Curtea Constitutionala decide: Basescu sau Ponta, la Bruxelles (Video)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 07:20
2072 citiri
Curtea Constitutionala decide: Basescu sau Ponta, la Bruxelles (Video)

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta, miercuri, sesizarea presedintelui Traian Basescu privind conflictul juridic de natura constitutionala in cazul reprezentarii tarii la Consiliul European.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in discutia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu luni, inainte de sedinta CSAT, nu a reusit sa il convinga pe seful statului sa mearga el la Bruxelles.

Ponta a spus ca, in opinia sa, Romania va avea totusi un mandat de reprezentare comun si echilibrat.

Premierul Victor Ponta a precizat ca diferendul reclamat de presedintele Basescu la Curtea Constitutionala este intre Presedintie si Parlament, iar judecatorii Curtii pot doar constata existenta unui conflict, care nu poate fi insa solutionat decat prin modificarea Constitutiei.

"Sunt surprins, pentru ca Administratia Prezidentiala tocmai declarase ca nu are niciun conflict cu Guvernul si acum aflu ca a cerut constatarea unui conflict intre presedinte si Guvern.

In al doilea rand, presedintele nu cu Guvernul trebuia sa ceara conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaratie politica referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a facut nimic in acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul presedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.

El a aratat totodata ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca exista un conflict intre puterile statului, atunci, conform Constitutiei si legii, acel conflict trebuie solutionat, lucru posibil insa prin modificarea Constitutiei.

"Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie solutionat prin modificarea Legii Constitutionale", a adaugat Ponta.

Premierul merge miercuri dimineata la Curtea Constitutionala.

In urma cu doua saptamani, Parlamentul a adoptat Declaratia propusa de USL potrivit careia prim-ministrul, si nu presedintele, trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, in 20 iunie, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.

Ministerul de Externe a transmis, in 20 iunie, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu.

In 17 mai, presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie.

Pe de alta parte, Zegrean a spus ca, daca ar da un raspuns la aceasta intrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizari catre Curtea Constitutionala.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu Ponta Consiliul European, #Basescu sesizare CCR Consiliul European, #Basescu scandal Ponta Bruxelles, #CCR decide Consiliul European , #Victor Ponta