O lectie dureroasa pentru Traian Basescu si sustinatorii sai (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 19:26
6937 citiri
O lectie dureroasa pentru Traian Basescu si sustinatorii sai (Opinii)
Foto: Arhiva

Schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului si persoanei care reprezenta Avocatul Poporului nu este nimic mai mult decat ceea ce pare, indiferent din ce unghi am dori sa privim lucrurile.

Oricat de infierbantata ne-ar fi mintea, oricat de sensibili am fi, cele trei schimbari fulger executate de USL in Parlament raman simple inlocuiri ale unor persoane din fruntea unor foarte importante institutii.

E la fel de iresponsabil sa tipi acum laolalta cu pedelistii ca a murit democratia in Romania, pe cat de irational era si strigatul actualilor uselisti, pe vremuri, cand toata ziua stateau cu "genocidul" si "tiranul" in gura. In orice definitie de manual democratia va fi indicata in primul rand prin forta majoritatii de a decide peste capul si dorinta minoritatii. Exista desigur tentatia si riscurile provocate de o dictatura a majoritatii, dar in principal respectarea vointei majoritatii garanteaza functionarea unei democratii.

Apoi vin institutiile. Atat timp cat nu oamenii care le reprezinta, ci institutiile in sine, independenta lor si raporturile dintre ele constitutie fundamentul prim si ultim al statului, atunci democratia mai face deja un pas inainte. Toate democratiile corcite, de sorginte primitiva sau cele aflate in moarte clinica, manifesta ca prime deviatii de la valorile fondatoare accentul puternic pus pe persoane in detrimentul institutiilor si raporturilor de forta dintre acestea.

Si cam atat despre marea lovitura de stat, mineriada, si restul fantasmagoriilor care au mai pus stapanire pe spiritele delicate ale regimului extrem de luminat al lui Traian Basescu. Daca este ceva care mi se pare profund gresit, atunci asta e ipocrizia si chiar nesimtirea de a urla astazi in gura mare ca vine Hitler Ponta si te impusca, doar pentru ca actuala putere si-a pus prin vot oamenii in fruntea Parlamentului. Ca si cum normal ar fi fost ca o partidul aflat in opozitie sa detina conducerea Senatului si Camerei Deputatilor!

Insa dincolo si de asta, sa avem putina decenta si sa incercam sa vedem paiul din fata noastra, inainte de a lesina la parul din ochii vecinului. Daca o schimbare prin vot a unor persoane din fruntea unor institutii reprezinta o lovitura de stat, atunci cum am putea clasa taierile bugetare cu 25% a milioane si milioane de salarii si apoi de pensii, executate toate prin invocarea articolului 53 din Constitutie, care face trimitere explicita la starea de razboi si calamitate naturala?

Am fi putut spune despre ele ca au fost rezultatul unui genocid pus la cale de un regim autoritar condus cu mana forte de o singura persoana? Am fi putut, daca am fi fost lipsiti de ratiune si daca nu am fi inteles contextul istoric. Dar tocmai de asta ma mira lipsa de bun simt si de ratiune a celor care ieri impuneau acele masuri, infinit mai drastice si mai antidemocratice, dar astazi nu isi mai amintesc invocarea articolului 53 pentru a-si putea salva scaunele incompetentei lor din fata crizei economice.

"Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav" - articolul 53 din Constitutie.

Mi-ar placea foarte mult ca victimele "mineriadei" parlamentare din 2012 sa mediteze la folosirea acestui articol de lege de catre regimul lui Traian Basescu, inainte de a mai striga "lovitura de stat" si "salvati-ne de Hitler". Sa isi aduca aminte cum guvernantii de ieri ii numea pe cei care iesisera in strada sa isi apere drepturile in iarna si sa ceara respectarea legilor. Pentru ca altfel nu vom reusi sa facem niciun pas inainte.

Altfel, nici abuzurile pe care USL le-a comis in schimbarea celor trei persoane nu vor putea fi judecata si intelese cum trebuie. Daca vom actiona mereu in functie doar de simpatiile si credintele noastre politice, nu vom putea niciodata sa intelegem ce s-a incercat de fapt prin aceste decapitari din Parlament. Pentru ca USL si-a dorit astfel - si se pare ca a si reusit - sa isi acopere problema uriasa a plagiatului lui Ponta. In loc sa raspunda cu demisia cum ar fi trebuit, premierul a ingaduit o schimbare politica inainte de termen.

In numele unei majoritati la fel de legitima sau ilegitima ca si fosta guvernare, USL a declansat anticipat epurarea politica pe care ar fi trebuit sa o infaptuiasca in urma votului popular. Asta e abuzul USL. Insa orbiti de propria ura si de propria tiranie, adoratorii portocalii, in frunte cu Traian Basescu insusi, au facut dovada celei mai mare ipocrizii de dupa 89' incoace.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu presedinte, #schimbarea Robertei Anastase, #Vasile Blaga presedinte Senat, #Crin Antonescu presedinte Senat , #suspendare Basescu