USL il acuza pe Basescu de incalcarea Constitutiei prin prezenta la Congresul PPE

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 19:08
6578 citiri
USL il acuza pe Basescu de incalcarea Constitutiei prin prezenta la Congresul PPE
Foto: Arhiva

Liderii USL sustin ca presedintele Traian Basescu incalca prevederile Constitutiei in cazul in care participa la Congresul PPE de la Bucuresti si il ameninta cu o noua suspendare.

Liderii ARD le dau replica, spunand ca presedintele participa la acest eveniment in calitate de invitat.

"Conform Constitutiei Romaniei, presedintele Romaniei, indiferent cum il cheama, nu face politica, nu este membru al vreunui partid politic si nu participa implicit la manifestari ale unui partid politic. Domnul presedintele Basescu, ca de obicei, va incalca aceasta regula constitutionala. Sigur ca va trebui sa spunem lucrul asta", a spus luni seara Victor Ponta, uitand ca, pe perioada suspendarii lui Traian Basescu, Crin Antonescu, in calitate de presedinte interimar, a participat la sedintele PNL si la mitingurile USL.

Si ministrul Dan Sova este convins ca Traian Basescu incalca legea fundamentala.

"Participarea presedintelui Basescu la reuniunea PPE de la Bucuresti reprezinta o incalcare a Constitutiei. In plus, vreau sa reamintesc ca in avizul dat de CCR la suspendarea de asta vara, din luna iulie, s-a mentionat intre cele patru motive de suspendare justificate retinute de Curte si incalcarea constanta de catre presedinte a principiului neutralitatii politice, referindu-se la faptul ca domnia sa - scrie in avizul de suspendare - s-a manifestat ca sef de partid si, printre faptele mentionate se numara si participarea repetata la reuniunile PPE", a declarat Sova la Romania TV, adaugand insa ca nu s-a luat in calcul o noua suspendare a presedintelui.

Vicepresedintele PDL Anca Boagiu a replicat, marti, ca nu intelege care este "problema" lui Victor Ponta daca Traian Basescu participa la Congresul PPE, sustinand ca presedintele tarii va fi prezent in calitate de invitat, iar asta nu reprezinta o incalcare a legii.

"Nu inteleg care este problema domnului Ponta ca presedintele care provine din familia popular europeana si presedintele statului roman desemnat sa ne reprezinte in Consiliul European participa la aceasta reuniune. Atata stie, atata poate, atata spune (Victor Ponta - n.red.). Codul de bune practici politice sa speram ca incepe sa il frunzareasca", a fost raspunsul Ancai Boagiu, aceasta precizand ca "gazdele acestui congres sunt PDL si UDMR, iar domnul presedinte ( Traian Basescu - n.red.) participa ca invitat la congres", informeaza Newsin.

De asemenea, seful Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca participarea presedintelui la congresul PPE "nu incalca in niciun fel Constitutia" si a punctat ca, in cazul in care socialistii si-ar fi tinut congresul la Bucuresti, presedintele tarii ar fi tinut "un cuvant de bun-venit".

"In opinia noastra, nu incalca in niciun fel Constitutia. Ca sef de stat invitat sa participe la o manifestare internationala de proportii si reprezentand Romania in aceasta calitate, credem ca este natural sa exprime un cuvant de bun-venit. Daca domnul Ponta a spus aceasta, trebuie sa-i readucem aminte domnului prim-ministru ca problema reprezentarii politice a Romaniei in Consiliul European a fost deja transata de Curtea Constitutionala.

De altfel, sunt convins ca, daca la Bucuresti ar fi avut loc dezbaterile Congresului Partidului Socialist European, organizatorii l-ar fi invitat pe presedintele Romaniei, in calitatea sa de reprezentant al natiunii si al statului, pentru a tine un cuvant de bun-venit", a sustinut Ungureanu, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a comentat pe blog declaratiile premierului spunand ca "Victor Ponta nu poate rezista o zi fara sa-l 'intepe' pe Traian Basescu" si ca apeleaza de aceasta data la o "supa gatita cu mai multe luni in urma".

"Dottore Ponta sustine ca, intalnindu-se cu Merkel si Rajoy, Barroso si van Rompuy, presedintele roman incalca textul Constitutiei, fiindca nu mai e neutru. (...) De fapt, Victor Ponta vrea sa reintroduca in discutia publica suspendarea.

Se teme probabil ca, indiferent de rezultatul USL, Traian Basescu nu il va mai nominaliza ca premier si incearca, intr-un mod cam copilaresc, sa arate ca are o piatra in mana si, daca se supara, o poate arunca in geamul de la Cotroceni. Basescu tace si bine face", a comentat Cristian Preda.

Nici consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu nu a scapat prilejul de a comenta subiectul pe Facebook.

"USL spune ca presedintele nu ar trebui sa participe la reuniunea PPE pentru ca nu are culoare politica. La reuniune participa sefi de stat si de Guvern, deci e normal ca seful statului roman sa participe la aceasta reuniune(...)Cum USL este incapabil sa guverneze, sigur ca un nou scandal cu presedintele i-ar avantaja", a comentat Lazaroiu, afirmand ca "adversarii USL sunt de alta talie: Dan Diaconescu, Gigi Becali (chiar si el este un adversar, nu va mirati) etc.".

UPDATE Ponta: Nu il suspendam pentru asta!

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat marti ca participarea lui Traian Basescu la reuniunea PPE e in afara Constitutiei, dar USL nu-l va suspenda pentru acest lucru.

Ponta a fost intrebat daca mersul la congresul USL e un motiv de suspendare a presedintelui. "Nu. Este un motiv ca pe viitor sa avem presedinti care sa respecte atributiile constitutionale. Repet, participarea de maine a dlui Basescu la o manifestare a unui partid politic este in afara Constitutiei, dar...sa-l suspendam pentru asta...Nu-l mai suspendam", a declarat el.

Premierul i-a dat replica si Ancai Boagiu care a spus despre el ca "daca are drepturi sa participe la mitinguri politice nu inteleg care este probleme domnului Ponta ca presedintele care provine din familia popular europeana si presedintele statului roman desemnat sa ne reprezinte in Consiliul European participa la aceasta reuniune".

"Dna Boagiu, nu ma indoiesc de inteligenta domniei sale, ma indoiesc totusi de partea de onestitate cand face o comparatie intre presedinte, despre care se spune in Constitutie ca nu e membru al niciunui partid politic, si primul-ministru care de obicei este presedintele acelui partid. Cred ca si dl Boc, cel putin oficial, era seful PDL, cand era prim-ministru", a aratat el.

C.B.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Basescu congres PPE, #Ponta Basescu PPE Constitutie, #Ponta suspendare Basescu PPE , #suspendare Basescu