Nu va mai sfaditi! (Opinii)

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 22:37
10934 citiri
Nu va mai sfaditi! (Opinii)

Trist, dar adevarat. In anul care abia s-a scurs, societatea romaneasca a trebuit sa asiste la un adevarat razboi politic intern si international dus de catre clasa politica. Care credeti ca ar fi mesajul potrivit pentru actuala clasa politica din Romania in anul 2013?

Semnele stingerii ultimului conflict dintre fortele politice de la Putere si din Opozitie a fost dat deja de ultimele zile ale anului 2012, cand s-a semnat controversatul protocol de colaborare dintre premier si presedinte. Prin semnarea acestuia, Traian Basescu a facut un pas inapoi, dand prioritate Puterii si, in special, actualului guvern caruia, spre surprinderea multora, i-a prezis un viitor cu multe realizari, depinzand numai de modul de implicare a ministrilor pentru transpunerea in practica a programului de guvernare.

Pe de o parte, premierul Victor Ponta a fost primul care a inteles ca s-a incheiat un ciclu al vietii politice si sociale, cel al razboiului, si ca Romania intra intr-o noua etapa, cea a infaptuirilor tuturor promisiunilor electorale, dar pentru aceasta este nevoie de liniste si colaborare.

Numai in felul acesta Romania va putea fructifica seria de oportunitati ce se deschid in noua conjunctura politica interna si internationala. In acest sens, prim-ministrul a recunoscut ca "ne-a afectat sentimentul de razboi" si ca "putem sa facem treaba nu batandu-ne unii cu altii".

Pe de alta parte, Puterea a inteles ca nu doar prin austeritate se poate duce lupta cu criza economica si financiara, ci prin programe economice viabile, la nivel national.

In acest sens, PNL-ul, prin liderul Crin Antonescu, a anuntat o masura destul de logica si oportuna, si anume reducerea TVA-ului la 16%, care, de altfel, este foarte asteptata de mediul intreprinzatorilor si cel al oamenilor de afaceri.

De asemenea, programul de guvernare cuprinde o serie de masuri si reforme menite sa reduca efectele crizei economice internationale si sa puna in miscare mecanismele economiei nationale.

Oricum, sa nu ne imbatam cu apa rece, in ideea ca daca exista o majoritate parlamentara zdrobitoare si o Alianta care a promis romanilor o altfel de viziune, o altfel de atitudine politica, un altfel de raport parlamentar-cetatean, nu inseamna ca in Romania va curge lapte si miere. Nicidecum.

Mai ales ca liderii USL au si anuntat un set de reforme care nu vor fi pe placul cetatenilor. In plus, exista si o rezerva mare a multor cetateni ca actuala Putere va traduce in fapte promisiunile electorale facute in cadrul celor doua campanii electorale, locale si parlamentare.

Apoi, daca intre Opozitie si Putere s-au limpezit, cat de cat, apele, nu putem spune acelasi lucru despre pacea interioara a partidelor, fie ca vorbim de PDL, fie ca ne referim la PNL, PSD sau PC.

Lupta din sanul partidelor s-a agravat dupa alegerile parlamentare, in sensul ca multi oameni sau multe grupari din partidele mai sus amintite nu au reusit sa ajunga la pozitia mult ravnita de unde sa-i jecmaneasca pe contribuabili.

In alta ordine de idei, Opozitia va trebui sa isi revina cat mai repede din starea de mahmureala politica de dupa ultimele alegeri, sa stabileasca liderii din linia intai si, nu in cele din urma, sa treaca la actiune.

Sa nu permita actualei majoritati parlamentare modificarea Constitutiei sau adoptarea vreunei legi care sa nu vina in deplin acord cu interesul national si cu cel al cetateanului, dar mai ales, sa nu puna in pericol principiile democratiei.

Si sa nu uitam de "lupul de mare" Traian Basescu care, mai mult ca sigur, va complota, urmarind diferite scopuri, mai mult sau mai putin surprinzatoare pentru actuala scena a politicii romanesti.

Asadar, una peste alta, ramane perfect valabil mesajul pentru clasa politica romaneasca in anul 2013, "nu va mai sfaditi", spus de prelatul ortodox Andrei Saguna, marele creator de cultura, spiritualitate ortodoxa si proiecte internationale, pe patul de moarte, in anul 1873.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#clasa politica cearta, #cearta politicieni putere opozitie , #Victor Ponta
Comentarii
Poza 4lea
4lea
rank 5
mesaj pentru clasa basisto-politica din Romania:
Poza minel
minel
rank 4