Nu mancam exercitii de imagine (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 23:58
6241 citiri
Nu mancam exercitii de imagine (Opinii)

Dupa ce ne-a indemnat sa facem copii precum romii, Traian Basescu ne indeamna sa facem agricultura pe langa casa. Sa mancam, adica, rosii si dovlecei din ce cultivam pe acasa, care la Vila Lac, care in blacon, dupa posibilitati, desigur.

Exercitiul de imagine al presedintelui horticultor nu este original. Michelle Obama a pus demult rasaduri la Casa Alba, cu diferenta ca prima doamna a SUA nu face agricutura in pantaloni albi imaculati, dar, ma rog, aceasta e o chestiune de gust si de regie.

Dincolo de asta, intelegem ca Traian Basescu promoveaza agricultura de subzistenta, exact modelul care face agricultura romaneasca total necompetitiva si determina ca aportul ei in PIB sa fie modest si dependent de voia Domnului.

Victor Ponta nu se lasa mai prejos. Cara cu el peste ocean produse bio pe care le promoveaza cu mare voiosie in linia unui cliseu total nerealist. Agricultura bio nu este o solutie pentru ca nu este productiva si este foarte scumpa, mult peste ceea ce isi permite cea mai mare parte a populatiei, nu numai de la noi.

Daca am trai din productie bio, un sfert din planeta ar fi, probabil, mai sanatoasa, doar ca restul ar muri de foame. Agricultura bio este o iluzie frumoasa in conditiile concrete. Dar ce altceva vinde Victor Ponta, in afara de iluzii?

Dincolo de campaniile de imagine ale conducatorilor nostri mereu cu ochii in sondaje, bolile agriculturii romanesti sunt cronice, grave si complet netratate inca.

Principala ei suferinta tine tocmai de lipsa de viziune a tuturor guvernelor si a tuturor ministrilor cu o singura, mare si, din pacate, pierduta exceptie care se numeste Dacian Ciolos, omul care a reformat politica agricola europeana, dar nu a apucat sa o reformeze pe cea din Romania.

Agricultura romaneasca nu a beneficiat pana acum de o politica serioasa, coerenta si stabila, care sa fixeze niste tinte clare si sa treseze un drum predictibil pana la ele.

"Politica agricola din Romania a suferit foarte mult de inconsecventa. Au fost schimbari foarte multe de abordari, de obiective si oricat de bune ar fi fost si ar fi abordarile respective, daca n-ai un minimum de continuitate, nu vezi rezultate si atunci lasi impresia ca politica agricola a fost prost elaborata, dar nici macar nu ai apucat sa aplici intentiile respective ca sa vezi rezultatele. Si asta risca sa-i descurajeze pe cei care investesc in agricultura.

Cand iti investesti banii intr-o ferma de vaci cu lapte sau intr-o livada, investesti anul acesta, incepi sa ai primele rezultate dupa 2-3 ani si intri in viteza de croaziera dupa 5 ani. Daca in acesti 5 ani lucrurile s-au schimbat de 3 ori, e foarte greu sa-ti consolidezi investitia facuta", explica Dacian Ciolos intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ceea ce ar salva economia romaneasca nu sunt nici produsele bio, dedicate unei categorii foarte reduse de consumatori, si nici agricultra de subzistenta cu trei staturi printre care sa ne plimbam cu cosuletul in mana. Ceea ce ar salva agricultura sunt fermele mari, serioase, constituite in baza unei legislatii stabile, care sa benficieze de sustinere din partea statului sau care macar sa nu fie sabotate de stat.

Ceea ce ar ajuta agricultura din Romania ar fi o legislatie inteligenta, care sa combata faramitarea proprietatii, sa stimuleze creditul agricol si de aici tehnologizarea ei si productivitatea care sa reduca preturile.

Ceea ce ar ajuta agricultura romaneasca ar fi un procent mai mare din PIB, care sa permita inclusiv investitii majore, de exemplu in sistemul de irigatii, in spijinul fermierilor.

Ceea ce ar ajuta agricultura romaneasca ar fi combaterea ferma a evaziunii uriase din acest domeniu, evaziune care insa finanteaza copios politicul deci este intangibila.

Cu rosioara, bio sau nu, luata direct de pe arac din curtea sau balconul propriu, poti stimula un stil de viata mai sanatos, care sa includa si o forma de miscare, de exemplu, dar nu faci nimic bun pentru agricultura si nici pentru marea masa a cetatenilor.

Ideea nu e sa manance fiecare ce produce, ideea e sa stimulezi o agricultra care sa aduci in magazine produse cat mai multe, mai ieftine si de mai buna calitate din productia interna.

Dar cu siguranta ca exercitiile de imagine in pantaloni albi printre legume si cu cosulete bio suite in avion sunt cu mult mai facile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Traian Basescu agricultura, #Victor Ponta agricultura, #agricultura de subzistenta, #politica agricola , #Victor Ponta