Lectia II pentru Traian Basescu: suspendarea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:48
5219 citiri
Lectia II pentru Traian Basescu: suspendarea (Opinii)
Foto: presidency.ro

Pe Traian Basescu nu il mai ajuta la nimic dreptatea pe care, probabil, o are in disputa cu Victor Ponta in legatura cu reprezentativitatea la Bruxelles.

Presedintele are dreptate si in lectia nr. I - parlamentarii romani abia daca stiu ca exista separat toate aceste institutii Consiliul Europei, Consiliul European si Consiliul Uniunii Europei, daramite ca exista diferente intre ele. Luati la intamplare la intrebari - 9 din 10 vor fi convinsi ca sunt doar nume diferite pentru aceeasi smecherie. (Vedeti aici de ce - Care este diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European?)

Nu mai putin adevarat este si ca disputa dintre Traian Basescu si Victor Ponta pe marginea prezentei la Bruxelles e o chestiune care ar trebui tratata si transata de specialisti in drept, eventual de Curtea Constitutionala. Insa nimeni de fapt nu are interesul sa se ajunga acolo. Premierul cu atat mai putin, iar presedintele ar fi lipsit de una dintre ultimele sale placeri: lectii despre functionarea Uniunii Europene tinute "doctorului" (in drept) Victor Ponta si USL.

Trecem si peste placerea cu care presedintele ii face prosti pe jurnalistii neinformati. Dincolo de adevarul constatarii se tradeaza prea evident frustrarea sa mai veche. Cert e ca, pana la urma, presa i-a demonstrat lui Traian Basescu de ce nu e bine sa duci un razboi permanent impotriva ei: pana la urma, dincolo de adevar sau realitate, tot ea este cea care invinge. In timp ce preda lectii catre toti cei care i se opun, presedintele invata si el insusi morala de pe urma: dreptatea si adevarul nu iti mai sunt de niciun folos, cand nu mai ai cui sa le predai.

E admirabil baletul pe care Traian Basescu incearca sa il execute intre curaj si tentatia retragerii in momentul in care USL concentreaza tot mai multa putere in mainile lui Ponta si Antonescu. Dar presedintelui nu-i va folosi la nimic demonstratia din lectia numarul doi de astazi, predata pe articole si puncte din Tratatele UE, in timp ce tot azi in Parlament deputatii USL si nu numai vor grabi procedurile pentru usurarea suspendarii. Se vede de pe luna - orice va spune, orice va face, Traian Basescu se indreapta catre suspendare cu viteza cu care Pamantul se invarte in jurul Soarelui.

Deja USL a depus de la sfarsitul lunii mai initiativa de modificare a legii referendumului care simplifica demiterea presedintelui (cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii). Astazi urmeaza pasul doi: in Camera Deputatilor se va dezbate, in procedura de urgenta, propunerea legislativa care prevede eliminarea hotararilor Parlamentului din categoria actelor care pot fi atacate la Curtea Constitutionala. Dan Sova trebuie sa aiba si mai multa treaba.

Trebuie sa recunosc, presedintele are curaj. Deja toti marii analisti erau terminati de ras ca Traian Basescu s-a ascuns si nu va mai iesi decat cu capul plecat. Asa, macar se stinge frumos. Probabil ultima sa placere. Desi nu exista enuntul oficial, in USL se simta o singura dorinta: suspendarea presedintelui. Si pentru ca strategii Uniunii Social Liberale stiu ca singura ratiune de a fi a USL sta in Traian Basescu, pana si Crin Antonescu recunoscand ca doar presedintele ce-i mai tine uniti, suspendarea va fi folosita ca arma perfecta de campanie electorala pentru parlamentare. Lupta se va duce in jurul cuceririi si ultimei redute: Cotroceniul.

Lupta a fost grabita de iesirea surprinzatoare a presedintelui, care are tot interesul sa accelereze lucrurile, incercand sa compromita cat se va putea imaginea USL pana la alegeri, fara sa ofere motive reale de suspendare. O strategie pe care daca USL nu o manuieste cum trebuie s-ar putea sa-i explodeze in fata. Indiferent cat de multi romani si-ar dori sau nu sa il vada plecat pe Traian Basescu de la Cotroceni. Poate tocmai de asta, Ponta si vorbeste cu atata grija cand vine vorba de subiect.

Presedintele isi joaca viitorul acum ca si cum nu ar mai avea nimic de pierdut. USL inca mai are ce sa piarda, iar Crin Antonescu si mai mult. Un singur lucru ar trebui sa ne dea de gandit. Asa cum strategii USL se infioara ca parerea unui singur om poate fi cea corecta si justa, doar pentru ca este reprezentata de un singur individ, la fel de mult ar trebui sa ne sperie pretentia liderilor uselisti ca uniunea lor sa ramana singura care sa dicteze in viitor Romania.

Asta ar fi poate lectia cea mai valoroasa pe care ar trebui sa o primeasca toti - sa invete sa isi echilibrezele fortele, fara a-si dori sa ramana singurii detinatori ai puterii, adevarului si realitatii noastre.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu Consiliu European, #suspendare Traian Basescu USL, #Ponta Antonescu suspendare Basescu , #suspendare Basescu