Jobbik - marea manipulare nationalista (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Martie 2014, ora 13:34
4896 citiri
Jobbik - marea manipulare nationalista (Opinii)

Politicienii romani, pana la cel mai inalt nivel, au o grija. Jobbik. Adica acel partid extremist maghiar, un fel de Romania Mare din Ungaria, parlamentar, dar cu un scor modest in sondaje, care incearca sa capteze voturile cetatenilor maghiari din Romania in perspectiva alegerilor parlamentare de la Budapesta.

Presedintele si premierul discuta despre Jobbik, presedintele cere interzicerea acestuia in Romania, premierul si ministrii de resort se socotesc cine poate fi declarat non grata. Pe ecrane curg burtierele galbene cu ce a mai zis Vona Gabor si ce replici a mai primit el de la cel mai inalt nivel.

Si asta cand? In ajun de 15 martie, o data care intotdeauna a generat sensibilitati majore, bine intretinute.

Va aduceti aminte ce facea Securitatea lui Ceausescu ca sa mai uite romanii de foame, frig si intuneric? Arunca periodic pe piata amenintarea Ungariei care ne vrea Ardealul. Epoca s-a schimbat, practicile sunt aceleasi. Cea mai buna modalitate de a muta atentia de la subiectele cu adevarat importante este sa isti un foc nationalist.

Dar in ecuatia actuala mai intra un aspect deloc neglijabil, ba as spune chiar determinant. Cel electoral. Nu numai Jobbik este in cautare de voturi. Si politicienii romani le vaneaza, si pentru europarlamentare si pentru prezidentiale. Discursul, inflamarile nationaliste sunt modalitati facile de a le capta. Cand nu ai altceva mai bun de oferit, inventezi un pericol nationalist care sa mobilizeze lumea.

Nu exista niciun real pericol Jobbik. Exista doar o imensa manipulare Jobbik. Un zanatec vine in Romania in cautare de voturi, iar politicienii romani, tot in cautare de voturi, ii intaresc profilul, ii augmenteaza discursul prin replici nervoase si rasunatoare, pe care presa le mesteca voioasa pentru ca subiectele facile, care aduc audienta fara efort, sunt mana cereasca.

In exact aceeasi cheie trebuie interpretate si declaratia stupida din Parlamentul European a lui Laszlo Tokes, privind Crimeea si Tinutul Secuiesc - o penibila campanie electorala, care il discrediteaza in primul rand pe cel care o face, avand in vedere ca marea politica europeana numai de discursuri de acest tip nu are nevoie, mai ales in contextul international actual.

Chiar isi imagineaza cineva ca intre doua tari UE si NATO se pune problema vreunui revizionism de frontiere? Chiar ne putem imagina ca Vona Gabor poate sa plece din Romania cu Ardealul in buzunar? Nici macar nu cred ca si-a propus sa duca inapoi altceva decat o zestre de voturi si jocul ii iese de minune. Cei mai inalti demnitari ai statului roman ii fac o campanie pe cinste.

Si daca tot ne temem in mod real de revizionism, de ce vorbim la randul nostru despre unirea cu Republica Moldova, desi peste Prut tema nu este catusi de putin de actualitate si de dorit? Nu e si aceasta o forma de revizionism electoral mascat?

Chestiunea Jobbik se poate rezolva ferm si simplu cu legea in mana. Cine incalca legea romaneasca e luat de guler si aruncat peste ganita sau adus in fata instantei. Pentru asta nu e nevoie nici de discursuri inflamate, nici de isterie, nici de discutii la cel mai inalt nivel al statului. Asa procedeaza un stat puternic si niste oameni de stat rationali si responsabili.

Jocul acesta nationalist strict electoral este nu numai jenanat, ci si foarte periculos. Nu se va lasa cu revizonism. Dar se poate lasa cu violente de care chiar nu avem nevoie. Noi nu, dar politicienii in campanie ma tem ca da.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Jobbik Romania, #Basescu Ponta Jobbik, #Tokes Crimeea Tinut Secuiesc , #Victor Ponta