Basescu: Ministrii cu dosare penale trebuie indepartati din Guvern - Ponta spune NU

Marti, 12 Martie 2013, ora 16:45
3818 citiri
Basescu: Ministrii cu dosare penale trebuie indepartati din Guvern - Ponta spune NU
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a prezentat, marti, in Parlament, un plan de actiune pentru intrarea Romaniei in Schengen. Unul din puncte vizeaza indepartarea din Guvern a ministrilor urmariti penal.

Seful statului a vorbit despre cele trei mari directii pe care Romania trebuie sa mearga pentru o deplina integrare in Uniunea Europeana, anume sa devina un stat de drept modern, sa adope euro si sa intre in spatiul Schengen.

Pentru a obtine unanimitatea politica mult dorita la vot in Consiliul JAI, presedintele a propus un plan de actiune comun pentru Guvern-Parlament-Presedintie, in care figureaza si "indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale".

"Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state e greu de inteles de ce nu reusim sa punem in afara Executivului un cetatean care are probleme cu Justitia si sa il aducem inapoi imediat ce Justitia se pronunta in favoarea lui", a declarat presedintele, facand trimitere directa la Relu Fenechiu, ministrul liberal al Transporturilor, urmarit penal in dosarul Transformatorul.

Ponta: Fenechiu este important pentru presedintele Basescu, nu pentru UE

Alte puncte care figureaza in acest plan sunt desemnarea conducerii Parchetului general si DNA in cel mai scurt timp, intrarea in vigoare a celor patru coduri juridice, precum si adoptarea unui statut al parlamentarilor care sa ii aseze pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni, si al unui cod de conduita al parlamentarilor.

Basescu a venit in Parlament cu plan de actiune pe Schengen - ce propune

Traian Basescu a reamintit ca Romania si-a asumat in tratatul de aderare la UE indeplinirea conditiilor de intrare in Spatiul Schengen si a afirmat ca intrarea ar insemna ca "Romania este o tara credibila, ca celelalte state au incredere ca va fi un strajer corect".

"Pentru noi inseamna mutarea frontierei reale pe Prut, nu la frontiera noastra de vest, si inseamna un pas mare in procesul de integrare in UE(...) Va propun sa faceti din Schengen un obiectiv national pe care sa il asumam impreuna(...) Este si o confirmare, ca Romania are un singur drum, spre Vest. Romania nu poate deveni ambigua in ceea ce priveste directia de urmat", a mai spus seful statului.

Ponta spune ca niciun ministru nu pleaca pana nu e condamnat

In replica, imediat dupa discursul presedintelui, premierul Ponta a declarat ca doar Traian Basescu si presa se intereseaza atat de ministrul Fenechiu, dar ca liderilor UE nu le pasa si niciun ministru nu va pleca din Guvern pana nu este declarat vinovat de instanta.

"Nimeni nu mi-a spus din Europa ca trebuie sa scapam de Fenechiu. Domnul Fenechiu este important pentru presedintele Basescu. Eu am spus foarte clar ca in ziua in care un judecator se pronunta, un ministru pleaca din Guvern, daca este gasit vinovat.

Eu auzindu-l pe presedinte ca de ce trebuie sa stam cu un ministru dat in judecata, eu ma intreb de ce nu poate sa spuna Justitia daca este vinovat, ceea ce este acuzat ca a facut a fost acum cinci sau sase ani. In momentul in care un judecator - si nu DNA - stabileste ca a facut ceva rau, chiar si in prima instanta, in acea zi Fenechiu pleaca. Acuzatiile DNA-ului au fost si acuzatii mai putin fericite", a punctat Ponta.

Premierul a adus aminte ca fosti ministri acuzati de DNA, precum Paul Pacuraru sau Tudor Chiuariu, au primit ulterior sentinte ca sunt nevinovati, iar nimeni "nu le-a mai dat inapoi anii politici pierduti, nu i-a mai pus inapoi in functii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Basescu ministri penali, #Basescu Fenechiu ministru, #Basescu plan Schengen, #Basescu demitere Fenechiu , #Victor Ponta
Comentarii
Poza calculator
calculator
rank 1
Presedintele cu dosare penale sa plece !
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5