Romania, o ruina medievala intr-o Europa moderna (Opinii)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 23:52
4089 citiri
Romania, o ruina medievala intr-o Europa moderna (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Blocajul dintre Palate, arbitrat de CCR si Parlament, ne arata inca o data ca Romania este o tara cu un sistem constitutional fracturat, o tara care are, insa, nejustificat, pretentii marete intr-o Europa Unita. O Europa in care lucrurile au fost puse demult pe fagasul normalitatii.

Lucrurile functioneaza anapoda in Romania. Nici nu mai stii daca dreptatea este de partea lui Basescu sau premierul Ponta ar fi indreptatit sa reprezinte Romania la Consiliul European.

Pe de o parte, se spune ca Ponta isi revendica drepturile in mod legal, din moment ce exista o hotarare a Parlamentului care spune ca prim-ministrul trebuie sa stea la masa cu liderii europeni, pe 28 iunie. Pe de alta parte, intervine in ecuatie si o hotarare a CCR, care-i da dreptate presedintelui Basescu, repunandu-l din nou pe soclul de pe care Legislativul il daramase.

Logica ne-ar spune ca hotararea Parlamentului ar trebui sa fie litera de lege in Romania, fiind institutia aleasa de popor, forul care are posibilitatea de a debarca atat Executivul, prin motiune de cenzura, cat si presedintele, prin suspendare. Pe cale de consecinta, ceea ce a hotarat Parlamentul ar trebui sa fie sfant. Ei, nu-i chiar asa. Tabara cealalta, care acum se afla in Opozitie, ne spune ca ceea ce a decis Parlamentul nu are valoare juridica, ci este un act politic. Deci, se apeleaza la CCR.

Urmarind acest rationament, fortand putin comparatiile, putem spune ca deciziile CCR sunt tot de natura politica, din moment ce membrii Curtii Constitutionale sunt numiti pe criterii politice, de catre partide si presedinte. Doi judecatori din actuala componenta a CCR au fost numiti de presedintele Basescu, doi au fost numiti la propunerea PDL, doi la propunerea PSD, unul la propunerea PNL, unul la propunerea UDMR si unul la propunerea, in 2004, a fostului presedinte Ion Iliescu. Practic, avem 4 afiliati USL, patru de culoare portocalie si un "intrus".

Curios este ca, in mai toate situatiile in care CCR a fost chemata sa ia o decizie pe constitutionalitatea anumitor legi, scorul la vot a fost mai mereu de 5-4. E o enigma cum de 5 oameni interpreteaza Constitutia intr-un mod, iar ceilalti 4 in alt mod. Este evident, ar spune unii, ca votul este dat in functie de apartenenta politica, iar judecatorul numit de UDMR isi da votul dupa cum bate vantul guvernarii in ograda confratilor maghiari.

Sa nu uitam ca, atunci cand Traian Basescu a anuntat ca se vor reduce pensiile cu 15 la suta, masura a fost anulata prin "bunavointa" judecatorului UDMR, care a votat cu reprezentantii Opozitiei de atunci. Ce iures a facut atunci presedintele. Asta, insa, nu l-a impiedicat saptamana trecuta sa-i ridice in slavi pe membrii CCR, carora le-a acordat tot felul de titluri pentru merite deosebite. Prietenii stiu de ce!

Revenind la problema reprezentarii Romaniei la Consililul European, trebuie sa punctam un amanunt interesant. Basescu vrea sa mearga la Bruxelles, dar de ce? Nu are putere executiva in tara, deci nu poate pune singur in practica indicatiile de la Consiliu. Implicit, la intoarcerea in tara, ar trebui sa transmita toate aceste detalii catre Guvern. Daca l-ar lasa pe Ponta sa se duca la plimbare, n-ar scapa de o grija? Cine stie, poate "il dottore" nu intelege atat de bine ceea ce vrea sa-i transmita presedintele, nefiind un bun ascultator precum domnul Boc.

In plus, in perioada scursa de la caderea Guvernului MRU pana in prezent, coabitarea dintre presedinte si Cabinetul Ponta a fost aproape nula. N-am vazut consultari intre consilierii lui Basescu si ministrii USL. Daca tot isi doreste sa mearga la Bruxelles pentru a dezbate deschis teme economice, de ce nu s-a intretinut Traian Basescu mai asiduu cu ministrul de Finante sau cu cel al Economiei? De unde are presedintele toate cifrele macroeconomice, necesare in cadrul unei astfel de intruniri la nivel inalt?

Pana la urma, e clar ca avem o Constitutie confuza care produce haos si conflict intre institutiile statului. Sa nu uitam cat de tare uzeaza Basescu de acea prevedere care spune ca "presedintele desemneaza premierul", desi legea fundamentala nu se opreste doar la aceasta prevedere. Dar atat a vrut Traian Basescu sa stie din lege si, de-atunci, se lauda cu puterea pe care o are in aceasta privinta.

Statutul presedintelui, intr-o tara semiprezidentiala, ar trebui sa fie unul semidecorativ. Atat timp cat a avut la dispozitie un guvern si o majoritate parlamentara, Traian Basescu a fortat lucrurile. Acum nu mai are aceste instrumente, dar ii este greu sa renunte la trecut. Vorba unui celebru anonim: "greu te desparti de mierea, care-i atat de dulce".

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
#Ponta Basescu CCR, #Consiliu European Basescu Ponta, #Victor Ponta, #decizie Curtea Consitutionala , #Victor Ponta