O rusine pentru Romania (Opinii)

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 12:21
13619 citiri
O rusine pentru Romania (Opinii)

Da, poti sa incerci sa umilesti un presedinte de tara. Da, poti sa incerci sa umilesti un premier. De fapt, cei doi pe care ii avem incearca sa se umileasca unul pe altul de la inceput. In cloaca noastra politica, e chiar acceptabil. Nu e insa acceptabil sa incerci sa umilesti un presedinte de tara atunci cand el trebuie sa reprezinte Romania.

Saptamana asta am vazut o mostra de asa ceva. Presedintele Traian Basescu, presedintele tuturor romanilor - bun, rau, absurd, nesuferit, inspirat - cum o fi el, a vorbit din nou despre faptul ca nu are suficienti bani sa plece in strainatate pentru toate vizitele.

"Noi am fost de acord cu o reducere la deplasari, pentru ca, daca ati vazut, pentru deplasarea in SUA mi-ar fi trebuit 2,3 milioane de lei. Am renuntat la ea si am ramas cu banii pe care ii aveam. Un milion si ceva i-am cedat bugetului de stat. Deci, nu ne afecteaza", a spus Basescu. Brava. Daca era vorba sa pleci in SUA - asa o fi, asa n-o fi - te afecteaza. A anulat si o deplasare la ONU din cauza asta, dupa cum spunea chiar el, in vara.

De ce nu sunt suficienti bani? Ati zice ca Administratia Prezidentiala are suficienti bani. Da, doar ca nu mai are avion pentru presedinte si trebuie sa mearga cu niste curse de linie. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a facut ceva ce imi permit a spune ca e o mica magarie - l-a lasat fara aeronava prezidentiala pe seful statului. Motivul: nu era rentabila, folosea 7 milioane de euro de la bugetul de stat. Partial adevarat, mai degraba fals - 7 milioane costa intretinerea anuala, indiferent ca o foloseste cineva sau nu.

Se pare ca aeronava respectiva a devenit rentabila, din moment ce premierul Ponta a folosit-o. Doar ca, generos, om de stat si deloc ranchiunos pe lucruri mici, asa cum il stim (sic!), seful Guvernului nu considera ca si seful statului merita sa mearga cu o aeronava. Nu considera ca pune Romania in situatii penibile. Ca incercand sa-l umileasca pe Basescu umileste Romania, pretandu-se la un joc mic, demn de republicile bananiere.

Orisicum, situatia e penibila, fie ca o considera Ponta sau nu. Desigur, poti sa nu crezi varianta lui Basescu, cea in care a ratat vizita in SUA din cauza problemelor cu deplasarile. Doar ca stiu de la jurnalisti care au mai mers cu presedintele prin deplasari - chiar nu sunt bani, asa ca se ajunge la scene jenante.

Traian Basescu reprezinta Romania. Orice ar crede cineva despre persoana presedintelui, acesta reprezinta Romania pe plan extern. Asa scrie si in Constitutie. Desigur, si premierul reprezinta Romania pe plan extern, are tot dreptul s-o faca oriunde, mai putin la Consiliul European, cand nu-i da voie presedintele.

Or, cand presedintele reprezinta Romania, fie ca se numeste Basescu, Iiescu, Constantinescu, Xulescu, nimeni, absolut nimeni nu ar trebui sa il saboteze. Din contra, ar trebui sa-i inlesneasca reprezentarea tarii, pentru ca e imaginea Romaniei in joc.

Iar mie imi crapa obrazul de rusine cand vad ca Guvernul Romaniei coboara atat de jos. Asta mai e joc politic sau razbunare de toape?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu Victor Ponta avion, #Traian Basescu avion deplasari externe , #Victor Ponta