Mult mai important ca numirea lui Ponta (Opinii)

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 11:36
6315 citiri
Mult mai important ca numirea lui Ponta (Opinii)

Traian Basescu ne-a dat de inteles din nou ca nu-l numeste premier pe Victor Ponta. USL ne-a spus raspicat inca o data ca il suspenda pe presedinte in cazul acesta, daca ia peste 50%. Si nu va ezita sa o faca iarasi, sunt sigur de asta. Doar ca acum are sanse mai mari sa reuseasca.

Asa ca Basescu trebuie sa se gandeasca bine - stie ca scapa de o noua suspendare, acum, cand sansele sale sunt mici? Stie ca sunt riscuri foarte mari daca pierde jocul asta? Ca nu doar tara va avea de suferit din cauza blocajului, ci chiar si dreapta?

Sa luam probabilitatile. Pentru inceput, indiferent pe cine numeste premier la probabila victorie a USL, aceasta nu sta in persoane. USL va fi la fel, indiferent cine e premier. Poti sa nu-l numesti pe Victor Ponta, dar USL ramane tot controlata de Liviu Dragnea, Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu si altii. Asta va fi majoritatea parlamentara, oricum ai intoarce-o si indiferent cine va fi premier.

Majoritatea e majoritate, oamenii sunt aceiasi, conditiile absolut defavorabile lui Traian Basescu si taberei lui. Asta e, la urma urmei. USL castiga alegerile si gata.

Suspendarea e complicata, dar se poate face, in conditii extreme. Scriam intr-un text anterior ca USL nu va recurge la suspendarea lui Basescu, insa doar daca acesta nu forteaza alta numire de premier, in afara lui Victor Ponta.

Atunci si USL va forta. Au calcat regulile in vara lui 2012, le pot incalca si acum, ba chiar au mai putine de incalcat. Avocatul Poporului e al lor, au deja depusa legea pentru scoaterea pragului de la referendum si, la nevoie, pot "suspenda" din nou Curtea Constitutionala.

Si daca e suspendat? Pierderile importante

Cu un Basescu suspendat si USL puternica in Parlament, aceasta din urma poate face multe lucruri pe care nu le-a facut in vara. Cu un Basescu demis, si mai multe.

In primul rand, in timpul asta e posibil sa se faca si noile numiri de procurori. USL va fi pe val, va avea 4 ani in fata si un scor zdrobitor si isi va permite sa faca aceste numiri chiar si cu un presedinte interimar. Ca UE ne va sari in cap, ca vom rata aderarea la Schengen pentru minim un an, ca ne vor pleca investitorii, va conta mai putin.

Daca reuseste suspendarea, procurorii vor fi numiti de noul presedinte. Foarte posibil, Crin Antonescu e in ambele cazuri. Cum ar arata niste procurori numiti de Crin Antonescu, poate agreati de Fenechiu si altii? Multi n-ar vrea sa afle, cum n-ar vrea nici Basescu. E dispus sa riste asta?

In al doilea rand, sunt pierderi si pe alte parti. USL pune mana pe tot.

Cu Traian Basescu la Cotroceni, dreapta are o reduta pana la alegerile prezidentiale din 2014. Daca Basescu va fi suspendat si demis, Crin Antonescu va castiga alegerile prezidentiale tinute peste maxim 3 luni, asta si pe valul victoriei USL, care nu poate fi contestata.

MRU, acum mult slabit de campaniile de presa indreptate impotriva lui si de propria prestatie sub asteptari, sau oricare alt candidat al dreptei nu are timp sa mai creasca pana atunci.

In cei 2 ani pana in 2014, USL ar avea timp sa se erodeze si se va eroda puternic, asa cum se intampla cu toate partidele aflate la Putere pe timp de criza. Notati undeva ca am zis asta, pentru ca asa va fi.

Ce inseamna o victorie a USL si la prezidentiale? Inseamna ca USL poate sa numeasca, asa cum am spus, procurorii, dar si sefii in alte functii. Sefii serviciilor secrete, spre exemplu. Inseamna ca are sefia Armatei. Control asupra politicii externe. Si asa mai departe. Adaugand Guvernul, asta inseamna cam totul.

E dispus Basescu sa riste asta? Ma intreb din nou - are un as in maneca? Un glont de argint? Stie ca nu va fi demis? Sau merge in orb?

Ce glont de argint are Basescu pentru Ponta?

Strategia prudenta ar fi sa-l numesti premier pe Victor Ponta, in cazul unei victorii decisive a USL. Dar Traian Basescu nu e intotdeauna prudent.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu numire Ponta, #Basescu numire premier , #Victor Ponta