In partida Basescu-Ponta, este 1-1 la pauza (Opinii)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 23:36
5811 citiri
In partida Basescu-Ponta, este 1-1 la pauza (Opinii)

In sfarsit, in cel mai neaos stil romanesc, enigma de tip sahist a invingatorului a fost elucidata. La summitul gazduit de Bruxelles, intre 28-29 iunie, vor merge atat nebunul, cat si turnul. Din cauza ca nu avem rege, partida s-a incheiat remiza. Cu drept nescris de revansa.

Fiecare dintre cei doi ia cate o jumatate de punct de la propria echipa sustinatoare. Si zero la adevar in perceptia publicului larg, ca la fotbal. Pentru simplul motiv ca acestuia din urma ii este perfect egal sau mai degraba indiferent ce aeronava isi va descarca in Belgia pretiosul pasager. Air Force One sau una de linie cu regim special e cam tot acelasi lucru.

Asadar, sfada pe tema data s-a incheiat la programul de figuri impuse (vanitatea) si la impresia artistica (lamentabila). Care lista transmisa gazdelor cu plenipotentiarii nostri?! Ce reguli de uzante si protocol?! Merge toata lumea. In sala de reuniuni a Consiliului Europei, domnii Ponta si Basescu vor utiliza un shake hands dedicat pozarilor, sub ranjet fals, ca si cand s-au vazut ultima data acum doua generatii in Martinica.

Dincolo de situatia caraghioasa, se verifica inca o data, daca mai era nevoie, faptul ca teleaga nationala poate merge inainte cu o sarma petrecuta peste osia rupta. Turnirul capeteniilor de sub flamurile cu roze fara sot, inceput cu ceva timp in urma, a trecut pe terenul de antrenament doar o saptamana.

Intaietatea i-a palit vremelnic in fata duelului de vodevil, Nastase-Nastase. Cum in acest caz invingatorul ramane in pronuntare la Rahova, s-a reluat actul secund din piesa solilor ce vor purta tricolorul la Bruxelles.

Tanarul lup Ponta ii contestase acest drept ce parea destinat prin traditie presedintelui tarii. I-a cerut Parlamentului sa se pronunte, stiind ca in Legislativ atuurile ii sunt multiple. La randul sau, vexat de indrazneala "imaturului" sau contestatar, Traian Basescu a apelat la Curtea Constitutionala, acolo unde miza pe un 5-4 la judecatori in favoarea lui.

Uzurpatorul trebuia pus la punct democratic de catre cativa oameni in roba care slujesc o Constitutie devenita caduca in multe capitole ale sale. Urmarea, asa cum spuneam, s-a ajuns la pat. Un egal, ce aparent trimite controversele la culcare. Nu e deloc asa.

Domnii de la Curte au comunicat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintie si Guvern, dar domnul Basescu este indreptatit sa reprezinte Romania la Consiliul European. Se considera ca disputa a fost generata de actiunea Cabinetului Ponta. Aceea de a-l exclude din delegatie pe seful de la Cotroceni.

Dupa cum se stie, palidele runde de negocieri dintre cele doua personaje s-au dus in faliment moral. Niciunul dintre adversari nereusind sa-l convinga pe celalalt ca ar fi mai bine sa ramana acasa. Mai intai a exultat premierul. In urma cu doua saptamani, Parlamentul i-a transmis ca isi poate rezerva tichetul de Bruxelles. Acum, a venit randul presedintelui sa-si rada in barba. Ambii au reactionat cronologic cu o indignare mai mult sau mai putin disimulata.

Fireste, cele mai proaspete declaratii vin din partea premierului , dupa verdictul oamenilor legii: "Decizia Curtii Constitutionale nu este o surpriza. Presedintele Basescu a numit acolo, stiti dumneavoastra cum, niste oameni care nu l-au refuzat niciodata. Ii indeplinesc ordinele poitice.

Practic, CCR a adaugat la Constitutie si a hotarat ca Romania este o republica prezidentiala. Eu nu m-am comportat conflictual. Voi merge la Bruxelles sa reprezint interesele tarii in calitatea mea de prim-ministru. Am in spate legitimitatea data de Parlamentul Romaniei," a fost reactia lui Ponta.

Partida ghionturilor reci, disputata in urma cu cativa ani dintre Presedintie si Guvern, s-a reluat cu modificari in distributie. Seful statului a ramas in ring, dar anii au trecut peste el. Centura ii este din ce in ce mai grea, challengerul manifesta multa determinare. Iar in spatele celui din urma nu sta doar un staff plin de ambitii, ci si un public care il sustine.

Deocamdata. Macar pana la "main eventul" din toamna. Cel electoral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#decizie CCR Bruxelles, #Basescu Ponta Bruxelles , #Victor Ponta