Basescu nu vrea ministrii lui Ponta si face glume cu calul biped

Vineri, 01 August 2014, ora 17:24
12488 citiri
Basescu nu vrea ministrii lui Ponta si face glume cu calul biped
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri dupa-amiaza, ca nu este de acord cu propunerile pe care prim-ministrul Victor Ponta le-a facut pentru functiile de ministru al Culturii, respectiv de ministru delegat pentru Buget, precizand insa ca nu a respins aceste nominalizari.

In schimb, seful statului i-a cerut premierului sa faca alte nominalizari, pana marti sau miercuri, aratand care sunt nemultumirile sale legate de fiecare dintre cele doua persoane propuse.

Vorbind despre Rozalia Biro, nominalizarea pentru ministrul Culturii, Traian Basescu a amintit despre confuzia facuta de aceasta, care a fost intrebata in urma cu cativa ani despre "copiii bipezi" din Oradea, pe care i-a confundat cu copiii cersetori.

In plus, presedintele a imaginat, ironic, un dialog pe care Rozalia Biro l-ar putea avea cu Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu sau cu un sculptor care vrea sa faca o statuie ecvestra: "Biped sau patruped calul?".

Ponta tine cu dintii de propunerile pentru Cultura si Buget

Ponta a trimis la Cotroceni propunerile pentru ministrii Culturii si Bugetului

De asemenea, despre Claudiu Manda, seful statului a subliniat ca cea mai importanta experienta a sa este cea de director la Casa de Cultura a Studentilor din Craiova si a spus ca isi imagineaza cum ar arata o discutie a ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, si a lui Claudiu Manda, cu o delegatie a FMI, UE si Banca Mondiala.

Declaratiile sefului statului au avut loc in aceeasi zi in care prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca a trimis la Cotroceni propunerile pentru functiile de ministru al Culturii si de ministru delegat pentru Buget.

Victor Ponta anunta noii ministri: Rozalia Biro la Cultura si Claudiu Manda la Buget (Video)

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Nu am decat o scurta declaratie legata de nominalizarile facut de premier - la Cultura si la Buget.

- In ce priveste nominalizarile, le consider nepotrivite, ceea ce nu inseamna ca le-am si respins.

- De ce le consider nepotrivite: de la Rozalia Biro a aflat toata Romania ca nu are niciun biped in Romania si ca in Romania se nasc tot mai putini bipezi.

Viitorul vicepremier si ministru al Culturii si-a trecut in CV limba romana ca o limba straina

- Avem o problema complicata de intelegere a limbii romane pentru un membru al Guvernului. Practic, Ministerul Culturii nu are foarte multi bani, dar este un minister care lucreaza cu intelectualitatea din Romania, cu creatorii din Romania, iar cultura romaneasca este, in proportie de 90 la suta, o cultura de limba romana.

- Am apreciat foarte mult ministri ca Marko Bela sau Kelemen Hunor, deci nu este vorba despre o observatie facuta unui ministru provenit din minoritatea maghiara, dar n-as vrea ca ministrul Culturii din Romania sa fie urmarit de povesti cu copii bipezi, care arata o neintelegere deplina a limbii romane.

- Alaturi de Ministerul de Externe, cel al Culturii este unul dintre cele mai sensibile. Are si o puternica si stabila componenta de reprezentare a culturii romanesti si in acelasi timp are o puternica nota de romanism.

- De aceea, exprim rezerve fata de aceasta nominalizare si vreau sa fiu foarte bine inteles: Nu sunt adeptul ideii ca fiecare minister sa aiba in fruntea lui un specialist in domeniu.

- Cand vorbim de Ministerul Culturii, unde ministrul este in contact si serveste elita culturala a tarii, cred ca o legatura cu aceasta elita culturala trebuie sa existe.

- Mi se pare nepotrivita si desemnarea de la Ministerul Finantelor, pentru ministrul Bugetului.

- Cea mai complexa experienta a lui Claudiu Manda este cea de director la Casa de Cultura a Studentilor din Craiova. Singurul calcul este valoarea biletelor rupte intr-o zi de sambata, ori ministrul Bugetului inseamna mult mai mult.

- Una este sa ai un buget in fata si sa spui "mai mutam bani de un podet, de ici, colo", si alta este sa analizezi toate sursele de venit din bugetul statului si al bugetului consolidat.

- Cred ca de asemenea dl Manda nu este potrivit pentru aceasta functie. Incerc sa-mi imaginez discutia cu FMI, UE si BM, cu cei doi ministri, unul langa altul, dna Petrescu incercand sa acopere golul de la CAS si sa rezolve problema MTO cu sufletul, iar dl Manda incercand sa rezolve deficitul bugetar cu experienta de la Casa de Cultura a Studentilor din Craiova.

- Nu sunt intr-o situatie placuta si am facut incercarile sa inteleg logica acestor propuneri facute de prim-ministru. Sunt de acord cu promovarea tinerilor si am facut-o.

- Multi dintre ei au confirmat - Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea. Dar sa punem Ministerul de Finante intr-o astfel de situatie este o mare eroare, la fel cum este si cea de la Cultura.

- Pentru ca n-au existat conditii sa discut cu premierul inainte de a face nominalizarile, transmit public rugamintea ca, pana marti, miercuri, poate se gandeste la alte solutii, care sa fie reprezentative pentru Guvernul Romaniei.

- Guvernul nu este o institutie in care sa faci incercari, mai ales cand e vorba de cultura si buget.

- Acei oameni de la FMI si UE sunt experti, cunosc la milimetru totul despre resursele financiare ale Romaniei. Macar cel de la Buget, daca nu insusi ministrul Finantelor, sa poata sustine o discutie consistenta.

- O sa vina cel de la UE si o sa vrea sa discute despre guvernanta economica de la nivelul Uniunii. Nu poti, de la Casa de Cultura a Studentilor, sa ai experienta necesara pentru astfel de discutii.

- Apelul meu este ca dl Ponta sa se uite catre alti tineri, pentru ca avem riscul urias sa decredibilizam promovarea tinerilor in Guvern.

- O sa ma intrebati de ce nu ii resping, pentru ca o pot face legal. Si aici am o mare ingrijorare, cunoscand marfa, adica pe Ponta: Exista riscul sa faca doua nominalizari mai proaste.

- De asemenea, sper ca premierul sa discute cu UDMR, pentru ca au foarte multi oameni de cultura in UDMR, care i-ar putea reprezenta cu cinste in aceasta functie. Daca era nominalizata la Transporturi, n-as fi avut nicio ezitare. Este economist, are experienta administrativa de primarie, deci n-as fi avut ezitari.

- Imi inchipui dialogul lui Plesu sau al lui Liiceanu cu aceasta doamna. Sau al unui sculptor care vrea sa faca o statuie ecvestra - biped sau patruped calul?

- Astea sunt retinerile pe care le am, nu resping propunerile, astept pana marti, miercuri. Am riscul sa am din partea premierului doua nominalizari mai catastrofale decat acestea.

- Asta am avut de comunicat si weekend placut sa aveti! Si, daca puteti, sa mergeti la mare, pentru ca s-au ridicat barierele.

Desemnarea lui Claudiu Manda la Buget, analizata de un specialist in economie

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi seara, propunerile pentru doua posturi in cabinetul sau: Rozalia Biro, de la UDMR, pentru Ministerul Culturii, si Claudiu Manda, ministru delegat pentru Buget.

Senatorul Rozalia Biro urmeaza sa il inlocuiasca la ministerul Culturii pe Kelemen Hunor, care si-a anuntat retragerea, dupa ce UDMR a avut un dezacord puternic cu o actiune a Guvernului Romanei, care, prin ministerul de Externe, a contestat o initiativa de protejare la nivel european a minoritatilor nationale, proiect sustinut de UDMR.

Claudiu Manda urmeaza sa il inlocuiasca pe Liviu Voinea, care urmeaza sa devina viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Basescu Rozalia Biro bipezi, #Basescu Rozalia Biro Cultura, #Basescu Manda Buget, #Ponta Manda Buget, #Basescu nominalizari ministri , #Victor Ponta