Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce este condamnat USL sa aiba succes (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 23:37
5622 citiri
De ce este condamnat USL sa aiba succes (Opinii)
Foto: renasterea.ro

Pentru ca altfel este greu sa ne imaginam ce va urma. Oricat de mic va fi succesul Guvernului Ponta, el trebuie sa existe si sa continue macar si doar pentru faptul ca alternativa ar fi revenirea unui partid care a adus oamenii in pragul disperarii si care are o cota de incredere undeva in jurul a 15 procente.

Indiferent in ce sens a tinut Traian Basescu sa constate ca Uniunea Social Liberala e obligata sa aiba succes, "condamnata" chiar la o performanta unica - stabilitatea politica intr-o perioada critica.

Poate ca de aici au venit si indemnurile premierului la reconciliere nationala, stari zen si lumi noi in care sa ne faca sa uitam de ceea ce a fost. La fel, este foarte probabil ca presedintele, ridicand stacheta asteptarilor in privinta Guvernului USL, sa isi fi dorit, in realitate, sa dea un semnal ca din momentul asta noua putere nu are decat un drum pe care va pasi, iar acesta nu are nicio legatura cu succesul.

Altfel, daca plecam de la premisa ca Executivul nu va face decat sa dezamageasca in dulcele stil clasic romanesc, perspectiva care ne asteapta pe toti, dincolo de simpatiile si pasiunile politice pe care le are un popor, devine aproape inspaimantatoare.

Sa presupunem ca Guvernul Ponta face totul praf si isi pierde sustinerea uriasa de care se bucura doar intr-un an de zile. Ce alta varianta ar avea atat presedintele cat si principalele partide.

Chiar si in varianta unor alegeri anticipate, scenariu pe care ar putea sa il puna in practica USL daca se hotaraste sa revizuiasca Legea fundamentala a tarii si sa puna in aplicare referendumul din 2009 si rezultatul sau - Parlament unicameral cu doar 300 de alesi, care alegeri ar putea, de exemplu, sa aiba loc peste doar doi ani, inainte de prezidentialele din 2014, inca nu e timp pentru ca Opozitia - PDL sa creasca atat de mult incat sa revina in topul preferintelor si sperantelor romanilor.

USL ramane asadar condamnat sa aiba succes si sa reuseasca in mandatul pe care l-a obtinut si l-a promis ca il va duce la indeplinire in aceasta formula. Altfel, nu doar ca riscam o criza politica fundamentala, dar putem sa ne astepta la un adevarat haos politic.

Unul care sa conduca tara definitiv si intr-o criza economica din care probabil nu ne vom mai putea reveni niciodata deplin. Iar asa ceva nu isi doreste nici Uniunea Europeana, nici institutiile care au pompat deja bani in fundul nostri si inca se mai pregatesc sa scoata cate ceva din buzunar si la anul.

Citita in aceasta cheie, urarea pe care presedintele a facut-o Guvernului Ponta la depunarea juramantului de investitura aproape ca devine singura sa propozitie de care putem fi siguri ca a rostit-o cu sinceritate si in care crede cu toata convingerea de care e capabil, chiar daca i-a stat in gat. Macar si pentru ca realitatea nu lasa loc de nicio alta interpretare, Guvernul Ponta e condamnat sa reuseasca. Cumva, morti, copti, USL trebuie sa treaca sa ne treaca pe toti Rubiconul.

Reversul monedei deja aruncate nu e doar sfaramitarea USL - poezie pe care pedelistii fara minte ar trebui sa inceteze sa o recite tamp - ci si pulverizarea intregii clase politice romanesti. Iar pe termenul lung, sa nu isi faca nimeni nicio grija ca USL va supravietui prea mult in momentul in care Traian Basescu nu se va mai afla la Cotroceni. Asta a fost scopul declarat al nasterii, la fel va fi si motivul destramarii.

Pana atunci, daca Opozitia parlamentara e putin varza, fara voci, fara idei si fara nicio figura credibila, sa-l urmarim pe presedinte - de acum in opozitie cu adevarat. Adica in locul in care el se simte cel mai bine si unde este cel mai eficient. Nu se putea mai bine, daca nu am fi atins deja aproape fundul sacului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu guvern Victor Ponta, #guvern Victor Ponta ministri , #Victor Ponta