Intelegere secreta intre Basescu si Ponta? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Martie 2014, ora 18:53
6212 citiri
Intelegere secreta intre Basescu si Ponta? (Opinii)
Foto: Arhiva

Traim vremuri interesante daca stabilitatea Romaniei a ajuns sa aiba la baza cuvantul pe care si l-au dat unul altuia doi dintre cei mai inconsecventi, instabili si imprevizibili politicieni ai momentului, intamplator si cei mai importanti oameni in stat - presedintele si premierul.

Guvernul Ponta 3 a depus juramantul in urma unei noi intelegeri, de data aceasta verbala, intre Traian Basescu si Victor Ponta. Ce s-a intamplat dupa ultimul pact de coabitare parafat si stampilat e deja istorie.

Norocul de aceasta data e ca armistitiul incheiat intre cei doi e valabil pentru un timp relativ scurt. Daca ar fi fost nevoie ca intelegerea sa dureze o perioada mai lunga, cred ca am fi fost martorii unei noi balacareli intre "tiranul" de la Cotroceni si "coruptul" de la Palatul Victoria, cum obisnuiesc sa se alinte intre ei.

Ceva s-a petrecut miercuri dimineata, insa, cand ambii au parasit pozitiile de razboi total si au facut un pas in spate. Cine l-a facut mai mult si cine mai putin, cine a castigat si cine a pierdut la capitolul imagine e o treaba la care aparatele de propaganda ale celor doi lucreaza deja cu spor.

Ai lui Victor Ponta si-au declarat deja victoria, spunand ca Basescu si-ar fi calculat gresit pasii, ar fi gafat si apoi ar fi fost "executat" de priceputul si abilul prim-ministru.

De cealalta parte, am constatat ceva mai multa prudenta, ce-i drept si ceva dezorientare in expectativa, dar trendul general merge pe ideea ca presedintele il asteapta la cotitura pe Victor Viorel Ponta cu decizia pe care Curtea Constitutionala trebuie sa o dea in urma sesizarii facute in legatura cu nerespectarea programului de guvernare la votul de investitura al noului Guvern Ponta 3 de catre noua majoritate USD-UDMR si minoritati.

In cazul de fata este, insa, mai putin important cine a castigat mai multe puncte si cine a iesit mai sifonat din conflictul institutional dintre Presedintie si Guvern, care era pe cale sa blocheze si sa arunce tara intr-o criza, cat conteaza mult mai mult de ce si cum a fost posibila stingerea lui printr-un compromis facut de ambele tabere.

O explicatie ar fi ca amandoi s-ar fi speriat de escaladarea crizei din Crimeea si, in perspectiva atintirii atentiei partenerilor NATO in zona, au cazut de acord ca nu ar fi deloc intelept sa gaseasca si Romania nefrecventabila din cauza razboiului lor.

Un alt raspuns pentru neasteptata incetare a ostilitatilor ar fi faptul ca intre cei doi ar exista o mult mai adanca si profunda complicitate, una care ii leaga la fel de strans ca pe cei mai buni parteneri de afaceri.

In ciuda invectivelor pe care si le arunca din cand in cand, mai cu seama in preajma alegerilor, e foarte posibil ca intre Traian Basescu si Victor Ponta sa existe, in realitate, o prietenie durabila si adanca. Ar explica de ce amandoi s-au inteles de fiecare data pe marile teme de guvernare, de la preluarea masurilor de austeritate, acordul cu FMI si pana la numirea procurorilor sefi sau impunerea de taxe si impozite.

Iar faptul ca tot miercuri presedintele a semnat si memorandumul pentru acordul cu FMI e o alta dovada in sprijinul teoriei ca se cearta de ochii lumii, doar pentru a lucra mai eficient in culise. Ce targuri, intelegeri si interese tranzactioneaza ei doi pe la spate, in cazul in care teoria se dovedeste reala, vom afla probabil mai tarziu, asa cum au iesit la iveala toate intelegerile din politica noastra.

Pentru cei care isi fac griji in legatura cu programul de guvernare al noului guvern, reluam cuvintele presedintelui: "sper ca acest acord cu Fondul, care este practic un program de guvernare, sa fie indeplinit spre binele Romaniei" - Traian Basescu, dupa semnarea memorandumului pentru FMI.

E cea mai buna recunoastere a faptului ca in Romania nu e nimeni care sa faca un program de tara, ci exista doar executanti care lucreaza la implementarea celor venite de afara, incercand in acelasi timp sa lase impresia ca ei controleaza totul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Ponta Basescu acord Guvern, #Ponta Basescu intelegere Guvern , #Victor Ponta