Miza Consiliului. Cum devine Basescu seful lui Ponta (Opinii)

Joi, 24 Mai 2012, ora 07:54
7475 citiri
Miza Consiliului. Cum devine Basescu seful lui Ponta (Opinii)
Foto: presidency.ro

De ce asa mult scandal pe marginea prezentei la Consiliul European? Cine sa mearga, presedintele sau premierul? E vorba de orgoliu? Da, de foarte mult orgoliu. Dar mai avem o latura extrem de practica. E vorba de putere.

Ramas fara Guvern, fara majoritate parlamentara si fara cea mai mare parte a sperantelor ca va avea un guvern favorabil din toamna, Traian Basescu se tine de prezenta la Consiliul European pentru ca este unul dintre ultimele atuuri importante pe care le are fata de Victor Ponta.

Hai sa explic pe scurt. La Consiliul European se decid lucruri importante. Sigur, nu sunt decizii executive sau legislative, dar UE trebuie sa le puna in practica. Cum se iau deciziile acolo? Prin consens. Cu alte cuvinte, daca se opune Basescu (sau oricare alt lider), nici macar o singura, insignifianta decizie nu se poate lua. Asta e Europa, un singur lider poate bloca totul.

Mai mult, pentru a fi de acord cu o decizie, poate cere introducerea unei prevederi convenabile lui, poate sa ceara introducerea unor alte prevederi, speciale. Polonia a facut de cateva ori asemenea lucruri pe vremea raposatului presedinte Kaczynski.

In traducere, participand la Consiliul European, Basescu se poate pune de acord cu unele chestiuni, iar Ponta trebuie sa le puna in aplicare, fiind premier. Face ceea ce decide Basescu, in unele chestiuni. Face ceea ce vrea Basescu, in unele chestiuni. Din cele mai importante. Culmea, nu? Paradoxal, chiar ironic. Asta e, despre asta e vorba.

Scriam, dupa summitul la care s-a convenit crearea Tratatului fiscal, ca ceea ce semneaza Basescu acolo schimba politica interna - economica si sociala - a Romaniei, radical si pe termen lung.

Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa

De maine, Europa ne schimba vietile

Desi, cu siguranta, nu sunt multe asemenea ocazii, nici putine nu sunt, iar cand sunt, conteaza enorm. Cum s-ar fi simtit Victor Ponta daca ar fi fost premier in ocazia mai sus amintita cand, fara participarea sa, s-ar fi trezit ca i s-au stabilit limitele bugetare, deficitele si datoriile, pentru anii viitor? Nu doar foarte rau, ci si foarte indignat.

Intelegeti cum sta treaba, despre ce e vorba? Basescu decide, Ponta implementeaza. Cum sa-ti convina situatia?

Cine sa mearga?

Cine are dreptate? Mai logic, pentru fluiditatea politicii noastre ar fi sa mearga Ponta. Doar ca multe indicii par sa arate ca lucrul asta ar fi impotriva Constitutiei. Nu e chiar batut in cuie, iar interpretarea CCR ne-a surprins de atatea ori, dar e foarte probabil ca lucrurile sa stea asa.

Concluzia? Constitutia noastra e defecta. A fost facuta intr-o perioada in care presedintele si premierul erau de aceeasi parte, dar niciunul nu era supusul celuilalt, ba chiar concurau discret pe anumite domenii. Asa ca, in loc sa transeze chestiunea, au lasat-o in coada de peste.

Situatia il avantajeaza pe Traian Basescu, chiar daca a ramas fara suportul Guvernului si Parlamentului.

Cartea pe care o joaca Basescu

L-ati urmarit cu atentie pe Traian Basescu pe 23 mai, la plecarea la summitul informal al Consiliului European? Declaratia, aparent plictisitoare, ascundea un indiciu foarte important despre cum joaca Basescu. Seful statului a spus ca, fiind un summit informal, nu poate oferi toate subiectele pe care le va discuta cu liderii europeni.

"Spun asta fara sa dau detaliile toate pe obiectivele pe care le avem - consiliile informale nu au concluzii publice", a informat presedintele.

El le-a transmis jurnalistilor, la final: "Mai multe dupa Consiliu, dar nu atatea cate va puteti imagina, nu mai avem acea baza publica pe care putem discuta".

Vreti sa va traduc? "Sunt unele chestiuni pe care le discutam asa, intre 4 ochi, intelegeri la care ajungem, informale. Cu alte cuvinte, uite inca un motiv pentru care e clar ca eu trebuie sa merg la summitul oficial - am convenit niste lucruri la cel neoficial, cu mine s-au inteles". Clar?

Basescu merge la Consiliul European - ce va cere Romania

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Basescu Ponta Consiliul European, #miza prezenta Consiliul European , #Victor Ponta