Basescu: Ponta nu are mandat pentru reprezentarea Romaniei la Bruxelles

Joi, 28 Iunie 2012, ora 14:29
16175 citiri
Basescu: Ponta nu are mandat pentru reprezentarea Romaniei la Bruxelles
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a vorbit, joi, la Palatul Cotroceni, despre situatia creata in urma participarii lui Victor Ponta la lucrarile Consiliului European, aratand ca a fost impiedicat sa isi exercite atributiile de sef de stat si precizand ca Victor Ponta nu are un mandat sa reprezinte Romania.

Traian Basescu a explicat ca Romania si-a construit o buna reputatie la Bruxelles in ultimii ani, iar o situatie "stanjenitoare" cum ar fi fost aceea ca si el si premierul sa fi mers la Consiliul European ar fi stirbit aceasta reputatie si ar fi pus partenerii europeni in postura neplacuta de a arbitra un conflict intern al Romaniei.

Presedintele a mai punctat faptul ca probleme precum cea cu care se confrunta astazi Romania ar trebui rezolvate prin "revizuirea", nu prin "incalcarea Constitutiei", lucru despre care el vorbeste de ani de zile.

Totodata, el a explicat ca la acest Consiliu European se discuta si subiecte mai subtile, cum ar fi cedarea de suveranitate a statelor in vederea construirii unei noi uniuni politice, Statele Unite ale Europei, iar actuala delegatie a Romaniei nu este pregatita sa abordeze acest subiect.

"Am decis astazi sa nu merg la Bruxelles pentru a proteja o buna imagine a Romaniei", a mai punctat inca o data presedintele inainte de a raspunde la intrebarile jurnalistilor prezenti.

Traian Basescu a respins categoric speculatiile potrivit carora ar intentiona sa il actioneze in justitie pe premierul roman pentru ca l-a impiedicat sa isi exercite atributiile constitutionale.

De asemenea, presedintele a explicat care este parcursul formal al documentelor transmise la Bruxelles in vederea participarii Romaniei la Consiliul European, prilej cu care a dezvaluit ca ministrul de Externe, la cererea premierului, i-a refuzat de 3 ori prezenta pe lista.

Mai mult, seful statului roman a facut public faptul ca a fost sunat de premierul Ponta de la Bruxelles joi la pranz pentru a-i cere sa semneze mandatul de reprezentare a Romaniei, dar acest mandat nu a ajuns la Cotroceni nici pana la ora conferintei de presa. Prin urmare, premierul roman nu are un mandat legitim de reprezentare a Romaniei la Consiliul European.

Ponta: Trebuia sa ma intalnesc cu Basescu la Bruxelles, inteleg ca nu a mai venit

Presedintele a subliniat si derapajul democratic care se inregistreaza sub guvernarea USL. "Statul de drept este pus sub semnul intrebarii!", a avertizat Traian Basescu, reamintind presiunile pe justitie, dar nu numai, pe care guvernul Ponta, inclusiv ministrul Justitiei, Titus Corlatean, le-au facut in ultimul timp.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format live text:

- Nu este cea mai vesela zi din mandatele mele de presedinte al Romaniei. Este prima data in 8 ani de exercitare a functiei cand sunt impiedicat sa imi exercit atributiunile constitutionale.

- De ce nu am plecat la Bruxelles asa cum ma obliga Constitutia si a precizat CCR? Dincolo de faptul ca am fost impiedicat sa o fac, pana in prezent in cei 8 ani de cand reprezint statul roman am reusit sa ne cream o buna reputatie. Romania a stiut sa isi formeze aliante variabile, in functie de subiecte, asa incat concluziile sa reflecte interesele noastre. Ele s-au transpus in acte normative.

- Aceasta reputatie ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca am fi mers la Bruxelles 2 delegati. Ar fi fost o situatie stanjenitoare.

- Nu numai UE, toata lumea e focusata pe acest Consiliu. O stanjenitoare disputa ar fi facut inconjurul lumii. Ziaristi ca dvs sunt peste tot, ar fi incercat sa speculeze orice fisura, fie ea si cea cu aspect stanjenitor care ar fi vizat delegatia romaneasca.

- Este prima data in perioada post-decembrista cand un prim ministru isi aroga prerogativele presedintelui fara mandat. O asumare nelegitima.

- Povestea cu care unii formatori incearca sa spuna "se iau decizii economice"...Nu, se fixeaza concepte care ulterior sunt fixate in agende, prioritati.

- Romania este prezenta legitim la Consiliul Euoropean, dar nelegitim reprezentata, atat din prisma subiectelor, cat si constitutional.

- Niciun politician nu are a se plange de Constitutie, atata timp cat de 2 ani cer revizuirea. Acest tip de probleme se rezolva prin revizuire, nu prin incalcarea Constitutiei.

- Ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii europeni, sa arbitreze ei o disputa nationala. Am vazut astfel de dispute la alte state membre, stiu cat de rau erau etichetate astfel de evenimente. Personal nu am vrut sa particip, chiar abdicand de la o obligatie constitutionala, la crearea unei astfel de impresii in fata partenerilor europeni.

- Agenda UE de astazi este mult mai subtila decat pare. Am fost unul dintre liderii UE care au spus ca solutia noastra pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. In mod subtil, astazi se va discuta despre cedare de suveranitate. E cel mai important subiect, chiar daca nu va fi parte a concluziilor.

- Se va vorbi despre control bugetar, prioritizarea investitiilor, cresterea autoritatii BCE. Sunt atributiile presedintelui.

- Nu le veti vedea in concluzii. Este posibil sa se lanseze discutii despre alegerea unui lider al europenilor. Dar o integrare tot mai rapida economica, politica, bugetara, este in substrat si trebuie sa ai experienta necesara sa o intelegi si sa o abordezi.

- Cam acestea au fost lucrurile pe care doream sa vi le spun. Daca doriti o discutie, o putem face la rece dupa ce se incheie acest Consiliu.

- Am decis astazi sa nu merg la Bruxelles pentru a proteja o buna imagine a Romaniei.

INTREBARI:

- (Intentionati sa depuneti plangere penala?) Niciodata! Nu este intentia mea, nu am cerut nimanui, nu am facut astfel de afirmatii, le resping.

- (ce veti face de aici inainte, renuntati mereu?) Hai sa treaca acest Consiliu.

- (nerespectarea deciziei CCR de catre Ponta si USL) Suntem in cadrul derapajului democratic grav pe care USL il genereaza de cand a venit la guvernare. Nu ma refer numai la atacul la CCR, sunt derapaje de la democratie grave - presiunile si amenintarile pe justitie, CSM, atitudinea unor ministri, a ministrului Justitiei. Statul de drept este pus sub semnul intrebarii, nu numai prin atitudinea anuntata ieri de dl Ponta, dar si prin presiunile pe justitie.

- Decizia de ieri a CCR pentru mine nu necesita publicarea in MOF, ceea ce a precizat Curtea e si in Constitutie. Eu nu aveam nevoie de publicare pentru a merge la Bruxelles, eu aveam nevoie sa nu fiu impiedicat sa merg la Bruxelles.

- (care este motivatia pentru care nu l-ati mandatat pe premier?) Nu a venit sa discutam un mandat, m-a anuntat doar ca se duce. Astazi in jurul orei 12 mi-a dat un telefon sa ii aprob un mandat, deocamdata nu l-am primit. Mandatul e extrem de complicat, va garantez ca privind la delegatia cu care a mers si stiind subtilitatile consiliului sunt convins ca nu au inteles mandatul pentru Consiliul de astazi.

Este bine ca discutiile de astazi sunt doar incipiente, ele vor evolua in perioada urmatoare. Lucrurile sunt mult mai complicate decat zona domnului Orban, nu are propria viziune despre Europa, functia il impiedica sa o manifeste. Totul este autoritatea cu care vorbesti despre Europa viitoare, calitatea si cum te raportezi la ce se poate face practic si politic.

- Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat sa imi exercit mandatul. Delegatiile, de 8 ani in practica institutionala, este ca presedintele sa transmita la MAE delegatia, pentru ca sistemul de comunicatii al UE e locat la MAE. Delegatiile se comunica prin sistemul confidential COREU. Lista delegatiilor ca si restul corespondentei se face cu Bruxelles prin COREU. Am transmis lista pe 20, am primit raspuns ca din dispozitia prim ministrului nu se transmite la Bruxelles. Ieri, si dupa decizia CCR si in jurul orei 23, am mai transmis o data lista, dar pana dimineata delegatia pe care eu am stabilit-o, pe care trebuia sa o conduc, nu a fost trasmisa la Bruxelles. Prin decizia premierului si a ministrului de Externe presedintele a fost impiedicat sa participe, pentru ca nu se afla pe lista.

- (inainte sa il desemnati premier pe Ponta ati discutat aceasta problema a reprezentarii la Consiliul European?) Da.

Romania, copilul orfan al summitului UE - Basescu si Ponta se lupta pentru nimic?

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Romania trebuie reprezentata la Consiliul European de presedintele Romaniei, premierul putand sa participe doar in conditiile in care primeste o "delegare expresa" din partea sefului statului.

CCR: Basescu ne reprezinta la Bruxelles. Ponta: Ba merg eu! - Ce urmeaza

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele a beneficiat de o majoritate a Curtii politizata si care i-a executat ordinele, in contradictie cu decizia politica votata de Parlament in urma cu doua saptamani. In baza acestei decizii, Victor Ponta a facut toate demersurile necesare si a plecat la Bruxelles insotit de ministrul de Externe si de ministrul Afacerilor Europene. Administratia Prezidentiala nu a avut nicio reactie publica.

Premierul a sosit inca de joi dimineata la Bruxelles si a fost primit in calitate de lider al delegatiei Romaniei. Lucrarile Consiliului European incep la ora 15.15.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu declaratii Ponta Bruxelles, #Basescu Ponta Consiliul European, #Basescu declaratii Cotroceni Ponta , #Victor Ponta