Batalia pentru un scaun la Bruxelles: Basescu il ataca dur pe Ponta - vezi reactii

Marti, 12 Iunie 2012, ora 22:07
6367 citiri
Batalia pentru un scaun la Bruxelles: Basescu il ataca dur pe Ponta - vezi reactii
Foto: gov.ro (Arhiva)

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti seara, ca Parlamentul a luat o decizie buna atunci cand l-a desemnat pe premierul Victor Ponta sa mearga la reuniunea Consiliului European.

"Aceste consilii europene sunt reuniuni ale premierilor, cu doua exceptii, Cipru, care n-are premier, si Franta, unde presedintele conduce si Guvernul. Situatia din Romania e ambigua, adica presedintele are ceva in plus, fata de functia sa reprezentativa", a mentionat Iliescu, intr-o interventie telefonica, la Romania TV.

Iliescu a amintit c,a atunci cand el detinea prima functie in stat, mergea la aceste intalniri alaturi de premierul de atunci, Adrian Nastase, pentru a intari ideea ca Romania vrea sa adere la Uniunea Europeana.

"Parlamentul a facut o treaba utila cand a explicat aceste lucruri, mie mi se pare ca Basescu face un exces de zel, deoarece el s-a substituit premierilor, iar Ponta vrea sa clarifice aceasta problema", a opinat Iliescu.

El a subliniat ca nu se stie ce se discuta la acele summit-uri si ce isi propune Basescu sa faca.

"Pentru teme care tin de Guvern, financiare, fiscale, economice, e firesc sa mearga premierul. Atitudinea lui a aratat o ironie cu o superioritate nemotivata, lucrurile nu sunt chiar atat de complicate pe cat incearca sa le arate Basescu", a continuat Iliescu.

El i-a sfatuit pe cei doi, Basescu si Ponta, sa abordeze problema cu maturitate si responsabilitate.

"Acesta nu e motiv de suspendare, dar totul depinde de Ponta. Eu cred ca se poate gasi linia comuna de intelegere, iar un dialog reprezinta un prim pas, dar unul cu buna credinta, in caz contrar, Parlamentul poate fi un arbitru".

Tariceanu: Nu trebuie sa ne facem de ras in fata Europei

La randul sau, Calin-Popescu Tariceanu, fost premier al Romaniei de la PNL, a declarat ca Basescu ar trebui sa se rezume strict la atributiile sale conferite de Constitutie.

"Mi-am dat seama ca el nu s-a schimbat cu o iota in declaratii si in atitudini, astfel el genereaza o disputa de care nu avem nevoie. El considera ca i se stirbeste autoritatea daca se duce Ponta la Consiliile Europene, insa acest lucru nu este adevarat", a spus Tariceanu, intr-o interventie la Romania TV.

El a dat vina pentru aceasta situatie pe fostul premier, Emil Boc, care nu si-a insusit atributia de a merge la intalnirile Consiliului European.

"Boc, foarte umil si servil, a abandonat pozitia sa, asa ca presedintelui i se pare natural sa fie reprezentant al Romaniei. Parlamentul a decis azi (marti - n.red.) ca sa faca acest lucru doar in probleme de securitate si aspecte militare", a completat Tariceanu.

De asemenea, el a avertizat ca, daca acest conflict va lua amploare, imaginea Romaniei in Europa va fi afectata.

"Sper ca experienta lor sa ajute ca sa nu cream o tema de disputa majora si sa nu ne patam imaginea in Europa. Declaratia lui Ponta mi se pare rezonabila, iar in cazul in care vom avea parte de aceeasi pozitie rigida a presedintelui, trebuie sa rezolvam problema pe alte cai, pe care nu vreau sa le amintesc acum", a conchis acesta.

Marga: Primul-ministru este "echivalat" in Tratatul european cu rolul unui sef de stat

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a explicat, la Antena 3, de ce premierul poate participa la intalnirile la nivel inalt ale Uniunii Europene.

"Primul-ministru este echivalat in Tratatul european cu rolul unui sef de stat, in sensul ca primul-ministru poate participa la Consiliul European si, in multe situatii, el reprezinta statul respectiv", a spus ministrul de Externe, care s-a intrebat retoric daca "se insala cele 25 de state care isi trimit prim-ministrii la Consiliul European".

Marga a precizat ca problemele care se discuta la Consiliul European sunt de ordin intern, adica modalitati de creare de locuri de munca sau chestiuni legate de buget, care intra in atributiile premierului.

"Trebuie sa revenim la normal, fara ca aceasta revenire la normal sa insemne o ofensiva contra unei persoane. E o discutie privind competentele institutiilor romanesti. Nu e nicio suparare, n-ar trebui sa fie nicio suparare, e clar ca Guvernul este cel care raspunde de politica externa a Romaniei, in fata Parlamentului inainte de toate. Din acest motiv, primul-ministru nu poate lipsi de la Consiliul European", a mai spus Andrei Marga.

Crin Antonescu: Parlamentul nu a adoptat "doar" o declaratie

Co-presedintele USL, Crin Antonescu, a tinut sa sublinieze ca declaratia adoptata marti in Parlament are o semnificatie mai mare decat cea pe care presedintele i-o acorda.

"Basescu si partizanii sai au inceput sa citeasca si sa incerce sa impuna o anumita citire a Constituiei, care este mult in afara ei. Noi vrem sa readucem lucrurile la normal si protestez din toate puterile fata de ce s-a declarat, ca Parlamentul a adoptat 'doar' o declaratie. Nu se poate spune acest lucru, amintesc ca si Declaratia de independenta este tot o declaratie", a sustinut Crin Antonescu, intr-o interventie la Digi 24.

"O declaratie a Parlamentului este o expresie de vointa, nu cred ca aceasta incalca in vreun fel Constitutia, nu e aberanta. Ponta, in baza declaratiei Parlamentului si a intelegerii si aplicarii prerogativelor sale constitutionale, se va duce la Bruxelles. Iar Basescu va continua seminarizarea presei, intr-un efort polemic pe care nu-l inteleg", a concluzionat acesta.

Un scaun la Bruxelles - marul discordiei

Declaratia care stipuleaza ca la Consiliul European din 28 iunie Romania va fi reprezentata de Victor Ponta a fost adoptata de Parlament, marti, cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si o abtinere.

Aceasta prevede ca Parlamentul va fi informat intotdeauna inainte de un Consiliu European cu privire la subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii, iar reprezentantul Romaniei va primi mandat de reprezentare din partea Parlamentului.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

De asemenea, declaratia prevede ca presedintele Romaniei va participa doar la reuniunile la care se discuta probleme de securitate sau aspecte militare, in timp ce pe teme economice, sociale sau de natura interna Romania va fi reprezentata de premier.

Ulterior, marti seara, presedintele Traian Basescu a declarat, de la Palatul Cotroceni, ca Parlamentul a facut un "spectacol penibil, cu premierul Ponta in frunte", atunci cand a adoptat aceasta declaratie politica.

Basescu: Spectacol penibil in Parlament, cu Ponta in frunte

Seful statului spune ca politicienii care au facut asta au dovedit faptul ca nu cunosc modul de functionare a Uniunii Europene si s-a oferit chiar sa-l "ajute" pe Victor Ponta "sa inteleaga", intrucat acesta n-ar fi avut "timp de citit".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iliescu reprezentare Romania Consiliu European, #Tariceanu reprezentare Romania Consiliu European, #reactii Basescu reprezentare Consiliu European, #Basescu reprezentare Consiliu European , #Victor Ponta