Presa internationala, cu ochii pe suspendarea lui Basescu

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 13:50
3197 citiri
Presa internationala, cu ochii pe suspendarea lui Basescu
Foto: Irish Times

Presa internationala continua sa comenteze evolutiile de pe scena politica romaneasca, majoritatea agentiilor de presa anuntand votul asupra propunerii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

CNN reaminteste motivele pentru care presedintele ar putea fi suspendat de catre Parlament, intre care se numara incalcarea legii fundamentale a tarii si depasirea atributiilor constitutionale.

"Daca Parlamentul voteaza suspendarea lui Traian Basescu, un presedinte interimar va conduce tara, pana la organizarea referendumului prin care poporul va decide daca actualul presedinte va pleca", relateaza postul american de stiri.

"Presedintele Romaniei acuza Guvernul de acapararea puterii", scrie Reuters intr-un material preluat de mai multe publicatii straine.

Amenintarea suspendarii face parte dintr-o "confruntare mai ampla care a paralizat procesul legislativ" si a ridicat indoieli cu privire la abilitatea Romaniei de a respecta termenii unui imprumut de la FMI in valoare de cinci miliarde de euro, dupa efectele pe care le-a avut asupra monedei, sporind costurile de finantare a datoriei.

Agentia mai noteaza ca PDL a modificat Legea referendumului la precedenta incercare de suspendare a lui Basescu, in 2007.

"Lupta pentru putere in Romania atinge un nivel maxim, premierul efectuand pasi in directia inlaturarii presedintelui", comenteaza Bloomberg in pagina electronica, anuntand de asemenea ca Guvernul schimba legea referendumului, pentru a facilita suspendarea sefului statului.

The Irish Times o citeaza pe Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, care a spus ca "traim zile in care 22 de ani petrecuti pentru construirea democratiei ar putea fi stersi".

"Democratie sau demagogie?" se intreaba The Economist intr-un comentariu.

"Cine spune ca politicienii nu isi merita salariile? Clasa politica a Romaniei poate ca nu este ea prea iubita de popor, dar nimeni nu poate sa o acuze de lipsa de energie si ingeniozitate", subliniaza autorul articolului.

Povestea suspendarii presedintelui Romaniei a ajuns pana si in Pakistan, prin intermediul France Presse.

Pakistan Today scrie ca Traian Basescu este "un capitan de vas in pericol sa piarda carma".

Business Week arata, la randul sau, ca Ponta, care a polarizat nemultumirea populara in fata masurilor de austeritate, incearca sa-i dea lovitura de gratie lui Basescu, la doua luni dupa ce a devenit al treilea premier din acest an al tarii.

Presedintele Romaniei, care are un rol mai degraba "ceremonial", a raspuns loviturilor Guvernului care incearca sa il suspende, comenteaza si Euronews in pagina electronica.

Traian Basescu, acuzat de coalitia de centru-stanga de incalcarea Constitutiei si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor, le-a spus parlamentarilor ca este victima a ceea ce a numit "pariul" Guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar si altor institutii ale statului, adauga postul, notand ca amenintarea suspendarii face parte dintr-o confruntare politica mai ampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa internationala suspendare Basescu, #presa internationala vot suspendare, #presa internationala Parlament Romania , #suspendare Basescu