Romania dupa razboiul politic atomic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 26 August 2012, ora 13:31
8632 citiri
Romania dupa razboiul politic atomic (Opinii)

Cursul de schimb s-a prabusit. In iulie BNR a cheltuit vreo 900 de miloane de euro pentru a-l mentine macar la nivelul la care l-a mentinut. Referednumul a costat 30 de milioane de euro.

Investitiile staine au ajuns la cel mai slab nivel din ultimii 9 ani. Romania a pierdut increderea partenerilor din UE. Adrerarea la spatiul Schngen e compromisa. Monitorizarea MCV continua dupa cel mai prost raport primit de Romania de la aderare, dar care exista riscuri reale sa fie mai bun decat cel suplimentar, care va veni in toamna.

Aceasta este poza, in fapte, documente si cifre, a Romaniei dupa razboiul politic devastator, inutil si fara invingatori pe care l-am trait in miezul acestei veri, pe deasupra si cea mai secetoasa din ultimii vreo 60 de ani. Nota de plata totala se ridica la 4-5 miliarde de euro. Aici am ajuns, mai precis am cazut din cauza ambitiilor demente si/sau spaimelor fibrilante ale unor politicieni. De aici trebuie sa plecam din nou, sa incercam sa lipim cioburile anilor de eforturi si progrese chinuite facute tandari intr-o singura vara.

Si plecam intr-o noua campanie, intr-un nou razboi pentru care guvernul s-a pregatit cu cheltuieli foarte mari care apoape au dublat deficitul bugetar, s-a pregatit cu dublarea fondului de rezerva la dispozitia premierului, fond pe care USL promitea sa-l desfiinteze pe cand era in opozitie, s-a pregatit desfiintand si bruma de investitii care mai miscau econimia. Erau proaste? Ar fi trebuit inlocuite cu unele bune nu anulate. Sau nu mai e nimic de construit in Romania?

Nu cred ca exista politician cu totul inocent in povestea acestei veri terbile. Sigur ca unii precum Crin Antonescu si Dan Voiculescu sunt principalii responsabili. Dar nici tabara cealalta, nici Traian Basescu nu sunt in afara vinovatiei. Am mai spus-o, toate dezamagirile pe care le-a provocat propriului electorat, prin concesii si compromisuri inacceptabile, au creat premisele pentru aceasta criza politica mai rea ca vipia.

Macar acum, dupa ce au facut praf atat de mult din aceasta tara, este acesta clasa politica iresponsabila apta sa faca si un bine Romaniei?

Reconcilierea mai necesara decat ploaia nu inseamna dragoste, armonie universala si pace pradisiaca. Asa ceva ar fi nerealist si chair contraproductiv. Politica si democratia inseamna competitie, confruntare de idei, viziuni diferite. Fara polemmica si lupta nu exista progres. Important este felul in care este dusa aceasta lupta si la asta se refera reconcilierea.

Democratia, statul de drept, civilizatia inseamna o lupta dusa cu respectarea stricta a regulilor legale si arbitrata de institutii ale statului puternice si unanim respectate. Insemna relatii institutionale corecte si principiale indiferent cat de mare este adversitatea dintre oamenii care ocupa temporar pozitiile de varf in institutiile cu pricina.

Reconcilierea inseamna ca presedintele si premierul trebuie sa actioneze strict dupa lege si exclusiv in interesul Romaniei, chiar daca persoanele Traian Basescu si Victor Ponta si-ar lua recirpoc gatul (sper ca doar gatul politic) cu cea mai mare placere.

Uniunea Europeana si societatea civila din Romania, pana la urma toti oamenii normali la cap asteapta de la aceasta clasa politica, care a facut cel mai mare rau cu putinta Romaniei, sa se replieze in limitele statului de drept si ale civilizatiei, sa lupte cu idei, cu viziuni, cu argumente, sa nu transforme lupta in razboi atomic, sa nu o faca din ea cutitul care transeaza Romania in doua halci ireconciliabile.

Ceea ce s-a intamplat pana acum in Romania tine de epoca de piatra a politicii si a democratiei. Prapadul produs ar trebui sa provoace un salt calitativ disperat nu catre armonia universala, ci catre o societate civilizata si europeana.

Asa ar trebui. Asa va fi? Daca in cateva luni, nu vor fi alegeri, am avea o sansa. Dar in condtiile date nu sunt deloc optimista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu coabitare Victor Ponta, #Traian Basescu reconciliere Victor Ponta , #Victor Ponta