Presedintia il corecteaza pe Ponta: Acordul cu FMI ramane valabil, se renegociaza doar o clauza (Video)

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 21:44
2121 citiri
Presedintia il corecteaza pe Ponta: Acordul cu FMI ramane valabil, se renegociaza doar o clauza (Video)
Foto: Arhiva

Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea, afirma ca Acordul stand-by dintre Romania si FMI ramane valabil, dupa ce prim-ministrul Victor Ponta declarase ca acordul cu FMI este practic suspendat.

"Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International.

Pentru ca romanii sa fie corect informati trebuie spus ca Acordul stand-by 2013 - 2015 este si ramane valabil. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intentie", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Totodata, Bogdan Oprea a explicat ca "scrisoarea de intentie reprezinta o evaluare de parcurs, realizata la fiecare trei luni, a modului in care Guvernul a indeplinit conditionalitatile din acord si prin care statul roman, atunci cand este cazul, isi asuma noi angajamente menite sa duca la indeplinire principiile de baza prevazute in acordul deja semnat".

Purtatorul de cuvant al presedintelui a tinut sa precizeze si ca Traian Basescu a cerut, de fapt, ca din noile angajamente asumate de Guvern in ultima scrisoare de intentie sa nu faca parte si introducerea accizei de 7 eurocenti la combustibili.

"Aceasta acciza ar duce la cresterea preturilor si ar afecta, in mod deosebit, populatia saraca, intreprinderile mici si mijlocii si transportatorii, si s-ar constitui, totodata, intr-o frana pentru relansarea cresterii economice", a mai declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei.

Ponta: Nu mai avem practic acord cu FMI si CE

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, luni seara, de la Palatul Cotroceni, in care a subliniat ca nu semneaza memorandumul cu FMI, din cauza accizei de sapte eurocenti la combustibili.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: Majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. (...) Am atentionat Guvernul, am atentionat Parlamentul: Nu semnez acest memorandum, pentru ca ce fac este fara precedent", a declarat Traian Basescu.

Potrivit sefului statului, cresterea efectiva la pompe va fi de 12 eurocenti, adica de peste 50 de bani pe litru, insemnand o majorare cu 8 la suta pretului carburantilor, ceea ce ar anula cresterea pensiilor si a salariului minim, precum si a salariilor medicilor si profesorilor.

In replica, premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seara anuntul presedintelui Traian Basescu, declarand ca nu mai avem practic acord cu FMI si CE.

Intrebat de Mediafax cum comenteaza anuntul presedintelui Basescu, premierul a raspuns scurt: "Nu mai avem practic acord cu FMI si CE".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Administratia Prezidentiala acord FMI, #Ponta acord FMI, #Basescu refuz semnare memorandum , #Victor Ponta