"Comisariada" ca perdea de fum (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 21:28
4679 citiri
"Comisariada" ca perdea de fum (Opinii)
Foto ziuaveche.ro

Infiintarea sub-comisiei de ancheta in cazul CEC - Ioana Basescu nu este nici ilegala, nici neregulamentara. La fel si comisia mixta pe care o vrea Victor Ponta.

Ar deveni ilegale daca ar implica si DNA in ancheta, dar altfel, nu exista niciun impediment legal. Doar ca ele sunt perfect inutile in raport cu scopul declarat. Adica, pasamite, sa verifice activitatea unor institutii ale statului.

Si asta pentru simplul motiv ca, dupa cum a explicat pentru Ziare.com, prof. Gheorghe Iancu, comisiile parlamentare isi pot exercita autoritatea doar asupra executivului, nu si asupra altor institutii publice, cu atat mai putin asupra unor persoane fizice.

Asa ca poate sa faca parlamentul cinci comisii una peste alta, ca tot nu il poate obliga pe presedintele CEC Radu Ghetea sa vina sa depuna marturie si nici macar sa transmita documentele solicitate. CEC nu se subordoneaza parlamentului, deci nu are nicio obligatie in raport cu o astfel de comisie. La fel oricare institutie a statului, cu exceptia guvernului. Cu atat mai putin are obligatia o persoana fizica precum Ioana Basescu sa se prezinte la audieri sau sa furnizeze vreun document.

Fara martori, fara documente, ce adevar spera aceste comisii sa descopere? Niciunul, evident. Pentru ca nu acesta este scopul lor. Scopul lor este sa faca zgomot. Cat mai mult zgomot in privinta acestui subiect.

Pe de-o parte ca diversiune. In ziua asumarii raspunderii spre exemplu, anuntul lui Victor Ponta despre comisia mixta, care pare sa fi luat prin suprindere pe toata lumea, a mutat atentia de la subiectul zilei - legea aberanta a descentralizarii.

Apoi, aceasta este pentru Victor Ponta o ofensiva strategica prin care il pune pe Crin Antonescu intr-o pozitie secundara si defensiva. Liderul PNL nu a prea vrut nici prima comisie, a aflat de la televizor de cea de-a doua. Si-ar fi dat acordul, spune Victor Ponta, cand premierul l-a sunat dupa ce a facut anuntul. Crin Antonescu neaga, lovind spre brandul de mincinos al premierului.

Este o batalie pentru electoratul antibasist. Pentru el aceste miscari sunt dovada ca, nu-i asa?, Victor Ponta, fostul coabitant, a devenit varful de lance antiBasescu in timp ce Crin Antonescu a fost reevaluat si tradeaza cauza sfanta a USL.

Si, nu in ultimul rand desigur, este o operatiune de demolare a lui Traian Basescu. Din pacate o operatiune servita pe tava de insusi presedinte, care a facut un sir de erori monumentale in cazul terenului de la Nana.

Ioana Basescu nu poate fi obligata sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare. Dar poate fi invitata politicos sa vina. Daca vine va fi facuta zob. Cel mai probabil nu va veni. Dar atunci va incepe o alta partitura: Ce are de ascuns? De ce sfideaza parlamentul, reprezentantul poporului?

Toata aceasta "comisariada", vanzoleala de la comisii, invitatiile onorate sau neonorate, toate vor da prilejuri de infinite dezbateri despre terenul lui Traian Basescu, despre creditul luat de la o banca de stat in conditii exceptionale, despre tara saraca si presedintele bogat si tot asa. Sigur va ramane mai putin timp spre deloc de discutat despre enormitatile comise de Victor Ponta la guvernare.

Traian Basescu nu prea poate sa se victimizeze pe acest subiect, pentru ca este cu mult prea vulnerabil si a comis prea multe greseli. Si pentru un anumit tip de electorat, mai pretentios, mai educat, care pune pret pe integritate, presedintele a pierdut enorm. Si culmea, el trebuie sa fie tocmai electoratul Miscarii Populare.

Dar trebuie sa fim cinstiti, Victor Ponta exploateaza politic la maximum o ocazie de vis oferita de Traian Basescu. Exact la fel face si presedintele de cate ori are ocazia.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#CEC comisie ancheta, #CEC Ioana Basescu credit , #Victor Ponta