a amenintat ca va declansa din nou procedurile, dupa promulgarea Legii pensiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#suspendare Basescu, #USL suspendare Basescu, #proceduri suspendare presedinte , #suspendare Basescu