Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 23:25
34542 citiri
Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei.

"Zambeste acum, cand e prim-ministru, ii merge, dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca (sic!) ca in '97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE. (...) Ceea ce explica si propulsarea lui de la Parchetul de la Judecatoria Sector 1 la Curtea Suprema de Justitie", a spus seful statului, intr-o emisiune la Realitatea TV.

In perioada 1997-2001, Victor Ponta era procuror. Statutul de magistrat este incompatibil cu cel de angajat al unui serviciu secret.

Seful statului a prezentat, luni seara, doua documente ca dovezi ale deconspirarii lui Victor Ponta.

Este vorba despre doua hotarari de guvern. Prima a fost adoptata de Guvernul Adrian Nastase, in 2002, si aproba lista de categorii de informatii secrete de stat din domeniul de activitate SIE, a carei anexa era secreta. Un paragraf al acestei anexe prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

A doua hotarare prezentata de Traian Basescu este cea reaprobata in 30 aprilie 2013 de Guvernul Ponta si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu anexa nesecreta, care extindea secretul de stat si asupra fostilor ofiteri acoperiti.

Aceasta anexa nesecreta cuprindea informatii despre domeniul de activitate SIE, care, spune presedintele, ar fi trebuit sa ramana secret de stat.

Aceasta ordonanta a fost emisa de Victor Ponta la propunerea sefului SIE din acel moment, Teodor Melescanu.

"Daca as fi un specialist, dupa activitatile secret de stat pe care le are SIE, i-as face si organigrama (...) a fost vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT si totul, pentru ca Ponta in intelegere cu Melescanu sa acopere trecutul lui Ponta".

Basescu explica "dezbracarea" prezidentiabililor: Sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti

Anterior, luni seara, Traian Basescu sustinuse ca nu va dezvalui in respectiva emisiune la cine s-a referit cand a vorbit despre candidatul-ofiter acorperit, insa in cateva minute s-a razgandit.

"A fi ofiter acoperit nu e crima, devine crima daca ajungi un om politic foarte important. Din pacate, a fost evenimentul cu dl. Turcescu si unii au facut legaturi. Va asigur ca nu se va termina campania si voi vorbi, ca am promis public. Dupa afirmatia mea, Doamne, ce campanie (a fost - n.red.)... ", spusese presedintele.

"Melescanu e complice, sunt mai suparat pe el decat pe Ponta"

Ulterior, seful statului s-a dat de gol cand a facut referire la Teodor Melescanu: "Nu vorbim de Melescanu, el ce o sa spuna... e ca intre ei, asa". In schimb, a spus ca fostul sef al SIE este "total" complice la acest subiect.

"M-a deranjat ca un om pe care l-am numit politic si in care am avut incredere a facut un astfel de joc. Nu sunt atat de suparat pe Victor Ponta, cat sunt de suparat pe Melescanu", a mai precizat presedintele referitor la fostul sef SIE, despre care a mentionat ca a fost "complicele lui Victor Ponta".

"Este prima data cand un sef de stat al Romaniei cere informatii unui serviciu de informatii, serviciul le are, dar refuza sa le dea. Din acel moment, pana cand Melescanu a plecat, eu nu am mai avut incredere in Melescanu. Asta este experienta mea cu Melescanu si cu Ponta", a adaugat Traian Basescu.

Asadar, presedintele l-a acuzat pe Teodor Melescanu ca a generat cel mai grav incident de securitate din mandatul sau la Cotroceni, ca a actionat politic in fruntea serviciului si ca i-a ascuns presedintelui informatii: "L-as intreba pe Melescanu, daca ar ajunge presedintele Romaniei, ce ar face cu un sef de informatii care i-ar refuza o informatie? (...) Nu are sanse. Are 70 si ceva de ani, i-ajunge, poate a venit vremea unei persoane mai tinere".

Si Basescu a extins sfera atacului, intrebandu-se daca e bine sa mai fie pastrata regula ca in fruntea serviciilor sa fie pusi civili proveniti din viata politica.

Basescu s-a referit si la senatorul Valer Marian, fost membru PSD, care a afirmat in luna septembrie ca are informatii conform carora Victor Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit si instruit in acest sens in perioada 1997-1998, cand era procuror.

Senator ex-PSD: Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit in '97-'98, cand era procuror

Intrebat daca a avut o discutie cu premierul pe tema ofiterului acoperit, Traian Basescu a replicat: "Nu am avut o discutie cu Ponta. Ce ar fi putut sa imi spuna Victor Ponta? (...) Vina lui Ponta nu este ca a fost acoperit, ci ca n-a spus. Nu-mi dau seama ce a fost in capul lui, nici in capul lui Melescanu".

Presedintele a mai declarat ca n-a mai avut incredere in Victor Ponta de cand l-a numit premier, adaugand ca nu crede ca premierul ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala.

"Ponta e un presedinte despre care nu stii - ca e master la Catania, ca e ofiter acoperit... Stim orice despre el, dar nu cine e, nu puteti alege un asemenea presedinte. Eu, in niciun caz, nu il voi vota", a mentionat seful statului.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a sustinut ca, marti, Victor Ponta va minti cu privire la acest subiect.

Ponta, despre declaratiile lui Basescu in cazul Lukoil: Ignoranta si stupiditate

Anterior luni seara, prim-ministrul afirmase despre Traian Basescu ca acesta "va spune numele ofiterului acoperit oricand" si ca "il va indica pe cel pe care il considera dusman".

Pe de alta parte, Basescu nu crede ca jurnalistul Robert Turcescu a fost ofiter acoperit si nu stie de ce acesta a spus asa ceva: "Dar am fost nevoit sa aman discutia".

De la "dezbracarea" candidatilor, la ofiterul acoperit Robert Turcescu

Scandalul legat de ofiterul acoperit a debutat pe 5 august, cand presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune la B1 TV, ca va vorbi in timpul campaniei, deoarece a vazut prea multe, iar pe unii candidati ii va "dezbraca" public.

"Sunt in ultimele 4 luni de mandat si la cata mizerie am indurat de la politicieni si jurnalisti, m-am decis sa spun, nu mai am de ce sa menajez pe cineva. (...) Am vazut prea multe si o sa vorbesc campania asta. Pe unii dintre ei ii voi dezbraca public. Sunt candidati deja anuntati care au lucruri ascunse in CV-ul lor. Cetatenii trebuie sa stie despre candidat tot", a afirmat atunci presedintele.

Basescu, despre Voiculescu: E lichelism sa se spuna ca ma ocup de dosare politice

Ulterior, pe 9 septembrie, seful statului a detaliat declaratia facuta in vara cu privire la "dezbracarea" candidatilor la prezidentiale in campania electorala si a precizat ca acestia pot recunoaste singuri daca au fost ofiteri acoperiti.

"Candidatii au timp ca inainte de a-si depune candidaturile sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti", a spus Traian Basescu, intr-o emisiune a lui Robert Turcescu, de la B1 TV.

A urmat o serie de dezbateri, declaratii si semne de intrebare cu privire la cine ar putea fi candidatul la care s-a referit presedintele. Rand pe rand, candidatii au explicat ca nu la ei se referea Traian Basescu.

Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit: Si daca as fi fost, as fi raspuns tot "Nu"

Si prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la 10 zile de la anuntul facut de Traian Basescu, pe 19 septembrie, ca, si daca ar fi fost ofiter acoperit vreodata, tot ar fi raspuns negativ la o intrebare pe acest subiect: "Si daca as fi fost ofiter acoperit, as fi raspuns nu".

Tot atunci, intrebat daca a vorbit cu sefii SRI si SIE, George Maior si Teodor Melescanu, despre subiectul ofiterului acoperit, Ponta a raspuns afirmativ: "Cei doi sefi de servicii au raspuns strict legal: 'Nu incalcam legea'".

Robert Turcescu a fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunt la emisiune. Eram fariseu, un nimeni

In cele din urma, pe 21 septembrie, jurnalistul Robert Turcescu a dezvaluit ca a fost locotenent-colonel sub acoperire, retragandu-se apoi din viata publica: "Nu stiu daca se numeste retragere din presa, nu stiu daca ne retragem din ceva vreodata. Pana cand un judecator nu va spune da sau ba, nu am taria sa ma mai infatisez public, pentru ca, intr-un fel sau altul, ar trebui sa tot spun despre lucrurile astea. (...) Nu mai puteam veni in fata voastra vorbind despre ofiterul acoperit care candideaza la presedintie si eu sa ma simt asa in interiorul meu. Eram in fata voastra un fariseu, un nimeni, un ins care mintea".

Turcescu nu va fi trimis in judecata - Parchetul nu se sesizeaza in cazul ofiterului acoperit

Niciun judecator nu s-a pronuntat insa pe aceasta tema, deocamdata, din moment ce, la inceputul lunii octombrie, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat ca Parchetul nu se va sesiza in cazul lui Robert Turcescu, care nu va fi trimis astfel in judecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Basescu Ponta ofiter acoperit, #Basescu Ponta ofiter SIE, #Basescu Melescanu ofiter acoperit, #Melescanu Ponta ofiter acoperit , #ofiter acoperit