Coabitarea intre Basescu si Ponta incepe sa se clatine - care e marul discordiei

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:46
4093 citiri
Coabitarea intre Basescu si Ponta incepe sa se clatine - care e marul discordiei
Foto: Arhiva Administratia Prezidentiala

Pe langa luptele politice interne de partid, 2013 se anunta, pe plan politic, unul al surprizelor in ceea ce priveste coabitarea dintre Traian Basescu si Guvernul condus de Victor Ponta.

Pactul de coabitare semnat in noapte, la Palatul Cotroceni, de catre Victor Ponta si Traian Basescu, este zguduit puternic insa de evenimentele din ultimele zile.

Marul discordiei il reprezinta sedinta tensionata de vineri, din CSM, urmata de declaratii contradictorii intre semnatarii pactului, dar si de conntrele premier-presedinte, pe marginea legii prin care Guvernul este abilitat sa dea ordonante cat Parlamentul este in vacanta.

Basescu: Pe Constitutie, CSM propune procurorul general si seful DNA, nu ministrul

"Am o problema pentru CSM", mentiona Traian Basescu, vineri, in plenul CSM, cu privire la nominalizarile pentru sefia Procurorului General si a DNA. Seful statului a invocat un articol din Constitutie, in care decizia nominalizarii pentru cele doua functii apartine CSM si nu ministrului Justitiei. Declaratia a fost tratata insa cu ironie de premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul Ponta a apreciat ca alegerile de la CSM au fost o "mascarada", iar declaratia presedintelui Basescu referitoare la procedura de numire a procurorilor-sefi "il amuza ingrozitor" si denota inconsecventa.

Victor Ponta: Sedinta de la CSM, o mascarada. Basescu se critica singur

Totodata, primul ministru a lansat si un atac la adresa presedintelui, acuzandu-l pe acesta de faptul ca doreste sa scada increderea opiniei publice vizavi de conducerea justitiei.

"Nu a facut altceva decat sa scada increderea opiniei publice vizavi de conducerea justitiei. Nu confund CSM cu ceea ce fac judecatorii si procurorii. Cand imi amintesc ca in vara am pierdut doua zile pentru ca nu veneau la CSM sa ia act de demisia lui Pivniceru... Imaginea a fost deplorabila si imi pare foarte rau ca se intampla asta", a mai spus premierul Romaniei.

Basescu: Guvernul sa se mentina in limita declaratiilor decente. Ponta: Dumnezeule, cu ce am fost indecent?!

Contre premier-presedinte au aparut si pe marginea legii prin care Guvernul este abilitat sa dea ordonante cat Parlamentul este in vacanta. Victor Ponta a dat vina pe Traian Basescu pentru ca Executivul nu a adoptat ordonanta privind modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale. In replica, presedintele a precizat ca el a promulgat legea privind abilitarea Executivului de a emite ordonante pe 3 ianuarie si l-a atentionat si pe premier despre asta.

Conflictul a izbucnit dupa interventia lui Emil Boc, edilul din Cluj, care a reclamat ca, in lipsa unei ordonante de urgenta care sa modifice Codul Fiscal, primarii sunt practic obligati sa majoreze taxele si impozitele locale, ca urmare a hotararii Guvernului din decembrie anul trecut.

Emil Boc: Voi fi obligat sa majorez taxele si impozitele locale, din cauza lui Ponta

In replica, premierul Ponta a acuzat ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza presedintelui Basescu. "Domnul Boc ramane tot domnul Boc. Nu se schimba niciodata. Stie foarte bine - sau ar trebui sa stie, ca a fost prim-ministru vreo trei ani, din pacate, asta e - stie foarte bine ca presedintele Basescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intra in vigoare la trei zile dupa publicare. Deci, maine pot sa public ordonanta", s-a aparat seful Executivului.

Presedintele Traian Basescu a venit insa cu o precizare. "Administratia Prezidentiala atentioneaza Guvernul Romaniei sa se mentina in limita declaratiilor decente si sa nu arunce vinovatia pe terte institutii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor si impozitelor locale", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Dumnezeule, dar cu ce am fost indecent?!", a fost reactia premierului Victor Ponta vizavi de comunicatul remis de Administratia Prezidentiala. Prim-ministrul a dat si asigurari ca acordul de colaborare dintre el si Basescu nu se va rupe din cauza premierului din Cluj: "Acum credeti ca o sa se rupa un pact de colaborare de la Boc? Nu. Trebuie sa fie lucruri mult mai serioase".

Ce prevede pactul de coabitare

Ponta si Basescu s-au angajat sa nu lanseze dispute politice pe temele legate de angajamentele Romaniei fata de institutiile internationale, sa mentina coeziunea mesajului extern, sa evite "confruntarile publice inutile" si sa-si rezolve divergentele "in spatele usilor inchise".

In plus, semnatarii convin sa se consulte in privinta mandatelor care privesc politicile europene. Astfel de reuniuni vor avea loc inainte de reuniunile Consiliului UE si Consiliului European. Daca e vorba de teme sensibile, sunt prevazute si consultari intre presedinte si partidele parlamentare.

Ponta exclude orice coabitare a USL cu Traian Basescu

Capitolul cinci al acordului prevede ca cele doua parti "vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa". Formularea este si explicata: fiecare trebuie sa se adreseze celuilalt la persoana a doua, plural, si cu referire la functia ocupata. Nici oamenii din structurile pe care le conduc nu trebuie sa foloseasca un altfel de limbaj. Mai mult, partile se angajeaza sa evite "expresiile dure" si "atacurile de orice fel".

Primul examen de coabitare pe care trebuie sa-l dea inda Guvernul si presedintele este numirea procurorilor sefi la DNA si Parchetul general. Ministrul Justitiei a trimis la Cotroceni nominalizarile avizate negativ de CSM, iar Traian Basescu are ultimul cuvant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ponta Basescu coabitare, #ordonante contre Basescu Ponta, #Justitie coabitare Ponta Basescu , #Victor Ponta