Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Suspendarea presedintelui. Consecinte posibile

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 10:09
9887 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Suspendarea presedintelui. Consecinte posibile

Astazi are loc votul decisiv in Parlament, pentru suspendarea presedintelui Basescu. Ii rog pe parlamentari sa citeasca analiza de mai jos, venind din partea unui om care urmareste de 50 de ani scena politica interna si externa. Si care nu este inregimentat politic in niciunul dintre actualele partide parlamentare.

Variabila care nu a fost prinsa in scenariul detaliat pe zile si ore, pus la cale cel mai probabil la Grivco, este plagiatul lui Ponta si situatia extrema de la educatie. Plagiatul nerecunoscut, situatie agravanta, dar consfintit de institutii interne si externe, l-au pus pe Victor Ponta la stalpul infamiei internationale inainte de a incepe planul PB (plecarea lui Basescu).

Astfel incat, toate atacurile la indepedenta justitiei de saptamana aceasta, acuzele, intre timp retrase, la adresa judecatorilor CCR, nerespectarea legilor si cutumelor, au cazut cum era mai rau. Pe un fond de iritare si dezaprobare in crestere, in presa si clasa politica europeana.

Situatia de la educatie, in care au fost schimbati patru ministri in doua luni, care mai de care mai agramat si cu schelete in dulap, cu actiuni care frizau apucaturi naziste, au decredibilizat si mai mult Guvernul Ponta. Adica, n-ai tu un ministru pregatit, cand te lauzi ca vrei sa conduci o tara. Ca din gura e usor sa conduci. Cand ajungi la fapte se vede de ce esti in stare. Cazurile Alistar si Mircea Diaconu adauga bomboane pe coliva guvernarii Ponta.

Trezirea dreptei din amorteala

Daca presedintele Basescu este demis astazi, urmeaza 2-3 saptamani de campanie "care pe care", avand principal efect trezirea dreptei din amorteala.

PDL, Noua Republica, entitati si asociatii de dreapta, presa si oamenii de cultura, profesori si intelectuali, cei care inteleg ca o tara nu se poate sustine din pomeni electorale ci din munca, vor sari ca arsi. Pentru toti acestia, actul de acuzare impotriva lui Basescu este o gluma sinistra.

Cum sa ceri presedintelui sa nu aiba pareri si opinii, sa nu se consulte cu alte institutii ale statului?

Cum sa incerci sa blochezi justitia, CCR, cand logica democratiei este independenta puterilor in stat si controlul reciproc, check and balance?

Cum sa nu vezi ca in absenta masurilor dure luate de guvernarea Basescu-Boc, aprobate si de FMI-BM-UE, Grecia scria pe fruntea noastra acum. Dar fara infrastructura Greciei si fara protectia zonei euro. "Eu nu imi mint poporul", spune presedintele Basescu si are dreptate.

Opusul acestei atitudini este dictatura. Nu este adevarat ca parlamentul poate decide orice. Iar guvernul poate legifera orice prin OUG. Toate astea si multe altele vor fi spuse si strigate in gura mare. Venind dupa un maxim de incredere la alegerile locale, USL va pierde procente insemnate cand populatia va intelege din aceste dezbateri la baioneta, extinse in toata tara, ca sustinerile si promisiunile USL sunt abureli si minciuni electorale sfruntate.

Presiunea externa devine formidabila

Este deja formidabila. Presa germana a luat foc pur si simplu in ultimele zile. "Un parlament care submineaza democratia", "Puciul lui Ponta", "Romania in fata suspendarii din Consiliul European", multe alte titluri incendiare ne arata ca toleranta partenerilor europeni in fata aventurilor guvernului Pona a luat sfarsit.

Ambasadorul american, reactii ale purtatorului de cuvant din Ministerul de Externe francez, completeaza tabloul public. In diplomatie insa, se dau la inceput avertismente discrete, nepublice, avertismente care au si generat scrisoarea ministrului Marga catre omologii sai din UE, prin care incearca sa-i linisteasca, spunandu-le ca la noi se petrec procese democratice, chiar si atunci cand Parlamentul decide sa sfideze decizii ala ICCJ.

Reactia CCR si a justitiei

Este posibil si probabil ca hotararea CCR, chemata prin ultimatum sa se exprime in 24 de ore, sa fie impotriva actului de acuzare a presedintelui. Va ignora, va sfida regimul Ponta-Antonescu, aceasta decizie, chiar neobligatorie? Imediat presa internationala si cea romaneasca vor exploda.

Parlamentul nu poate dicta justitiei. Asta nu intelege cuplul Ponta-Anto. Nu mai vorbim de deciziile din 10 iulie ale CCR, privind schimbarea presedintilor celor doua camere. Ce, fosta coalitie n-ar fi vrut sa-l schimbe pe Geoana? Dar s-a lovit de regulamentele celor doua Camere, a caror respectare ESTE sub controlul CCR, in ciuda OUG de zilele trecute.

Chiar daca Nastase va fi gratiat de interimarul Antonescu, mai are procese pe rol. Cum credeti ca vor fi judecate, dupa atacul fara precedent la adresa justitiei, din partea actualei puteri? Dar dosarele in lucru la DNA si parchete, vor fi ele stopate, de viitori sefi aserviti puterii? Victor Ponta spune ca nu conteaza oamenii ci institutiile. Dar sa fie conduse de "ai nostri".

Situatia economica se va deteriora incontrolabil

Traim oricum intr-un context international incert si exploziv. Grecia termina luna aceasta banii de pensii si salarii, nu are de gand sa respecte conditiile dure de austeritate impuse in schimbul banilor de care are atata nevoie. Ministri greci se dau bolnavi si demisioneaza. O tara aproape neguvernabila. Un cutremur economic se va produce in Grecia si prin contaminare in UE. Cu reverberatii drastice si in Romania.

Si in loc sa ne salvam pielea, noi stam de campanii pentru demiterea presedintelui. Crede cineva ca electoratul nu va sanctiona drastic aceasta miopie politica? Crede cineva ca Romania se va mai putea imprumuta fara costuri exorbitante, in caz de instabilitate politica prelungita?

Costurile incremenirii activitatii multor institutii si primarii, blocarea completa a atragerii de fonduri europene, toate acestea nu vor fi decontate? Dar daca nu vor mai fi bani de pensii si salarii, iar imprumuturile externe vor fi prohibitive? Cum va raspunde Victor Ponta? Ca nu mai poate face urechea surda, cum face acum cand e vorba de plagiat. De unde scoate banii?

Varianta in care presedintele castiga la referendum

Cu ajutorul dreptei romanesti, trezita din amorteala, cum spuneam, agregata si intarita de campania ad-hoc pe care a dus-o in favoarea presedintelui. Presupunerea ca 90% din populatie ii imputa presedintelui situatia economica a Romaniei nu s-a verificat la locale, cand 50% din populatie n-a votat. Pentru ca n-a crezut aberatiile si aburerile USL.

Daca situatia economica se va inrautati, cum probabil se va si intampla, vom avea demonstratia completa ca USL minte si bate campii. Alegerile din toamna ar fi ca si pierdute de catre USL. Dupa demonstratii de strada si sanctionarea drastica a actualei puteri.

Varianta in care presedintele pierde la referendum

Urmeaza o alta campanie si alegeri prezidentiale, extrem de costisitoare si care nu se suprapune peste alegerile parlamentare. Nu cred ca este posibil ca termene prevazute de Constitutie.

Vom asista, probabil, la o lupta inegala MRU-Antonescu.

MRU a castigat o expertiza teribila ca sef al SIE. In toate domeniile, mai ales cel extern. Se indoieste cineva ca-l va face zob pe Antonescu, ca-l va zdrobi, pur si simplu? E tanar, cult, inteligent, vorbitor de limbi straine, studii in strainatate, cu executii rapide, cum s-a vazut la emisiune lui Gadea.

Exact opusul lui Antonescu. Care e bun de gargara, de lozincaraie, dar in subiecte de profunzime, economice, de politica externa, juridice, e nul. Va fi o joaca de copil pentru MRU sa-l execute cu orice ocazie. Nici alta varianta de candidat nu exista la USL. Va fi, pur si simplu, o lupta inegala si pierduta din start. Dreapta va iesi intarita si in aceasta situatie si va castiga alegerile din noiembrie.

Ce este mai util USL, un Basescu pe final de mandate, predictibil, erodat, sau un MRU imaculat, tanar, neerodat, exploziv, avand increderea deplina a populatiei?

Imi pare ca nu exista varianta castigatoare pentru USL. Razboiul fulger, imaginat in laboratoarele de la Grivco, esueaza inainte de final, nu are sustinerea presei romanesti si straine, a primit o lovitura de maciuca prin plagiatul lui Ponta si situatia de la educatie.

Presupunerea ca toata populatia este impotriva lui Basescu a cazut si se va spulbera pe masura campaniei pentru referendum, pentru ca Basescu este un luptator si comunicator redutabil.

In concluzie, in opinia mea, in toate variantele USL va pierde lamentabil, lucru ce trebuie avut in vedere la votul de azi. Nu m-am inselat nici in trecut, cand am scris ca Victor Ponta a cazut in capcana, transformandu-se din boxer in sac de box. Si dl Iliescu crede acelasi lucru, de aceea tace si nu intervine in lupta politica. De data aceasta avem aceleasi opinii!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Stefan Vlaston suspendare Basescu, #Basescu demis referendum, #Ungureanu candidat presedintie , #suspendare Basescu